Erling Haland je Sitijev (©Mozzart Sport)
Erling Haland je Sitijev (©Mozzart Sport)

Siti potvrdio: Erling Haland je naš!

Vreme čitanja: 4min | uto. 10.05.22. | 16:42

Još jedan korak do zvanične realizacije

Gotovo je, gotovo! Mančester Siti je zvanično potvrdio - Erling Haland je naš!

Posle svih objava relevantnih medija širom evropskog kontinenta stigla je i ona najvažnija. Direktno sa Etihada stiglo je kratko saopštenje da je Mančester Siti postigao dogovor sa Borusijom Dortmund za transfer najtraženijeg mladog centarfora današnjice, međutim još jedan korak ostaje kako bi ceo posao bio definitivno realizovan. Naime, prošlogodišnjem i verovatno ovogodišnjem šampionu Engleske još ostaje da dovrše pregovore o finansijskim detaljima saradnje sa norveškim golgeterom. Iako to deluje kao veliki korak za konačno zatvaranje transfera, jasno je svima da je u pitanju samo formalnost jer ne bi se Siti "pohvalio" dogovorom sa Dortmundom da već nema bar neki vid potvrde iz Halandovog okruženja.

Izabrane vesti

Prema izveštajima sa Ostrva Siti je za novu "devetku" izdvojio 60.000.000 evra samo za obeštećenje, što je značajno manje od 75.000.000 evropskih novčanica, koliko je navodno iznosila otkupna klauzula koja je trebalo da važi ovog leta. Ovo su sve zasad spekulacije, zvanične detalje dobićemo verovatno onog trenutka kada Haland bude podigao dres Sitija.

Mančester Siti pobedio je prilično jaku konkurenciju u vidu španskih velikana madridskog Reala i Barselone, te minhenskog Bajerna. Dok su ostali bili delimično stidljivi u svom nastupu, na Etihadu nisu časili časa već su izneli konkretnu ponudu za klub, za igrača i njegovo okruženje što je drastično uticalo da ceo posao bude gotov mesec i po dana pre otvaranja letnje transfer pijace.

Pep Gvardiola na današnjoj konferenciji za novinare nije hteo, pa ni smeo da previše komentariše medijske navode po pitanju ovog transfera, ali je još juče glasno odjeknula vest da je Haland prošao lekarske preglede u Briselu gde ga je pregledao Sitijev doktor, posle čega se Norvežanin vratio u Dortmund. Još ranije su počele da se javljaju informacije dobro poznatih izvora da će transfer biti ozvaničen do kraja sedmice, a u Sitiju nisu imali razloga da mnogo čekaju i morali su nekako da obraduju navijače, pogotovo nakon onog fijaska u Madridu prošle sedmice.

Megatransfer će zvanično biti kompletiran 1. jula 2022. godine, kako i stoji u klupskom saopštenju. Kako se spekuliše, Siti je uspeo da ispregovara veliki popust u razgovoru sa ljudima iz Dortmunda, a ceo posao vredan je praktično koliko i izlazni transfer Ferana Toresa u Barselonu završen ovog januara. Doduše, Barselona će njegovu otplatu započeti tek na leto pošto je takav dogovor. Dakle, Gvardiola je za celu krila koji mu je realno bio višak dobio novu "devetku" i legitimnog naslednika Serhija Aguera. Radi se o potpuno drugačijoj vrsti napadača u odnosu na Argentinca koji je na Etihadu ostavio dubok trag, a baš zbog svojih fizičkih karakteristika i toga što je gol igrač fudbalske kritičare interesuje kako će se Haland snaći u Sitiju, odnosno kod Gvardiole. Podsetimo, Patris Evra je nedavno opleo po španskom stručnjaku i rekao kako ovaj ne zna da radi sa fudbalerima koji su karakterni i imaju jak autoritet. Mnogima kroz misli sada prolazi sećanje na to kako se Zlatan Ibrahimović proveo kod Gvardiole u Barseloni, pa se plaše da bi i Norvežanin mogao da doživi istu sudbinu.

O detaljima Halandovog ugovora takođe je bilo dosta priče. Osnovna nedeljna plata trebalo bi da mu bude bezmalo 600.000 evra, odnosno preko 30.000.000 evra na godišnjem nivou! Bez bonusa na ime individualnih i timskih uspeha. Ugovor će trajati bar pet godina. Staće rame uz rame sa Kevinom de Brujneom koji je najlplaćeniji u timu sa praktično identičnim primanjima.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Takođe ogromna provizija leći će na račun Halandovog oca Alfa Ingea, inače nekadašnjeg fudbalera Sitija. Cirka 30.000.000 evra! Haland senior je zajedno sa nedavno preminulim superagentom Minom Rajolom imao pozamašne zahteve od zainteresovanih klubova na ime dodatnih bonusa, a samo je Siti bio spreman da plati ono što se traži. Izvesno je da će klub morati debelo da plati i Rajolinoj agenciji pozamašnu sumu novca, tačnije Rajolinoj dugogodišnjoj najbližoj saradnici Rafaeli Pimienti koja preuzela sve poslove od njega.

Dortmund će se od Halanda oprostiti u subotu kada igra poslednju utakmicu sezone protiv Herte. Milioneri su već spremili zamenu u vidu Karima Adejemija koji je potpisao do 2027. Haland je dosad u opremi Dortmunda odigrao 88 utakmica uz 85 golova za dve i po godine. Prvi nastup u novom klubu mogao bi da upiše već 21. jula tokom predsezonske turneje u Hjustonu protiv meksičke Amerike. Pre toga čekaju ga mečevi Lige nacija sa Norveškom u junu.



tagovi

Letnji prelazni rok 2022Erling HalandMančester SitiBorusija Dortmund

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara