Real da demantuje da je tim sa puno mišića i malo mozga, Barsa da potvrdi stil i klasu

Vreme čitanja: 7min | sub. 26.10.24. | 10:03

Biće večeras (21.00) vatre kakvu dugo nismo videli u El Klasiku

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Madrida)

Susreti Reala i Barselone uvek bude strasti sledbenika dva najveća kluba u Španiji i to je konstanta koja se nikada ne menja. Ali već dugo ne izazivaju toliko očekivanja ljubitelja fudbala, prvenstveno zbog Barseloninog trijumfalnog povratka na scenu, kao i zbog nedavnih nastupa oba tima na evropskoj sceni. Real je ponovo postao kralj „remontade“, suludih preokreta koje zna izvesti samo on, dok se Barsa pretvara u podmazanu nemačku mašinu, gde su disciplina i fizička pripremljenost preduslovi za lepu igru.

Izabrane vesti

Katalonci su prvi na tabeli, sa 27 bodova i gol razlikom 33:10, dok Madriđani imaju tri boda manje i skor 21:7. Poslednja četiri derbija je dobio Real, ali u ovom trenutku je teško odrediti favorita. Sa tim se slažu ankete skoro svih sportskih medija u Španiji, a i sam Karlo Ančeloti:

„Sve je moguće, jer nije u pitanju kvalitet, nego sposobnost da se nosite sa pritiskom i trenuci u kojima imate kontrolu“.

Nakon dužeg perioda po prvi put Klasiko se igra praktično bez polemike, ako izuzmemo Real Madrid TV i neprestane video snimke o sudijskim greškama, čega se nije spasao ni večerašnji arbitar Sančes Martines. Glavna tema ovaj put je isključivo fudbal.

A što se fudbala tiče, večeras će se na Santjago Bernabeu suočiti dva prilično različita tima. Real Madrid je pred početak sezone delovao zastrašujuće i od njega se očekivalo fudbalsko savršenstvo sa kojim neće moći da se nosi niko u Primeri, a ni u Evropi. Barselona nakon protekle sezone, neprestanih finansijskih problema, lošeg upravljanja i rezultata daleko ispod njenog nivoa, nije previše obećavala. Ali prva dva meseca prvenstva su pokazala da nijedna od ove dve pretpostavke nije tačna, ili bar nije tačna u potpunosti.

Real je nepovezan, sa „mnogo mišića i nedovoljno mozga“, kao što je nedavno opisao jedan radio komentator. Deli sa na dva tima - jedan koji greši u odbrani i drugi koji kažnjava protivnike u napadu. Na sredini terena i dalje nedostaje Toni Kros, pa Luka Modrić u proseku ove sezone igra više nego prošle. Kilijan Embape se i dalje adaptira, a ni on ni Vinisijus ne pomažu u odbrani. Zato se Kraljevići često muče sa timovima sredine tabele, deluju uspavano...

Ali, ko je god imao priliku da pogleda meč protiv Borusije, složiće se da je Real kada to želi, apsolutno zastrašujući. Samo 23 minuta drugog poluvremena bilo je dovoljno da sa pet pogodaka pregazi Nemce. Individualni kvalitet njegovih igrača je vanserijski i ne postoji ekipa koja može da ih zaustavi kada se probude i ubace u petu brzinu.

Barselona sa druge strane prolazi kroz razdoblje renesanse. Bajern je bio onaj poslednji, ključni ispit, kojim je objavljen trijumfalni povratak u Evropu i nakon kojeg su se svi usudili da ponovo veruju. Đoan Laporta nakon godina neprestanih kritika konačno mirno spava - zahvaljujući Hansiju Fliku i fabrici mladih igrača bez premca. Igra je zabavna i odvažna, prepoznaje se Barsin stil, ali sa novim, modernim nijansama.

Šta u takvoj situaciji može da odluči utakmicu?

Ančeloti se prvenstveno pozvao na psihološki faktor.

„Nije najvažniji sistem, nego stav igrača u okviru tog sistema“.

Samopouzdanje koje imaju njegovi izabranici već je legendarno i niko se ne usuđuje da slavi pobedu pre poslednjeg sudijskog zvižduka. Statistički, čak 84% pogodaka Real postiže u drugom poluvremenu.

Njegov direktni rival, bar na psihološkom planu, ima sličan pristup. Flik je Špancima iz daleka delovao kao čelični nemački general, međutim ispostavilo se da je vrlo staložen autoritet, slično kao i sam Ančeloti.

Igrači Barselone su zahvaljujući njemu povratili veru. Dovoljno je pogledati Rafinju, koji je do sada blistao samo na trenutke. Trenutno je maltene ključ igre i nosi kapitensku traku. Ili Levandovskog, koji je ponovo onaj neverovatni strelac iz Bajerna. Ili sedamnaestogodišnjake koji nemaju ni stida ni straha.

Sistem igre ipak nije zanemarljiv. Očekuje se da će Barselona držati loptu, mada posed više nije opsesija kao nekada, dok će Real pokušavati da sa dugim pasovima prevari njenu visoko postavljenu zadnju liniju, gde bi sve rešila brzina Vinisijusa i Embapea. Flik zato traži:

„Maksimalni presing sa loptom i bez lopte, da budemo što kompaktniji i da ne ostavljamo prostor među linijama“.

Sa druge strane, sredina terena Katalonaca koja radi kao švajcarski sat suočava se sa prilično neorganizovanim Realom, koji, uz to, kuburi i u odbrani, posebno nakon Karvahalove povrede. A ovaj put odsutan je i Tibo Kurtoa, koji često ima veći uticaj na rezultat nego glavni napadači. Ančeloti ipak ne pati od nesanice. „Dok sam bio igrač, mnogo sam se brinuo“, objašnjava Karleto. „Ali Van Basten mi je uvek govorio – strategija je jasna, ti mi dodaj loptu i posle dođi da zajedno slavimo“.

Van Basten, Embape ili Vinisijus – zamisao je jasna.

Brazilac je trenutno odlučujući faktor u napadu Reala. Het-trik protiv Borusije i Zlatna lopta koja će mu sasvim izvesno biti dodeljena prekosutra u Parizu dovoljni su razlozi za veru da bi upravo on mogao bude ključni igrač susreta. U poslednje vreme oko njega je sve manje polemike i sve više fudbala, a u fudbalu Vini dominira kao malo ko. Oduševljenje u taboru „merenge“ je toliko da ga je Emilio Butragenjo nakon Borusije uporedio čak sa Peleom

Embape se još čeka. Ne može se reći da su njegova igra i učinak loši, ali nadanja su bila velika, a još nije viđen u punom sjaju. Tome se ovih dana dodaju, nakon odluke da neće igrati „nebitne“ mečeve sa Francuskom, i vanfudbalski problemi nastali na izletu u Švedsku – upravo za vreme reprezentativne pauze. U svakom slučaju, večeras je njegov prvi Klasiko, a Ančeloti se uzda u činjenicu da je više puta igrao protiv Barselone i da tačno zna šta treba da radi.

I dok Kilijan traga za svojom najboljom verzijom, Karleto podvlači da se nikome nigde ne žuri.

Konačno, treća Realova zvezda, Džud Belingem, nije preterano zadovoljan u poslednje vreme. Sada kad više nije potreban u napadu, pomalo mu smeta što mu kolege ne pomažu u novim, radničkim zadacima. Pored njega i Valverdea, na sredini terena bi trebalo da dejstvuju Čuameni i Kamavinga, jer Modrić ipak nije u stanju da izaziva zakone fizike do besvesti. Povređeni su Kurtoa, Karvahal, Alaba i Rodrigo. Vraća se Braim Dijas.

Sa druge strane, u redovima Barselone je što se povreda tiče zasjalo sunce, i upravo sredina terena postaje „prekrcana“. Pre nedelju dana protiv Sevilje ovacijama je dočekan Gavi, koji se vratio nakon godinu dana odsustvovanja. Nedavno je zaigrao ponovo i Frenki De Jong, a sasvim je spreman i Dani Olmo, mada je moguće da će se i na Bernabeu smenjivati sa Ferminom Lopesom, kao protiv Bajerna. Ovo poslednje je verovatno i jedina nedoumica u startnom timu Hansija Flika, čiji je sastav jasan kao i strategija.

Rafinja, sa devet golova (samo jedan manje nego u celoj protekloj sezoni i onoj pre nje), u punoj brzini od početka do kraja, na mestu koje mu savršeno odgovara, odgovorio je Vinisijusovom het-triku vlastitim protiv Bajerna. Levandovski ne propušta nijednu šansu, pa već sam broji više pogodaka nego pola timova Primere.

Ali publiku prvenstveno interesuje najmlađi idol Španije - da li će Lamin Jamal uspeti da se pokaže u Klasiku?

KLADI SE NA IGRAČE - KO POSTIŽE GOL U EL KLASIKU?

Novi trener ima pedagoški pristup, ne dozvoljava mu da se izgubi u oblacima i neprestano ističe snagu kolektiva, kao i druge mlade igrače, kao što je Pau Kubarsi, i u poslednje vreme Mark Kasado. Protiv Bajerna mu je dao praktično odbrambeni zadatak – da se zalepi za Alfonsa Dejvisa i da mu ne dozvoli da pređe sredinu terena.

Lamin je nepokolebljivo staložen, iako je dobio na snazi i u svlačionici, pa se više ne ponavljaju scene u kojima ga Levandovski kritikuje što mu nije dodao loptu.

Konačno, obe ekipe su odlično fizički pripremljene, pa uz sve ove začine, možemo naslutiti zanimljivu utakmicu do samog kraja.

Interes je, kao i uvek ogroman. U preprodaji najjeftinije karte koštale su 1.000 evra, dok bolja mesta idu i do 2.500. U meču gde Real može da se izjednači sa Barselonom na tabeli, a i da dođe do istorijskog rekorda od 43 uzastopne prvenstvene pobede, u Madridu, koji je u ovo doba godine prepun – domaćih i turista - na Santjago Bernabeu sasvim sigurno neće ostati nijedno slobodno mesto, a decibeli bi mogli da uznemire komšije više nego nedavni koncerti.

Atmosfera i lep fudbal zagarantovani su.

PRIMERA – 11. KOLO

Petak

Espanjol - Sevilja 0:2

/Lukebakio 20, 45/

Subota

14.00: (3,70) Valjadolid (3,50) Viljareal (2,00)

16.15: (2,30) Rajo Valjekano (3,10) Alaves (3,40)

18.30: (3,00) Las Palmas (3,45) Đirona (2,50)

21.00: (2,10) Real (3,70) Barselona (3,60)

Nedelja

14.00: (3,20) Leganes (3,10) Selta (2,40)

16.15: (2,25) Hetafe (2,95) Valensija (3,70)

18.30: (3,30) Betis (3,25) Atletiko Madrid (2,40)

21.00: (1,80) Sosijedad (3,50) Osasuna (4,70)

Ponedeljak

21.00: (3,00) Majorka (3,15) Atletik Bilbao (2,65)

***kvote su podložne promenama



tagovi

El Klasiko

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara