Erling Haland (Foto: Reuters)
Erling Haland (Foto: Reuters)

Neumoljivi Siti i perfektni Arsenal: Halandov het-trik za istoriju, rekord Gabrijela Žesusa (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 31.08.22. | 22:31

Mančester Siti pregazio Notingem Forest, dok je Arsenal preživeo gol iz kornera Daglasa Luiza i nastavio sa odličnim rezultatima

Erling Haland je rođen za Premijer ligu, ali i za Mančester Siti Pepa Gvardiole. Samo pet kola dresu Građana bilo mu je potrebno da postavi rekord elitnog ranga engleskog fudbala. Duel sa Notingem Forestom dočekao je kao prvi strelac lige sa šest pogodaka, večeras je dodao još tri - za 26 minuta. Sastav sa Etihada je slavio sa 6:0, a Norvežanin postao prvi igrač sa devet pogodaka posle prvih pet nastupa u najglamuroznijoj fudbalskoj ligi na svetu!

U isto vreme Arsenal je na Emirejtsu dočekao Aston Vilu. Imao je više od igre, vodio od 30. minuta golom Gabrijela Žesusa, a onda je Daglas Luiz poravnao rezultat direktno iz kornera. Ipak, Gabrijel Martineli se postarao da Tobdžije upišu i petu recku (2:1), pa prvi put posle 18 godina imaju maksimalnih 15 bodova na startu sezone. Žesus je dosad učestvovao u šest golova ekipe Mikela Artete, te je tako srušio rekord Mesuta Ozila.

Izabrane vesti

Bilo je onih koji su sumnjali da će Haland nastaviti u Engleskoj da rešeta u istom tempu kao što je to radio u Bundesligi. Izgleda da se u dresu Borusije Dortmund samo zagrevao.

Sa dva gola protiv Vest Hema otpočeo je teror. Protiv Bornumta nije uspeo da se upiše, pa su krenule priče o periodu adaptacije. Treći gol postigao Njukaslu, a da mu nije potreban postalo je jasno posle het-trika u četvrtom kolu protiv Kristal Palasa. Nastavio je niz već u 12. minutu susreta sa Šumarima. Demonstrirao je snagu i snalažljivost, ogradio čuvara u petercu rivala i akrobatskim potezom smestio loptu u mrežu Foresta posle asistencije Fodena.

Samo 11 minuta kasnije izjednačio se sa rekorderima Mikom Kvinom i Serhijom Aguerom. Odlično je ispratio Fodenov prodor, Englez je bio nesebičan, ostavio mu loptu na tacni i samo je jedan ishod bio moguć - 2:0 i osmi gol norveškog čuda od starta sezone.

Već i 38. minutu se devetim upisao zlatnim slovima u anale Premijer lige - a tek je počeo. Snašao se sjajno pred golom rivala, te je uspeo i glavom da se upiše u listu strelaca. Tako je kompletirao i savršeni het-trik, pošto je pored udarca glavom mrežu rivala tresao najpre levom, a potom i desnom nogom. Nezaustavljiv je.

Sve je bilo jasno već posle prvog poluvremena. Norvežanin je napustio igru sredinom drugog poluvremena, a Žoao Kanselo i Hulijan Alvarez su dovršili posao. Portugalac je postigao golčinu, a Argentinac upisao prvenac u elitnom rangu engleskog fudbala, da bi drugim golom u smiraj utakmice pokazao da Gvardiola na raspolaganju ima neverovatan napadački potencijal. Demonstrirao je izvanrednu snalažljivost, ima odličan njuh za golove. Bio je veoma miran i precizan u završnici, kao da godinama rešeta na najvišem nivou.



Dok su Haland i drugovi rastavljali Notingem Forest na sastavne delove, Arsenal je nastavio da oduševaljava svoje pristalice. Sa 5/5 nije otvorio sezonu gotovo dve decenije, a odavno nije imao napadača poput Žesusa.

Igrao se 30. minut utakmice kada je pokupio odbitak i smestio loptu sa ivice peterca u mrežu Emija Martineza. Bio mu je to treći pogodak, a ima još toliko asistencija. U prvih pet kola sezone niko nije učestvovao u više pogodaka sa grbom Arsenala na grudima.

Ipak, sve je moglo da padne u vodu zbog majstorije Daglasa Luiza. Tukao je iz kornera sa leve strane pravo u gol i pogodio. Tražili su fudbaleri domaće ekipe da se maestralni pogodak Brazilca poništi zbog navodnog prekršaja nad golmanom Ramsdejlom. Usledila je VAR provera i gol je ostao na snazi.

A onda je na površinu isplivao sjajan mentalitet Artetinih pulena. Samo tri minuta bilo im je potrebno da vrate prednost. Bukajo Saka je sa desne strane poslao loptu na dalju stativu, Gabrijel Martineli je na prvu šutirao i zahvaljujući nespretnoj reakciji Martineza zatresao mrežu ekipe Stivena Džerarda.

Podatak koji fascinira i dokazuje da bi Arsenal zaista mogao da se vrati u sam vrh Premijer lige je da je ekipi iz Severnog Londona ove sezone potrebno oko tri i po minuta da odgovori na protivnički gol. Četiri puta se tresla Ramsdejlova mreža, a njegovi saigrači su neverovatnom brzinom reagovali.

Do kraja su Tobdžije sačuvale prednost bez većih problema i zasluženo došle do novog trijumfa.

PREMIJER LIGA - 5. KOLO

Utorak

Kristal Palas - Brentford 1:1 (0:0)

/Zaha 59 - Visa 88/

Fulam - Brajton 2:1 (0:0)

/Mitrović 48, Dank 55ag - Mek Alister 59p/

Sautempton - Čelsi 2:1 (2:1)

/Lavia 28, Armstrong 45+1 - Sterling 23/

Lids - Everton 1:1 (0:1)

/Sinistera 55 - Gordon 17/

Sreda

Arsenal - Aston Vila 2:1 (1:0)

Žesus 30, Martineli 77 - D. Luiz 74/

Bornmut - Vulverhempton 0:0

Mančester Siti - Notingem Forest 6:0 (3:0)

/Haland 12, 23, 38, Kanselo 50, Alvarez 65, 87/

Vest Hem - Totenhem 1:1 (0:1)

/Souček 55 - Kerer 34ag/

Liverpul - Njukasl 2:1 (0:1)

/Firmino 61, Karvaljo 90+8 - Isak 38/

Četvrtak

21.00: (3,80) Lester (3,50) Mančester Junajted (2,10)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Erling HalandHulijan AlvarezPep GvardiolaMančester SitiArsenalGabrijel ŽesusGabrijel MartineliAston VilaDaglas Luiz

Obaveštavaj me

Arsenal
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara