Slavlje Brentfordovih fudbalera (©Reuters)
Slavlje Brentfordovih fudbalera (©Reuters)

PRELAZZI: There's Something About Brentford – Kameron Dijaz i jedan prevejani Srbin

Vreme čitanja: 5min | ned. 06.06.21. | 09:10

Neki filmovi, posebno komedije, ostare loše. Bude nas blam kada ih ponovo gledamo, zapitamo se šta li smo videli u masnim vicevima i sveukupnoj puerilnosti

"There's Something About Mary", kod naših distributera prevođen i doslovno ("Ima nešto u vezi Meri") i nešto gluplje "Svi su ludi za Meri", nije od tih filmova. Neke od njegovih scena su vanvremenske, poput autostopera koji je smislio da će se obogatiti tako što će osmominutno vežbanje zameniti sedmominutnim ("Sedam patuljaka, čoveče. Kapiraš?"), pojavljivanja legendarnog kvoterbeka Grin Beja Breta Farva ("Pa rekla sam ti da ja navijam za 49-erse!") i, pre svega, one scene.

Znate dobro koje scene.

Izabrane vesti

Okej, za one koji su nešto mlađi, Ben Stiler sticajem okolnosti sa "napunjenim pištoljem" ima nešto na uvetu, pa Kameron Dijaz to nešto utrlja u svoju kosu, pa u narednoj sceni, u restoranu, ima frizuru kao Ejs Ventura, jer to nešto, navodno, može da učvrsti dlake.

U restoranskoj sceni, inače, Meri priča Tedu o svojim bivšim momcima, između ostalog o jednom za kojeg se ispostavilo da je lud, i kao da stvarno može da se potvrdi srpski prevod. Svi su, stvarno, ludi za Meri, i svi su ludi oko Meri.

A tamo, dok njih dvoje sede i ćaskaju, Kameron Dijaz bi mogla bez problema i da nabraja bizarne i neobične vlasnike i predsednike fudbalskog kluba po imenu Brentford.

Na čelu sa jednim prevejanim Srbinom...

Otkud ona i otkud Srbija u priči o novom članu Premijer lige, simpatičnom klubu u rukama fizičara, bankarskog maga, statističara, matematičara i kladioca Metjua Benama, koji je na krilima najvećeg pojačanja Ajvana Tonija – tek da se ne oseti odlazak Olija Votkinsa, da ga zapravo prevaziđe – sa Vemblija stigao pravo u društvo najvećih, tamo gde nije bio punih šezdeset i kusur godina?

To što su fudbalom, engleskim napose, zavladali novi bogataši i novi skorojevići, zapravo je više pravilo nego izuzetak.

Promenili su se iznosi, promenila su se prezimena – mada, videćemo, ne baš toliko – promenio se izvor prvobitne akumulacije kapitala, pa gde su nekada bili vlasnici supermarketa i prevaranti koji su valjali lozove za lutriju, sada su naslednici naftnih i gasnih polja ili berzanski mešetari, ali suština je ostala ista.

Fudbalski klubovi, i mali i veliki, kao magnetom privlače ekscentrike, a ovi vole da se okruže poznatima, kao kad najimućnije dete iz kraja pokazuje svoju novu igračku dobijenu za rođendan.

Brentford je možda decenijama bio najmanje ugledan od londonskih sastava – dobro, tu negde sa Lejton Orijentom, koji je dugo držao Bari Hern, organizator turnira u pikadu i snukeru, ili sa Barnetom, koji je jednom prilikom mogao da se podiči i Edgarom Davidsom – ali ni to što se "Pčelice" nalaze duboko na periferiji zapadnog Londona nije smetalo mnogima da bace oko na njih.

Među njima je, mada je to pomalo zaboravljeno, toliko da ga niko od domaćih medija – ispravite nas ako grešimo – nije pozvao da mu čestita uspeh Brentforda i dolazak u Premijer ligu, bio onaj Srbin.

Ne, iako će mnogima biti prvo rešenje asocijacije "A1 - Srbin", "A2 - Premijer liga", "A3 - Amerika" i "A4 - Beg od komunizma", ne, iza tačnog odgovora te kolone ne krije se serijski vlasnik engleskih klubova Milan Mandarić.

Okej, neko je već u koloni B povezao Kameron Dijaz, Holivud i ostale upute i shvatio da je to mogao biti samo Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana.

A Meri, ona s frizurom, za kojom pate i koju, jadnu, proganjaju, njegova je dobra prijateljica...

Negde baš u leto kada su svi gledali "There's Something About Mary" i siti se smejali, Kameron Dijaz je umela da svrati – društvo joj je, ako je verovati očevicima i britanskim tabloidima, pravila koleginica Dru Barimor – na tadašnji stadion Grifin Park, kojeg su svi u Engleskoj znali po tome što je imao po jedan pab na svakom ćošku.

Za sve je bila zaslužna profesija čoveka koji penzionerske dane ovih dana provodi na Savi – tamo je Mozzartu, ko bi zaboravio taj tekst, pričao i o doktoru Aci Obradoviću – a koji je zbog dobrog glasa svog "Tana's" mogao da pozove brojne ljude sa holivudske takozvane "A-liste" i zamoli ih da njegovom čedu daju malo glamura i zamajca.

Ima smisla; bio je to jedan posve gastronomsko-fudbalski brak...

Kameron Dijaz bila je čest gost kod Den Tane između ostalog i zato što je živela blizu (i zato što je anonimnost bila zagarantovana), a onda joj je neko već ispričao šta znače te fotografije sa crveno-belim dresovima i pčelom u grbu, i eto nama još jedne bizarnosti o engleskom fudbalu.

Den Tana je zagazio u fudbalske vode još sedamdesetih, kada je Brentford bio u tadašnjoj četvrtoj diviziji (iz koje će samo povremeno pomaljati glavu). Dve-tri decenije bio je jedan od direktora kluba, a brojni vlasnici su ga, kao talismana, držali na toj poziciji kada je već uveliko krenuo da se bavi drugim stvarima.

Amerikanci, jasno, nisu znali mnogo o fudbalu ali mora da se i njima, Ameri su takvi, dopadala priča o malenom klubu iz velikog grada, o autsajderu koji je, eto, mogao da se podiči vezama sa Bulevarom Santa Monika i Los Anđelesom.

Na stranu poslovično preterivanje o tome da je ceo Holivud, možete misliti, čekao subotu ujutru po tamošnjem vremenu, pa da čuje da li je Brentford uspeo da pobedi, a da su posebnu pažnju tome pridavali Džek Nikolson, Džejms Vuds i Džo Peši, možda je sasvim u skladu sa filmskom pričom koja se plela oko Den Tane (i koju je on pleo o sebi), ali ko zna, možda ni današnjeg uspeha, ni Benamovih ulaganja, ni golova Ajvana Tonija, ne bi bilo da tamo sedamdesetih jedan američki Srbin i srpski Amerikanac nije predvodio kaleidoskop neobičnih vlasnika engleskih klubova.

Den Tana je, to su već činjenice, napustio Brentford 2002, a dve decenije kasnije ostvaren je san mnogih koji su mogli da u jeku njene popularnosti očešu rame o Kameron Dijaz i pitaju je kako je snimljena ona čuvena scena sa frizurom.

Zaslužan je, naravno, Metju Benam, koji je odlučio da vrati deo svog bogatstva klubu za koji navija i pokuša da, kad smo kod Holivuda, oživi film "Moneyball" i u "soker" presadi statističke modele koji će omogućiti danskom Mitjilandu da osvoji nekoliko titula.

Imaće šansu na najvećoj pozornici, nakon što se Brentford ušunjao među putnike u Premijer ligu i sprečio da se Norič, Votford i Bornmut u paketu vrate u najbolje takmičenje na svetu, i ne treba se – a Benam zna ponešto o toj raboti – ne treba se od avgusta tako lako kladiti protiv pulena Tomasa Franka, bez obzira na to da li će ostati Toni, Serhi Kanjos, Brajan Mbuemo i onih jedno desetorica Danaca u ekipi.

A sve to sa Save posmatraće bivši direktor, koji je sa tim crveno-belima imao malo više sreće nego sa ovim našim crveno-belima; i sve to će, ako sve ovo nije bila samo lepo upakovana i prilično smešna holivudska komedija, pratiti Meri iz kultnog filma.


tagovi

PrelazziBrentfordDen Tana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara