(©MN Press)
(©MN Press)

Kristališu se šeširi za SP: Srbija teško do prvog, 38 zemalja već zna poziciju

Vreme čitanja: 2min | sre. 16.10.24. | 08:43

Poznato devet reprezentacija u najjačem „ćupu“

Ostala su da se odigraju još dva Lige nacija u novembru i onda će najzad moći da se pređe na kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Žreb će se održati 13. decembra u Cirihu, a nestvarno zvuči da se do skoro nije znalo ni kada ni gde će se održati.

Dok se na ostalim kontinentima uveliko vode bitke za mesta na Mundijalu 2026. godine, u Evropi će se prve utakmice kvalifikacija igrati tek u martu sledeće godine. Samo se još ne zna ko će ukrstiti koplja s kim.

Izabrane vesti

UEFA je promenila sistem kvalifikacija, jer će Evropa za naredno prvenstvo sveta dati 16 predstavnika. Zato će biti 12 grupa u kvalifikacijama, pobednici će ići direktno u SAD, Meksiko ili Kanadu, dok će svi drugoplasirani uz četiri najbolja tima Lige nacija igrati baraž, iz kojeg će „isplivati“ još četiri putnika za Mundijal.

Šeširi za kvalifikacioni žreb biće određeni kada se odigra poslednja utakmica Lige nacija. Jer osam polufinalista iz A klase ide u prvi šešir, a uz njih i četiri preostala najbolje plasirana tima na FIFA rang-listi. Vrlo domišljat sistem, pa će tako Engleska sigurno biti u prvom šeširu, iako je u Ligi nacija B, pošto na FIFA rang-listi zauzima četvrto mesto.

Uoči poslednjeg ciklusa Lige nacija već sada 38 zemalja, od 54 koliko će igrati kvalifikacije, zna u kojem će biti šeširu na žrebu. Srbija nije jedna od njih.

Uglavnom, u prvom „ćupu“ će sigurno biti Francuska, Španija, Engleska, Belgija, Holandija, Portugalija, Italija, Nemačka i Hrvatska. Da bi se Srbija našla u ovom društvu, mora da osvoji drugo mesto u grupi Lige nacija. Teško jeste, nemoguće nije.

Prema projekciji, najbliže prvom šeširu su Švajcarska, Danska (zbog FIFA rang-liste) i Austrija.

U drugom šeširu sigurne su samo četiri reprezentacije: Ukrajina, Turska, Švedska i Vels.

Prema projekciji, tu će biti i: Mađarska, Srbija, Poljska, Grčka, Slovačka, Rumunija, Češka i Norveška.

Sigurni u trećem šeširu su: Republika Irska, Finska, Gruzija, Albanija, Makedonija, Island, Severna Irska i Crna Gora.

A, prema projekciji tu će biti i Škotska, Slovenija, BiH i Izrael.

Četvrti šešir je gotovo kompletan i tu su: Luksemburg, Belorusija, Jermenija, takozvano Kosovo, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Letonija, Farska Ostrva i Litvanija. Slobodno je samo jedno mesto, a prognoze su da će ga popuniti Bugarska.

I na kraju peti šešir je „zakucan“: Moldavija, Malta, Andora, Gibraltar, Lihtenštajn i San Marino.

Reprezentacije iz A Lige nacija koje se plasiraju u četvrtfinale takmičenja biće učesnici kvalifikacionih grupa sa četiri tima, dok će ostale grupe biti sa po pet.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundijal 2026.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara