Sasatav Barselona za El Klasiko (Reuters)
Sasatav Barselona za El Klasiko (Reuters)

Kockaj se Hansi, a mi ćemo da uživamo

Vreme čitanja: 6min | ned. 27.10.24. | 11:14

Katalonci opčinili Evropu, ponizili arhineprijatelja, ali pitanje je, da li je njihov ultra-rizični fudbal održiv na duge staze?

Za početak - Alal vera!

Her Hansi, Danke! A vašim igračima jedno veliko gracias!

Izabrane vesti

Hvala zato što smo sinoć na Bernabeuu gledali utakmicu sezone! Hvala za hrabrost koju, ma gde bilo, a posebno u tvrđavi najvećeg kluba na svetu malo ko sme da ispolji! Zbog te kuražnosti da šampiona Španije i Evrope napadnete potpuno spuštenog garda (da li je baš bilo tako?), Barselona je sinoć režirala jednu od najdominantnijih pobeda nad Kraljevskim klubom u prestonici otkako je sveta i veka (0:4) i naterala Stari kontinent, ma sve kontinente na kojima se sinoć nije treptalo dok je El Klasiko trajao, da spuste vilicu do poda i konstatuju "Ala igra ova Barsa".

Za rulet možemo da konstatujemo da je čista sreća. Označite brojeve, stavite ulog i gledate kuglicu kako se vrti. A kod pokera faktor fortune svodi se na minimum, ubeđivaće vas prekaljeni kartaroši. U pokeru, "karte su vam dobre koliko i samopouzdanje", u pokeru "Ne igrajte na verovatnoću, igrajte na čoveka", kaže čuveni menhetnski advokat Harvi Spektor u seriji Suits.

Pa onda, da li je ultra-rizični fudbal Hansija Flika na Santjago Bernabeuu bio kocka, hazarderski potez, igra na sve ili ništa, guranje svih čipva na sredinu pokeraškog stola, popularni all-in?

Izveo je Nemac na teren Bernabeua startnu postavu sa šestoricom igrača mlađih od 22 godine (prvi put u El Klasiku od 1916.), u trenutku kada je Real sa 42 ligaške utakmice bez poraza jurio Barsin rekord iz sezone 2017/18 (43 meča). Poslao je na teren klinčadiju naredivši joj, da ne menja pristup nametnut početkom sezone, sa poslednjom linijom postavljenom praktično na centru igrališta.

Stvarala je Barsa tu i tamo šanse u prvom poluvremenu, ali glavni utisak prosečnog gledaoca bio je da se Katalonci igraju sa vatrom. Praktično svaka izgubljena lopta otvarala je autoputeve ka golu Injakija Penje za Kilijana Embapea i Vinisijusa Žuniora. Od njih dvojice, u evropskom fudbalu, nema eksplozivnijih, nema većih uzurpatora nepostavljenih odbrana. I samo je bilo pitanje kada će Kubarsi, Injigo, Balde, ili Kunde da zakasne sa izvlačenjem, kada će boltovskim korakom jurnuti Francuz i(li) Brazilac ka Barsinom golu, izrešetati ga, dok pomoćnikova zastavica stoji dole.

I kroz čitavo prvo poluvreme, malo ko se nije zapitao šta radi Barselona, da li je Flik normalan da se sa odbranom na 50, 60 metara od gola tako nudi Kraljevskom klubu u njegovoj kući. Ali Barsina zadnja linija bila je usklađena kao vojni baljaton prilikom marša. Jedan, drugi, treći ofsajd... Sedam puta je Embape uhvaćen u zamci u prvom poluvremenu, svoj prvi Klasiko završio sa osam ofsajda, a dva gola su mu opravdano poništena.

Možemo da tvrdimo da Barselona čistim sticajem okolnosti nije primila gol ili dva u prvom poluvremenu, da razmišljamo šta bi bilo, kad bi bilo, da je Anćelotijev tim vodio na poluvremenu. Ali taktičko savršenstvo koje su sinoć izvela dvojica komandanata odbrane 33-godišnji Injigo Martines i skoro duplo mlađi Pau Kubarsi, nikako nije slučajno.

I tu dolazimo do statistike koja suprotno onoj čuvenoj krilatici o bikiniju, u ovom slučaju, otkriva svu golotinju. Od početka sezone Barselona je odigrala 11 utakmica, a u njih je stalo 77 uspešnih ofsajd zamki! Na skali liga petice u tom segmentu imamo Barselonu na čelu, pa gomilu mesta prazno, pa tek onda Hircelerov Brajton sa 35 ofsajd zamki. Jasno vam je da izlazimo iz okvira bilo kakvih slučajnosti konincidencija... Ovde je reč samo o Flikovoj devizi ultra-rizičnog fudbala koji daje rezultate. A ako lucidnog Nemca, šampiona Evrope sa Bajernom pitate, Barsa i nije tako mnogo rizikovala.

"Počeli smo vrlo dobro. Bili smo dobri u prvom poluvremenu. Odbrana je bila visoko postavljena. Deluje vam da je bilo opasno i rizično, ali nije tako. Upalilo je. Na kraju, napravilo smo dobre promene na poluvremenu. Igrači su bili odlični. Pokazali su kvalitet pred golom. Svi su znali šta treba da rade, kako u odbrani, tako i u napadu. Uvek kažem da volimo da napredujemo. Danas nije bilo lako, ali dobro smo se branili. Verovali smo u našu ideju", rekao je Flik na konferenciji za medije nakon utakmice.

Neki novi fudbal raste i razvija se pred našim očima. Nema davljenja lopte, dosadnog opsedanja šesnaesterca, nikakvih bunkera, niti zatvaranja čak i kada se stekne osetna zaliha golova. Ide se po još, gladno, energično, lepršavo. Tako je na 2:0 u zavrnih pola sata pohrlila da zaključa Bernabeu... Tako je to sa fudbalskim vrtićima, iz igrača isijava ona prostodušna dečja želja da igraju i da se igraju sa protivnikom. Jer šta znaju deca šta je šampion Evrope. Dete voli da se zabavi, a roditelji (Flik, pa onda Levandovski, Martines, pa i jučerašnji kapiteni 27-godišnji Rafinja i Frenki De Jong spadaju međ' starije) su tu da usmere, da uhvate za ruku kada koleno klecne i da ponude sigurnost.

Travnjak Bernabeua beše kao park. A kako se Barsa igrala sa Realovim živcima, nastavljaju da pokazuju brojke. Za 30 minuta sedam puta je uhvatila Blankose u ofsajdu, za 90, čak 12 puta. A Real je u prvih 10 kola isto toliko puta video zastavice pomoćnih sudija. Mada ima tu prilično i do protivnika pošto Vini, Embape i drugovi obično napadaju postavljene odbrane koje im ne dozvoljavaju previše prostora za utrčavanja i inzagijevski ples na liniji (ne)dozvoljenog.

Zato je Flik, kao s početka priče, kada je išao na "all-in", igrao na čoveka. Verovatnoća da primi gol bila je protiv njega, ali je on znao da navlači Real u uslovima na koje nije naviknut i odneo sam novac sa stola.

Da VAR tehnologija ne postoji, teško da bi Flik smeo da bazira taktiku na igranju sa vatrom, ali danas, kada kamere i tehnologija hvataju svaki milimetar, Nemac je u njima pronašao saveznika. Otkako je 2017. zaživeo VAR, Emerijeva Vila je prošle sezone imala najveći prosek hvatanja u ofsajd zamke - 4,4. Barselonin prosek nakon 11. rundi Primere je 6,5 po utakmici.

Pitanje svih pitanja nakon senzacionalne katalonske noći u Madridu, da li je Hansiball održiv na duge staze? Jer nekada oni VAR milimetri neće pomilovati Katalonce, ili će im se desiti posrnuće kao ne tako davno protiv Osasune koja je surovo ekspoatisala izlete Barsinih defanzivaca oko sredine terena, ili Monaka koji je baš tim receptom naneo poraz u Kneževini. A onda na drugom tasu vage stoje skalpovi Bajerna i Reala sa ukupnih 8:1 i hektari prostora za brzanjce nemačkog i španskog velikana.

Ipak, trenutno su Hansijevi rizici održivi i donose mnogo više dobrobiti nego štete. Potčinio je arhineprijatelja, Evropa mu se divi, čitava generacija novih Barsinih zvrkova stasava u igrače kalibra da postanu vrhunska fudbalska klasa. Jer zagledani u Jamala, od sinoć najmlađeg strelca u istoriji El Klasika, nekako olako shvatamo i druge Barsine tinejdž "anomalije" poput Kubarsija, ili ne veličamo dovoljno drugu stranu medalje Hansijeve hrabrosti i činjenicu da golobradi maheri sa loptom ove sezone kao sa fabričke trake padaju direktno u startnu postavu.

Samo se kockaj Hansi, a mi ćemo da uživamo.



tagovi

BarselonaHansi FlikLamin Jamal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara