En Nesiri u skoku sa Martinesom i De Lihtom (Reuters)
En Nesiri u skoku sa Martinesom i De Lihtom (Reuters)

Novo đavolsko mučenje: Murinjo isključen, ali zaustavio Junajted! Tadić i dalje magičan

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.10.24. | 23:00

Ni posle 3. kola u mančesterski velikan nema pobedu u Ligi Evrope, En Nesiri doneo bod Fenerbahčeu u Istanbulu

Da l' su Tantalove, da l' su đavolske, ali muke svakako jesu. Na svim frontovima. Sve je u igri i rezultatima Mančester Junajteda nekako teško, nategnuto, nerazrađeno i na kraju krajeva - neefikasno. Vikend pobeda protiv Brentforda nije pokrenula Crvene đavole ka prvencu u Ligi Evrope. Naprotiv. Velikan sa Old Traforda je posle Tventea i Porta ponovo zaustavljen, ovoga puta u Istanbulu vrata mu je zatvorio Fenerbahče - 1:1.

Izjednačena utakmica imala je potencijal da prevagne na obe strane, ali je na kraju podela bodova nekako najpoštenija. Mada ni Žoze Murinjo, ni Erik Ten Hag ne mogu da budu prezadovoljni, ali ni razočarani. Holanđanin jer nije pretrpeo poraz i otvorio novi krug priča o otkazu, a Portugalac je, nema sumnje, žarko želeo osvetu protiv kluba koji mu je oktobra 2018. godine uručio otkaz. Videlo se to po gestikulaciji i mimici gospodina Posebnog, po izrazima lica kada je Andre Onana skidao zicere u prvom poluvremenu, po protestima pred istek sat vremena igre, zbog kojih mu je sudija Klermon Turpan pokazao crveni karton. Ali Murinjo je na evropskoj skali posle 3. kola pozicioniran više od Junajteda, sa pobedom i dva remija.

Izabrane vesti

Da se sprema nesvakidašnje veče u Istanbulu nagovestio je i avangardni potez Erika Ten Haga. Odlučio je strateg gostiju da suspenziju Bruna Fernandeša nadomesti eksperimentom Nusair Mazraui. Igrao je Marokanac svašta tokom karijere, ali je večeras prvi put na teren istrčao kao desetka. Nije plenio, ali nije se ni obrukao. Naročito jer je u 15. minutu inteligentno reagovao u šesnaestercu Fenera, ostavio loptu Zirkzeu i tako pripremio asistenciju za potonji gol Kristijana Eriksena.

Beše to uvertira za podizanje ofanzivnih frekvencija na stadionu Surku Saračoglu. Jer sredinom prvog dela Markus Rašford nije unovčio izglednu priliku koju je sam sebi pripremio, da bi Junajted kroz nepun minut mogao da bude surovo kažnjen.

Iz minuta u minut bilo je sve evidentnije da magija i dalje stanuje u nogama Dušana Tadića. Jeste ga u 23. minutu Manuel Ugarte savršenim uklizavanjem sprečio da poravna rezultat, ali je u 37. samo Andre Onana kriv što bivši kapiten reprezentacije Srbije nije spakovao pogodak.

Tadić je dva puta u razmaku od svega nekoliko sekundi nameštao loptu na glavu Jusefa En Nesirija, ali se kamerunski golman bacao po gol liniji poput pantera... A Žoze Murinjo kraj aut linije nije verovao šta gleda. Nije mu bilo jasno kako njegov tim nije izjednačio.

Nije Marokanac spakovao Tadićeve lopte u gol, ali jeste Sen Maksimanovu s početka drugog poluvremena. I po ko zna koji put ove sezone, Junajtedova odbrana zaličila je na švajcarski sir, pun rupa. Lopta daleko od najdominantnijeg skakača De Lihta, Lindelef je odustao na pola njene putanje ka En Nesiriju, omaleni Lisandro Martines u ulozi beka, našao se u bici koju nije mogao da dobije.

Pitanje je kako bi poslednjih pola sata utakmice izgledalo, da je situacija iz 56. minuta dobila drugačiji epilog. Naime, Ugarte je startovao na Osajija Samjuela, kontakt u šesnaestercu je postojao, ali po mišljenju Turpana i VAR sobe nedovoljan da se dosudi jedanaesterac, niti da se gleda snimak. Murinjo je ušao u raspravu i vrlo brzo završio na tribinama.

U završnih pola sata utakmice, bliži pobedi bio je Junajted. Pretio je najopasnije preko Rašforda koji se obrukao sa desetak metara poslavši loptu u gol-aut, da bi do kraja utakmice Livaković zaustavljao pokušaje De Lihta, Hejluda i Garnaća.

Iako Junajted konstantno dovodi skupocena pojačanja u svim linijama tima, u Ligi Evrope ga ove sezone, u kakvoj takvoj igri, drži veteran sa srčanim defibrilatorom. Kristijan Eriksen je postigao gol u remiju protiv Tventea, spakovao dva u trileru sa Portom (3:3), a večeras ponovo zatresao mrežu (1:1).

Fenerbahče može da bude zadovoljan bodom, ali večeras se istinski radovao crno-beli deo Istanbula jer je Bešiktaš ukrao pobedu u Lionu. Duel u kojem je francuski klub 30 puta šutirao ka golu gostiju, rešio je Žedson Fernandeš u 72. minutu - 0:1.

Lion je imao igru za treću uzastopnu pobedu i nastavak maksimalnog učinka, ali ne i dovoljno sreće, niti koncentracije u završnici. Lakazeta su ofsajd sredinom prvog poluvremena i golman Destanoglu u sudijskoj nadoknadi sprečili da donese prednost Lionu. U drugom delu ga je turski čuvar mreže još jednom zaustavio, a dva minuta kasnije Said Benrama je zatresao prečku.

Jurio je u poslednjih petnaestak minuta utakmice Lion svim silama makar bod, nije dobio penal nakon igranja rukom Topdžua, a ni rezervista Vilfred Zaha u četvrtom minutu sudijskog dodatka nije uspeo pronađe lopti put do mreže. Tako je Bešiktaš nakon teških poraza od Ajaksa i Ajntrahta, konačno proslavio trijumf koji verovatno nije zaslužio.



tagovi

Mančester JunajtedFenerbahčeŽoze MurinjoDušan TadićJusef En-NesiriKristijan Eriksen

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara