Derlis Gonzales (©AFP)
Derlis Gonzales (©AFP)

"Pesničko veče" u Truhilju, Olimpija predstavlja pojačanja

Vreme čitanja: 5min | sre. 09.02.22. | 22:50

Noćas u Peruu na programu prvi duel prve runde kvalifikacija za Kopa Libertadores između Sezar Valjeha i paragvajskog giganta

Prethodne noći duelom između Montevideo Sitija i ekvadorske Barselone na čuvenom Sentenariju, zvanično je počelo 63. izdanje Kopa Libertadores. Noćas su na programu još dva duela prve runde kvalifikacija, u nešto ranijem terminu (23.15) u Venecueli, Deportivo Lara dočekuje Bolivar, i taj duel možete da gledate direktno i besplatno na sajtu mozzartbet.com. Meč sa kojim se zatvaraju prvi kvalifikacioni susreti u preliminarnoj rundi takođe je na programu noćas (01.30) u peruanskom gradu Truhilju, na stadionu Mansiče, gde lokalni Sezar Valjeho dočekuje paragvajsku Olimpiju, klub koji u svojim vitrinama poseduje tri pehara najeminentnijeg klupskog takmičenja na Zelenom kontinentu. Revanš duel zakazan je za sredu, 16. februara, u Asunsionu. Ko od ova dva tima prođe u narednu fazu za protivnika će imati još jednog kontinentalnog giganta, kolumbijski Atletiko Nasional.

Biće ovo drugi zvanični meč Sezara Valjeha u novoj sezoni. U petak, 4. februara, klub je debitovao u formatu Apertura prvenstva Perua za 2022, gde je kao domaćin remizirao u meču bez golova protiv Sijensijanom. Ipak, Poete su imale najbolju priliku da pobedom otvore šampionat, kada je u 76. minutu Vaskez promašio jedanaesterac.

Izabrane vesti

Da je ekipa Hosea del Solara bila nadmoćnija tokom čitavog susreta govori i činjenica da su igrači u narandžastim dresovima imali čak 65 posto vremena loptu u svom posedu, čime su stvorili i više prilika pred golom protivnika, ali i bez ijednog realizovanog udarca. Između okršaja sa Olimpijom Pesnike očekuje i duel sa Tarmom, u gostima, u sklopu drugog kola peruanske Lige 1, koje je na program idućeg vikenda. Klub je prošle godine izborio pravo učešća u kvalifikacijama za Kopa Libertadores plasiravši se na drugo mesto u Grupi B turnira Apertura, inače prvoj fazi prvenstva Perua. Tom prilikom zabeležio je 18 poena (pet pobeda, tri remija i jedan poraz), šest manje od lidera grupe, Sporting Kristala.

01.30: (3,70) Sezar Valjeho (3,20) Olimpija (2,00)

Na završnom turniru Klausure, u kome nije bilo podele na grupe, zauzeo je osmo mesto. Sakupio je 24 boda (šest pobeda, šest remija i pet poraza), 16 bodova manje od prvoplasirane Alijanse iz Lime. Valjeho se mnogo bolje pokazao na svom terenu, čime je zauzeo čak drugo mesto na rang-listi po efikasnosti kao domaća ekipa. Od 27 bodova koje je ostvario, 17 je zabeležio na Mansičeu (pet pobeda, dva remija i tri poraza), uz osam postignutih i četiri primljena gola.

U uvodnoj utakmici prvenstva Perua, Sezar Valjeho je koristio formaciju sa tri defanzivca, Leandrom Fleitasom, Rencom Garsesom i mladim Hesusom Kinjonesom (20), četiri centralna vezna igrača koji su se više posvetili markiranju protivnika, na pozicijama krilnih napadača bili su Abdiel Arojo koji je u januarskom prelaznom roku stigao iz panamskog Arabe Unida i Ekvadorac Hairo Velez, dok je najistureniji u napadu bio Osnar Noronha. Treba očekivati da Hose del Solar ponovi formaciju iz uvodnog meča sezone.

Olimpija je jedan od najčešće prisutnih klubova u Kopa Libertadores. Prošle sezone je uspela da prođe grupnu fazu takmičenja, a potom nadmaši i Internasional u osmini finala. Tek u četvrtfinalu je završila svoju putanju, kada ju je eliminisao Flamengo. Danak većeg zalaganja na međunarodnoj sceni učinio je to da u nacionalnom prvenstvu posle dva uzastopna dvostruka prvenstva ostane bez krune. U formatu Apertura 2021, koji je prva od dve verzije paragvajskog prvenstva, tim Hulija Sezara morao je da se zadovolji drugim mestom. Sa 33 osvojena boda (deset pobeda, tri remija i pet poraza), imao je pet bodova manje od Libertada. Na završnom turniru Klausura 2021. Olimpija je imala katastrofalnu kampanju. Završila je na 8. mestu među deset učesnika, sa ukupno 18 bodova (šest pobeda i 12 poraza), čak 20 manje od najvećeg rivala Sero Portenja, kome je pripala druga titula u protekloj godini. Ipak, pripao mu je pehar Kupa Paragvaja, u kojem je tek posle izvođenja jedanaesteraca bio bolji od Sol de Amerike. Spas sezone bila je pobeda od 3:1 nad Sero Portenjom u paragvajskom Superkupu odigranom 12. decembra, u okršaju koji je zatvorio nacionalni kalendar za prošlu godinu.

Prvu zvaničnu utakmicu ove godine Olimpija je odigrala u petak, 4. februara, u sklopu prvog kola Aperture 2022, kada je na svom terenu remizirala 2:2 sa novajlijom u elitnom rangu Heneralom Kabaljerom. Loš rezultat uprkos njenoj nadmoći u meču. Crno-beli su imali loptu u svojim nogama više 50 posto ​​vremena i stvorili su skoro četiri puta više prilika. Ipak, i pored toga mogu da budu prezadovoljni, jer je u jednom trenutku ekipa iz Huan Leon Maljorkina vodila sa 2:0. Trener Hulio Sezar Kaseres na tom meču postavio je klasičnu formaciju sa dve linije po četiri igrača - odbrambeni i vezni - i dva napadača. Pred Kaseresom je zadatak da Olimpiju vrati na vrh paragvajskog fudbala, a očekuje se i povratak u najjače društvo na kontinentu. Olimpija je u svoje redove tokom prelaznog roka dovela neka zvučna pojačanja, a od nekih se očekuje da noćas debituju u crno-belom dresu. Iz San Lorenca kao slobodan igrač došao je desni bek Viktor Salazar. Takođe kao slobodan timu se priključio Vilijam Mendijeta koji je došao iz meksičkog Huareza. Na pozajmicu iz Gvajakil Sitija i paragvajskog River Plejta stigli su defanzivci Agustin Ale, odnosno Tobijas Kasteljano. Sa druge strane, klub je uz obeštećenje od 2.300.000 evra napustio Brajan Oheda, koji je prešao u Notingem Forest.

I pored tehnički nadmoćnije Olimpije, ne treba zaboraviti da Sezar Valjeho nastupa na svom terenu, gde ima izuzetno dobar učinak iz protekle sezone. Do sada, ova dva tima nisu se susretala u zvaničnim utakmicama. U februaru 2014. godine, poslednji put su se sastali u prijateljskom okršaju na ovom istom terenu, kada je domaći tim slavio sa 3:1.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - PRVA FAZA, PRVI MEČEVI

Sreda

Montevideo Siti - Barselona Gvajakil 1:1 (0:1)

/Sebaljos 64 - Mastrijani 7/

23.15: (2,55) Deportivo Lara (3,05) Bolivar (2,75)

Četvrtak

01.30: (3,70) Sezar Valjeho (3,20) Olimpija (2,00)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresOlimpija AsunsionSezar Valjeho

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara