Unai Marero (Reuters)
Unai Marero (Reuters)

Lekcije iz poštovanja u Humskoj: Fudbaleri, gledajte i učite od Sosijedada (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.10.24. | 17:31

Unikatan gest čitavog tima iz San Sebastijana kao najbolja zahvalnica onima zbog kojih se fudbal i igra

U svetu fudbalskog šou-biznisa, tamo gde novac najglasnije priča, te nameće toliko utakmica, putovanja i treninga, da fudbalerima svaki vid dodatnih, vanterenskih obaveza postaje luksuz koji sebi često ne žele da priušte, poštovanje je postalo potcenjena kategorija. Ne baš Halajeva kometa, ali daleko od vrednosti koja se bespogovorno neguje.

A najveće poštovanje trebalo bi da uživaju oni zbog kojih se fudbal igra. Mada i publiku možemo da "razbijemo" na nekoliko kategorija - pozersku, situacionu, koristoljubivu, ali i onu iskrenu, što joj nepostojanje direktnog leta od tačke A do tačke B, te čekićanje po evropskim aerodromima neće biti prekreka da bodri voljeni klub i kada zna da će spektakl izostati i kada rival nije atraktivan.

Izabrane vesti

Ništa u gostovanju Makabiju u 3. kolu Lige Evrope u Beogradu, na neutralnomm terenu u Humskoj ulici nije bilo atraktivno, a stotinak istinskih fudbalskih entuzijasta iz San Sebastijana ipak se pojavilo. Dobio je Sosijedad 137 karata za svoju publiku, u prestonici Srbije se prema izveštajima špankse Marke pojavilo 109 belo-plavih.

Neki su došli dan ranije, uspeli da pogledaju i evroligaški meč Partizana i Virtusa, ostatak se priključio na dan utakmice. Male grupe tifoza La Reala obilazile su Beograda, slikale se ispred Hrama svetog Save, da bi na kraju završile na tribinama Partizanovog stadiona. Nisu se nagledali Bog zna kako kvalitetnog fudbala, ali su uživali. Vitlali su šalovima, okretali leđa terenu, skakali kao jedan. Sama činjenica da su tu, da bodre voljeni klub na putu ka prvoj evropskoj pobedi ove sezone, bila im je dovoljna.

Devedeset minuta njihove mini-žurke je prošlo, a čitava ekipa od zvezda tima Martina Subimendija i Mikela Ojarsabala, preko strelaca Serhija Gomesa i Đona Paćeka, do debitanta u Evropi, golmana Unaija Marera, priredila im je šmekerski after. I tu dolazimo do onog, u modernom fudbalu izbledelog poštovanja. Svi do jednog, i prvotimci i rezervisti, prošli su tribini sa 109 najvernijih i počastili ih bacanjem dresa. Nije bilo realno da svi dobiju dres, ali je fudbalska Evropa posvedočila nesvakidašnjem gestu poštovanja.

Ljudi su prešli preko 2.000 kilometara, ispraznili novčanike, umanjili iznose na bankovnim računima... I dobili su naklon onih kojima se dive. Nije retkost da pojedinci nakon pobede pošalju dres na tribine, ali da čitava ekipa to uradi... Unikatan potez. Pritom, sigurni smo da izraz uvažavanja usmeren ka navijačima ne bi bio drugačiji i da je trijumf izostao.

Zato je u Humskoj sinoć ispredavana lekcija na temu poštovanja. Slična onoj od pre par sezona kada je Sadio Mane kao novopečeni igrač Bajerna ostao sat i po vremena ispred stadiona da prozbori po koju reč i slika se sa svakim navijačem koji je želeo selfi.

Za one igrače sa manjkom empatije i sportske kulture, za one koji su zaboravili zbog čega, odnosno zbog koga su već dobili ili idu ka statusu milionera - "Gledajte i učite od Sosijedada".


tagovi

Real Sosijedad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara