Momenat kada Siti stiže do pobede (©Reuters)
Momenat kada Siti stiže do pobede (©Reuters)

Siti uz pomoć VAR-a do pobede u 90+5! Problematična odluka sudije jer se Silva gurao sa golmanom

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.10.24. | 17:10

Deluje da je Vulverhempton oštećen za bod

Praktično od momenta kada je uveden VAR sistem traju rasprave na temu načina upotrebe istog i gotovo da nema runde bez bar jedne kontroverzne situacije. To je posebno slučaj u Premijer ligi, zbog čega su se arbitri nalaze na ozbiljnom udaru javnosti mesecima, pa sada već i godinama. Još jedna takva, sumnjiva ili recimo tako - problematična odluka rešila je pobednika na stadionu Molinju. Mančester Siti je zahvaljujući odluci VAR sistema i glavnog sudije Krisa Kavanoa koji je išao da gleda snimak, u petom minutu nadoknade uspeo da stigne pobede rezultatom 2:1 (1:1) i zadrži se bar nakratko - do derbija Liverpula i Čelsija - na vrhu tabele.

Mnogo će se pričati i 'secirati' odluka prvog arbitra da prizna gol Sitiju koji nije zaslužio da pobedi iako je gotovo neprestano jurišao ka golu Žozea Se, najviše zato što su se Vulvsi dobro branili i verovatno su oštećeni za bod. Veliko je pitanje zašto se Kavano nije odlučio da potvrdi pasivni ofsajd Bernardu Silvi jer se bukvalno u sekundi pre nego što je Džon Stons zatresao mrežu gurao sa svojim sunarodnikom na gol liniji i tako direktno uticao na igru.

Izabrane vesti

Grmeli su sa klupa oba tima, tražili pravdu za sebe, a ona je ponovo bila na strani branioca krune. Da cela situacija bude još neverovatnija, Kavanoov pomoćnik na polovini Vulvsa je podigao zastavicu što znači da je gol prvobitno bio poništen, ali je posle gledanja snimka ipak priznat!? Ugledni britanski mediji su 'uglas' konstatovali da je odluka bila kontroverzna i da će tek biti analiza i diskusija o tome šta se desilo i zašto je Sitiju priznat gol koji po svim zakonima logike nije smeo...

Ako izuzmemo ono što je Bernardo Silva uradio, neverovatno je da je ponovo Džon Stons bio čovek koji je doneo sreću Mančester Sitiju! Ne zaboravlja se da je protiv Arsenala zakucao loptu u osmom minutu nadoknade za konačnih 2:2, sada je to uradio za pobedu koja Siti održava na prvom mestu bar još neko vreme. Čovek je direktno uticao na osvajanje četiri boda bez koji Siti ne bi bio prvi.

Njegovim pogotkom aktuelni prvak je produžio niz bez poraza u prvenstvu na 31 meč, čime je postavljen novi klupski rekord, a Gvardiola je oborio prethodni koji je postavio tokom 2018. godine. Pep je trijumf proslavio uz dosta emocija, verovatno svestan nepisanog pravila sporta da se titule ne osvajaju u duelima sa najvećim rivalima već u onim, uslovno rečeno, malim utakmicama. Takođe je uvreženo mišljenje među sportskim radnicima, čak i izlizana fraza da se najteže osvajaju bodovi koji su unapred upisani i to je na svojoj koži ovog nedeljnog popodneva osetio Mančester Siti!

Španskog stručnjaka može i trebalo bi da zabrine što mu je verovatno najbolji igrač danas bio Joško Gvardiol, inače autor prelepog gola u 33. minutu kada je sa ivice kaznenog prostora matirao Žozea Su i tako poništio gol rani pogodak Jergena Stranda Larsena kojim su Vulvsi šokirali dugogodišnjeg vladara Engleske. U kontrast tome što je Gvardiol, inače po maltene svim statističkim parametrima ispred ili rame uz rame sa ostalim fudbalerima na terenu, bio najbolji ide konstatacija da je među najslabijima bio Erling Haland. Norvežanin se definitivno muči u poslednje vreme i prethodni ligaški gol za postigao je pre više od mesec dana. Od tada je samo jednom bio strelac za Siti i to na gostovanju Slovanu u Bratislavi.

To je i te kako uticalo da se Siti umalo suoči sa trećim remijem u prethodna četiri kola, što nikako nije nešto na šta smo navikli od ovog kluba. Pogotovo ne kada ima ovakvu širinu i toliko opcija na koje Pep može da se osloni. Njegovi fudbaleri jesu jurišali ka golu i Žoze Sa je jedini zaslužan što gosti nisu i ranije poveli, možda i ubedljivije slavili, ali sve su to bili napadi bez prave ideje. Vulvsi su se mahom branili, ali su i oni imali nekoliko izleta ka golu Edersona. Najbolju je propustio Mateus Kunja sredinom drugog poluvremena, kada je iz kontre izašao pred Joška Gvardiola, a iako je imao dvojicu saigrača koje je možda mogao da razigra, on se odlučio da sve rešava sam, što se nije dobro završilo.

Vulvsima je danas sreća okrenula leđa, ali kako su izgledali tokom ovih osam kola ne piše im se dobro. Najgori su tim u ligi, sa samo jednim osvojenim bodom i čak 23 primljena gola – druga najslabija odbrana je Ipsvič sa 16 dozvoljenih pogodaka – i ako se nešto drastično ne promeni uskoro, preseliće se Vukovi u drugu ligu. Geri O'Nil nešto pokušava, ali ne deluje da je to dovoljno.

PREMIJER LIGA – 8. KOLO

Subota

Totenhem - Vest Hem 4:1 (1:1)

/Kuluševski 36, Bisuma 52, Areola 55ag, Son 60 - Kudus 18/

Fulam - Aston Vila 1:3

/Himenes 5 - Rodžers 9, Votkins 59, Diop 69ag/

Ipsvič - Everrton 0:2 (0:2)

/Endijaje 17, Kin 40/

Sautempton - Lester 2:3 (2:0)

/Arčer 8, Aribo 28 - Buonanote 65, Vardi 74pen, Aju 90+8/

Mančester Junajted - Brentford 2:1

/Garnaćo 47, Hejlund 62 - Pinok 45+5/

Njukasl - Brajton 0:1 (0:1)

/Velbek 35/

Bornmut - Arsenal 2:0 (0:0)

/Kristi 70, Klajvert 79pen/

Nedelja

Vulverhempton - Mančester Siti 1:2 (1:1)

/Larsen 7 - Gvardiol 33, Stons 90+5/

17.30: (1,65) Liverpul (4,20) Čelsi (5,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiJoško GvardiolPep GvardiolaVulverhemptonŽoze SaJergen Strand Larsen

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara