Nikola Milenković dominira u skoku (©Reuters)
Nikola Milenković dominira u skoku (©Reuters)

Nebeski skakač Bleki opčinio Ostrvo: Čovek-planina je zarazan i sjajan posao Foresta

Vreme čitanja: 5min | pet. 25.10.24. | 10:44

Milenković drugi po dobijenim vazdušnim duelima u Premijer ligi, ispred je samo Virdžil Van Dajk. Nuno Espirito Santo „sipa“ komplimente na račun Srbina. Karager se pita kako su ga Šumari tako jeftino dobili

Čast Srba u najjačoj ligi na Ostrvu brane starosedelac u Fulamu Saša Lukić i novajlije Kosta Nedeljković u Aston Vili i Nikola Mlenković u Notingem Forestu. Dok mladi desni bek, doskorašnji igrač Crvene zvezde, tek krči put do poverenja Unaja Emerija, popularni Bleki, čim je stigao u tabor Šumara, ustalio se u startnu postavu i postao perjanica portugalskog stručnjaka Nuna Espirita Santa.

Afrimisao se standardni štoper Orlova u Partizanu, brzo prerastao okvire naše lige, nastavio da napreduje u Fjorentini. Doduše, u učmaloj Violi, koja nikako nije mogla da se umeša u vrh italijanskog fudbala, iako je igrala dva finala Lige konferencije, možda je i stagnirao poslednje dve sezone. Pravi potez je bio prelazak na Ostrvo. I Šumari su za samo 12.000.000 funti (oko 14.500.000 evra) dobili iskusnog štopera koji ima i dalje prostora za napredak. Čini se da mu stil igranja u Premijer ligi sa mnogo kontakta i važdušnih duela savršeno prija.

Izabrane vesti

Posle prvih osam kola, Milenković je na drugom mestu po dobijenim vazdušnim duelima. Ispred je samo Holanđanin Virdžil van Dajk iz Liverpula. Početak kao iz snova, a nema sumnje da će mu Notigem, ako ovako nastavi, biti samo odskočna daska za neki jači klub.

Visok sam skoro dva metra, tako da dueli u vazduhu moraju da budu jedan od mojih kvaliteta“, rekao je Milenković u intervjuu za Skaj Sports.

21.00: (3,10) Lester (3,40) Notingem Forest (2,45)

Zadovoljan je Bleki početkom sezone u Notingemu, ne ističe u prvi plan svoj učinak i odbrane.

Ne radi se samo o našem kvartetu u odbrani i golmanu. Radi se o celom timu, o tome kako se žrtvujemo jedni za druge. Imamo taj mentalitet da se pomažemo na terenu“.

Uporedio je Milenković Seriju A i najbolji šampionat Engleske.

Premijer liga je intezivnija, više fizička. Serija A je više taktička. Ovde je fudbal brži. Sudije ne sviraju svaki kontakt kao faul, puštaju te da igraš“.

Skaj Sports podseća da je kao tinjedžer dao gol Crvenoj zvezdi u finalu Kupa Srbije. Milenković je istakao jednog igrača koji je imao veliki uticaj na njega, a to je francuski as Frank Riberi s kojim je dve sezone igrao u Fjorentini.

Bilo je zadovoljstvo igrati s njim. On je zaista sjajna osoba, veliki šampion. Ima neverovatnu radnu kulturu, veliki je profesionalac. Mnogo je pomogao nama mladim igračima. Davao nam je uvek korisne savete“.

(©Reuters)(©Reuters)

Englezi ga upoređuju sa Nemanjom Vidićem, koji je ostavio dubok trag na Ostvu u dresu Mančester Junajteda.

Kada sam bio mali gledao sam mnogo Nemanjinih utakmice. Naravno, on je najbolji defanzivac koji je ikada igrao u Srbiji. Uz njega sam odrastao. Gledao sam njegove klipove na Jutjubu. Mnogo sam naučio gledajući ga. Uživao sam u načinu kako igra“.

Srbin kaže da se privikao na života u Engelskoj.

Uživam ovde. Sviđa mi se Vest Bridžford, ova zona sa mnogo restorana i prodavnica. Navijači ovde imaju veliku strast prema fudbalu. Zaista nas guraju. Izuzetno smo im zahvalni na tome što nas podržavaju kod kuće i u gostima. Zato ćemo dati sve od sebe da uzvratimo na ovu podršku. Daćemo sve od sebe da budu ponosni. Navijači su uzbuđeni, ali moramo da budemo mirni. Moramo da razmišljamo utakmicu po utakmicu“.

Milenković je u Fjorentini dao čak 17 golova. Do sada je imao asistenciju ka Krisu Vudsu u remiju protiv Čelsija na Stamford Bridžu (1:1).

Sa skoro dva metra moram da budem opasan u šesnaestercu rivala. Mogu i više od ovoga što sada pružam“, istakao je srpski štoper.

Nuno Espirito Santo je vodio Vulverhempton i kratko Totenhem, osvojio je sa Al Itihadom titulu u Saudijskoj Arabiji prošle godine, a tokom protekog šampionata se vratio u Englesku i izborio opstanak sa nekadašnjim velikanom evropskog fudbala. Pohvalio je Milenkovića i njegov doprinos timu.

On je zarazan kada ste u njegovoj blizini. To ga čini vrednim za naš tim, taj karakter koji poseduje... Doneo nam je stabilnost, agresivnost, liderstvo. Odbrana zahteva i fizički deo, ali mnogo je i u vezi s mentalitetom. Napadači imaju drugačiji način razmišljanja. Jedna greška ne znači previše. U defanzivi je potreban fokus 100 odsto, svaki minut, svaka akcija... Nikola to ima“, rekao je Portugalac.

Notingem je jeftino kupio Milenkovića proteklog leta. Cifra od 14.5000.000 evra je za klubove iz Premijer lige prava sitnica.

Dobar posao“, kratko će Espirito Santo.

Portugalac kaže da su Muriljo i Milenković odličan tandem štopera. Razlilčiti tipovi igrači, ali se dobro dopunuju. Brazilac je niži, levonog.

Štoperi moraju da rade zajedno, da se dopunjuju. Moraju da pokrivaju jedan drugog, da komuniciraju tokom utakmice“.

Komentator Skaj Sportsa Džejmi Karager govorio je o tandemu štopera nekadašnjeg šampiona Evrope.

Otkako je Muriljo došao u Forest navijači su ga voleli jer nije samo dobar defanzivac, on ima sjajnu levu nogu, šutira iz daljine, ali ovaj momak (prim. aut Milenković) izgleda kao pravi, vrhunski defanzivac i mislim da postoji osećaj oko Notingem Foresta da ne mogu da veruju da su ga doveli. Nije to bilo strašno mnogo novca. Kada razmislite o broju igrača koje su kupili u poslednjih nekoliko godina i niste baš sigurni gde će se koji uklopiti, gde će igrati. Sada, kada pomislite na Notingem Forest, on ima dva odlična štopera“, rekao je Karager i dodao:

Impresioniran sam Milenkovićem, izgleda kao pravi čovek-planina, gigant. Po ceni koju su platili Fjorentini tokom leta, on pravi sjajan posao“, zaključila je legenda Liverpula, čovek koji je celu karijeru, kao juniorsku, tako i seniorsku, proveo na Enfildu.

PREMIJER LIGA – 9. KOLO

Petak

21.00: (3,10) Lester (3,40) Notingem Forest (2,45)

Subota

16.00: (1,90) Aston Vila (3,50) Bornmut (4,10)

16.00: (1,75) Brentford (3,70) Ipsvič (5,40)

16.00: (1,65) Brajton (3,80) Vuleverhemton (5,40)

16.00: (1,12) Mančester Siti (10,0) Sautempton (16,0)

18.30: (2,85) Everton (3,35) Fulam (2,65)

Nedelja

15.00: (1,80) Čelsi (3,70) Njukasl (4,40)

15.00: (4,30) Kristal Palas (3,60) Totenhem (1,85)

15.00: (3,05) Vest Hem (3,60) Mančester Junajted (2,40)

17.30: (2,50) Arsenal (3,45) Liverpul (2,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaNikola MilenkovićNotingem ForestDžejmi KaragerNuno Espirito Santo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara