(©Zaragoza)
(©Zaragoza)

Novi Savo u Saragosi: Kad igram dobro onda sam špic, a kad sam lošiji onda sam „desetka“

Vreme čitanja: 5min | ned. 20.10.24. | 11:30

Samed Baždar o počecima u Španiji

Skoro svi Srbi su ostavili trag u Saragosi i uradili nešto bitno. Radomir Antić je bio po dve godine i igrač i trener; Dragan Kaličanin osvojio Kup kralja 1986; Savo Milošević 2000. dogurao do četvrtog mesta na tabeli; Goran Drulić podigao pehar masovnijeg takmičenja 2004; Ivan Obradović i Stefan Babović bili učesnici poslednjih sezona čuvenog kluba u La ligi; Radosav Petrović pokušavao da ga vrati...

Sad je u delikatnoj misiji Samed Baždar. Bez garancija da će uspeti, jer tavorenje u drugoligaškom rangu traje 11 godina, ali i bez sumnje da je reč o velikom talentu koji se predstavio Špancima tačno kako su hteli. Kao produktivan.

Izabrane vesti

U zahtevnoji ligi, ni nalik efikasnoj kao Primeri, letošji novajlija iz Partizana je dao tri gola, od kojih je svaki imao specifičnu težinu. Protiv Levantea je bio odlučujući u pobedi 2:1, a na Tenerifama njegova dva omogućila preokret (3:2) vredan proboja na drugo mesto na tabeli.

„Iako imam tek 20 godina, navikao sam u prethodnom klubu da se nosim sa pritiskom. To je normalno. Niko ne gleda što sam mlad, uvek moraš da pružiš maksimum, na svakoj vežbi tokom treninga, kasnije i na utakmici. Tako je bilo u Beogradu, tako je i sad u Saragosi“, odmeren je Baždar tokom javljanja iz Španije, u produkciji La lige, kojoj je prisutvovao i Mozzart Sport.

U njegovom glasu se osetila ambicija da poput prethodnika sa ovih prostora uradi nešto konkretno. Poput, na primer, Sava Miloševića, koji je za dve godine u Saragosi stekao simpatije da ga i danas, četvrt veka kasnije, pamte kao uticajnog. Kako zbog golova (45 na 93 utakmice), tako i trasnsfera (tad 50.000.000 maraka, sad 25.000.000 evra).

„Nisam imao priliku da razgovaram sa Savom, jer smo se maltene mimoišli u Partizau, ali... Bilo koga da sam sreo ovde, svi me oslovljavaju „New Savo, new Savo“. Neverovatno koliko Miloševića poštuju. Primećuje se da je bio veliki igrač“.

Jedan takav im je potreban da ih vrati u elitni fudbal. A baš su se potrudili da dovedu Pazarca, predstavili kao veliko pojačanje, na društvenim mrežama prekstili klub u Žaragoža insistirajući na slovu iz njegovog prezimena.

„Deset dana pre potpisao krenula je priča da me Saragosa želi. Od prvog časa sam osetio da me hoće, a iznenadila me je savršena organizacija kluba. Nisam znao da u Drugoj ligi vode računa doslovce o svakom detalju. Pitam se, kako li je u eliti, ako je u Segundi ovako dobro. Doslovce imam tim ljudi koji je 24 sata posvećen meni i mogu da im se obratim u pola dana ili noći. Baš sam zadovoljan što sam došao u klub bogate istorije i strastvenih navijača. Dugo pokušava da se vrati među najbolje i svima nam je rečeno prvog dana da je cilj da uđemo u Primeru, jer to zaslužujemo“.

Samed Baždar (©Zaragoza)Samed Baždar (©Zaragoza)

Prilika da se učvrste pozicije biće tokom nedeljenog okršaja na La Romaredi sa Almerijom.

„Sezonu smo počeli na zadovoljavajući način, dobili tri utakmice u prva četiri kola, ali pošto je fudbal živi, malo smo posustali, onda se u prošlom susretu vratili na trijumfalni kolosek, ali tamičenje je takvo da ako maltene jedan meč izgubiš padaš na sedmo mesto, a ako pobediš eto te na prvom ili drugom. Na kraju, da li kroz direktan plasman (prva dva) ili baraž (preostala četiri razigravaju), manje je bitno, samo da uđemo“.

Dok je bio među crno-belima, treneri su Baždara koristili maltene na svim ofanzivnim pozicijama, od krila, preko sekundarnog centarfora ili organizatora igre, do špica. Sličnu raznovrsnost uočavamo i u novoj sredini, jer je sva tri gola dosad dao sa pozcije bočnog napadača.

„Čak su i bili na sličan način. I šanse koje nisam realizovao stizale su posle udaraca van šesnaesterca, kad „zasečem“ s boka. Uglavnom sam špic, ali nisam klasičan „sidraš“, da čuvam lopte ili odlažem prvom do sebe, već dosta trčim u dubinu i pojavljujem se u završnicama akcija. Kad igram dobro onda sam špic, a kad pružim nešto lošije izdanje onda sam „desetka“, ha-ha-ha. Ne znam ni ja, dan danas, koja sam pozicija, šef me stavlja na „devektu“, nekad sam iza, kao lažna „devetka“. Sve je to manje, više isto, samo su nijanse u pitanju“.

A posle pitanja kako provodi dane u Španiji, Samed se smeje, jer je iza njega sjajno leto kako na profesionalnom, tako i privatnom planu. Posle potpisa ugovora stupio je u bark, pa mu zajednički život sa suprugom omogućava lakše prilagođavanje na novu sredinu.

„Prezadovoljan sam svime: gradom, ljudima, klimom, hranom... Kad okončam obaveze u klubu, koristim vreme da učim španski, zajedno sa suprugom. Časovi su triput sedmično i, Bogami, mučim se, ha-ha-ha. Većinu fudbalskih izraza sam savladao, a nadam se da ću ovde ostati dovoljno dugo da u potpunosti progovorim jezik“.

Razlike u odnosu na Srbiju, bar u sportskom smislu, jasno su uočljive.

„Treninzi su intenzivni. Kraći su, ali se sve radi u sprintu. Što se utakmica tiče, svaka je uživanje, stadioni su dobro popunjeni, svaki protvnik opasan, veliki broj ekipa je u egalu i to daje draž takmičenju. Ne razmišljam da li je trebalo da odem u neki klub La lige, jer je Bog napravio dobar izbor za mene. Naravno da kao svak igrač imam i ja ciljeve, ali postepeno ću do njih stići“, u optimističnom tonu završio je Samed Baždar.

ŠPANIJA 2 – 10. KOLO:

Petak

Kordoba – Kartahena 2:1 (0:0)

/Kasas 69, Albaran 66 – Tehuja 89/

Subota

Deportivo La Korunja – Eldense 1:1 (1:1)

/Buldini 26 – Jorkera 8/

Malaga – Real Ovijedo 0:0

Kasteljon – Levante 2:0 (0:0)

/Sančes 53, 77/

Granada – Tenerife 4:0 (2:0)

/Uzuni 20, 33, Boje 81, 90/

Mirandes – Eibar 1:0 81:0)

/Paničeli 26/

Nedelja

14.00: (2.15) Kadis (3.45) Rasing Santander (3.35)

16.15: (2.50) Ferol (3.05) Ueska (3.10)

18.30: (2.10) Elče (3.30) Sporting Hihon (3.70)

18.30: (2.05) Saragosa (3.45) Almerija (3.60)

Ponedeljak

20.30: (2.00) Albasete (3.45) Burgos (3.80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

SaragosaSamed Baždar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara