Fudbalska lopta (©Reuters)
Fudbalska lopta (©Reuters)

Obrukao se šampion Crne Gore! Senzacija u Litvaniji, puče prvak Finske kao zvečka

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.07.24. | 22:15

Panevežis u haosu, ali je uspeo da pregazi HJK na startu kvalifikacija za Ligu šampiona

Evropsko prvenstvo ulazi u završnicu, dok je polako došlo vreme za fudbalske 'Liliputance' u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Crnogorski šampion Dečić ozbiljno se obrukao već na prvom koraku, na gostovanju u Velsu gde je TNS slavio sa ubedljivih 3:0 (3:0), a lagano je razlika mogla da bude i duplo viša!

Izabrane vesti

Dečić nije bio loš u napadačkoj polovini, ali je problem u tome što je u poslednjoj liniji bio bušan kao sito... TNS je deklasirao Dečić sa tri gola u razmaku od 35 minuta uz sjajno poluvreme Breda Janga. Mladi engleski napadač bio je koban po crnogorski sastav pošto je već u 4. minutu prvi put zatresao mrežu, da bi vođstvo duplirao posle nepunih pola sata loptanja.

Totalnu dominaciju TNS je potvrdio golom Denija Dejvisa u 39. minutu, da bi u nastavku usledili juriši ka kaznenom prostoru ekipe Milorada Pekovića. Samo pukom srećom šampion Crne Gore je preživeo sa samo tri gola u mreži, ali je Igor Nikić sačuvao koliko-toliko obraz ekipe.

Dečić je dobre šanse da eventualno umanji razliku pred revanš propustio posle promašaja Luke Maleševića, Matije Božanovića i Bojana Matića. Uzvratni meč je narednog utorka u Podgorici, a u slučaju ispadanja ide direktno u kvalifikacije za Ligu konferencije.

Senzacionalan rezultat je viđen u Litvaniji, gde je Panevežis razbio Helsinki takođe rezultatom 3:0 (1:0). Senzacija u svakom smislu te reči, pošto je Panevežis u totalnom rasulu, ali je uspeo da razbuca šampiona Finske.

Niko verovatno ne može da objasni kako je moguće da je HJK ovako nadigran, dok je u prvenstvu slika potpuno drugačija. Panevežis je na pretposlednjem mestu na tabeli, zbog čega je 'glavom' platio arhitekta prošlogodišnjeg uspeha za sva vremena, trener Đino Letijeri koji je doneo titulu. Istovremeno, Helsinki je na deobi prvog mesta u Finskoj zajedno sa Kupsom koji ima utakmicu manje.

Sve je ipak u utorak uveče bilo u znaku litvanskog sastava. Panevežis je debitantski nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona završio na impresivan način i jednom nogom je u drugom kolu iako je uoči prvog meča bio apsolutni autsajder.

Prvi gol na meču postigao je Ernestas Velijulis već u 17. minutu posle prelepog udarca u suprotni ugao, što je bacilo šampiona Finske u nokdaun. Ipak, totalni nokaut pretrpeo je sredinom drugog poluvremena kada su Nikolas Gorobsov i Noel Mbo u razmaku od dva minuta razbili HJK kao zvečku.

Navijači Panevežisa, njih tek nešto više od 1.000 na tribinama hvatali su se za glave jer nisu mogli da veruju šta gledaju i kakav je rezultat na semaforu, dok fudbaleri HJK nisu mogli ni da ublaže poraz iako su poslednjih dvadesetak minuta odigrali sa igračem više. Razlog je drugi žuti karton Šeikua Djenga, što je domaćina nateralo da se skroz povuče i uspeo u svojoj nameri da sačuva rezultat.

Eventualnim prolazom dalje Panevežis bi bio jako blizu grupne faze, najrealnije Lige konferencije što bi svakako bio istorijski uspeh. Samo, prvo mora da preživi naredne sedmice gostovanje u Helsinkiju.

Minimalan trijumf na strani ostvario je gibraltarski Linkoln protiv Hamruna na Malti. Jedini gol na utakmici delo je Itan Brito posle izuzetne solo akcije u 37. minutu koju je završio udarcem u desnu stranu gola. Golman Henri Bonelo bio je nemoćan. Zanimljivo, domaćin je već od 10. minuta imao igrača manje zbog direktnog crvenog kartona Elionaja nakon grubog starta, da bi zatim i Hamrun pred odlazak na poluvreme ostao sa desetoricom posle drugog žutog kartona Kikea Gomeza.

Fudbaleri FCSB razmontirali su Virtus iz San Marina kao gosti rezultatom 7:1 (5:0) čime su izjednačili najubedljiviju pobedu u klupskoj istoriji. Darijus Olaru bio je trostruki strelac, dok su po dva pogotka upisali Danijel Popa i Davida Mikulesku. Utešni gol za domaćina postigao je Manuel Batistini pred nadoknadu.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 1. KOLO

Utorak

Panevežis - HJK 3:0 (1:0)

/Velijulis 17, Gorobsov 65 penal, Mbo 67/

Hamrun - Linkoln Red Imps 0:1 (0:1)

/Brito 37/

TNS - Dečić 3:0 (3:0)

/Jang 4, 28, Dejvis 39/

Santa Koloma - Balkani 1:2 (1:1)

/El Gazui 22 - Emerlahu 42, Karika 90/

Vikingur - Šamrok Rovers 0:0

Virtus - FCSB 1:7 (0:5)

/Olaru 6, 11, 37, Popa 22, 27, Mikulesku 70, 73/

Sreda

17.00: (1,63) Ordabasi (3,60) Petrokub (5,30)

18.00: (6,25) Flora (3,90) Celje (1,50)

19.00: (1,45) RFS (4,00) Larn (7,00)

19.00: (1,43) Slovan Bratislava (4,10) Struga (7,25)

20.00: (1,80) KI Klaksvik (3,45) Diferdanž (4,20)

20.00: (1,22) Ludogorec (5,80) Dinamo Batumi (11,0)

20.45: (2,75) Dinamo Minsk (2,95) Pjunik (2,65)

21.00: (1,80) Borac Banjaluka (3,40) Egnatija (4,30)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za Ligu šampionaDečićTNSPanevežisHJK Helsinki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara