Ko je lud da uđe u pakao? Valensija u rasulu, navijači jure Lima po Singapuru, a on traži 400.000.000

Vreme čitanja: 5min | čet. 17.10.24. | 11:34

Singapurški biznismen stavio posrnulog velikana na prodaju, ko kupi Slepe miševe naslediće i dug od 340.000.000 evra i natovariti sebi veliku bedu na vrat, neće biti lišen ni mrzovoljnih navijača

Gde Piter Lim dođe, tu trava ne da ne raste, već preti da izraste iz tribina Mestalje. Od kada je azijski milijarder pre deceniju kupio jedan od istorijski gledano pet najuspešnijih španskih klubova, Valensija je postala tim iz donje polovine tabele La lige i klub koji je poslovao s gubicima u devet od pomenutih deset godina. Piter Lim je u pomenutom periodu uložio u klub oko 290.000.000 evra, od toga 100.000.000 prilikom kupovine, što znači da je izdvojio u proseku manje od 30.000.000 evra godišnje - premalo za čoveka takvih platežnih sposobnosti i ambicija kluba takve veličine. Dug kluba je narastao na neverovatnih 340.000.000 evra, a protiv Singapurćanina već godinama žustro protestvuju navijači i traže prodaju kluba.

U svetlu događaja od pre nekoliko dana, kada je par navijača Valensije uhapšeno usred Singapura, ispred Limove kuće, gde su održali javni skup i indirektno mu pretili radikalnijim metodama, iz Španije stiže informacija da je kontroverzni vlasnik Slepih miševa stavio klub na prodaju. Samo što... Cena koju traži je i više nego sporna - između 350.000.000 i 400.000.000 dolara. To znači da bi potencijalni novi vlasnik Valensije u startu morao da računa na izdatak od oko 740.000.000 (400.000.000 za kupovinu kluba i 340.000.000 dugova). Veliko je pitanje, ima li dovoljno ludog čoveka da uđe u čist pakao i natovari sebi toliku bedu na vrat.

Izabrane vesti

Valensija je sada definitvno na tržištu. Madridski As je imao pristup dokumentu koji kruži među investicionim fondovima čiji je poslovni cilj kupovina klubova u Evropi. Ovaj dokument rezimira društvenu, akcionarsku, ekonomsku i porodičnu situaciju kluba sa Mestalje. Takav dokument ne dolazi od Valensije ili Meriton Holdingsa (kompanija Pitera Lima), već od agencija specijalizovanih za kupovinu i prodaju klubova, koje se predstavljaju kao posrednici, obezbeđujući da Piter Lim „traži“ između „350 i 400 miliona“ za njegovih 91,5 odsto akcijskog kapitala Valensije.

Najzanimljivije je ono što stoji u objašnjenju socijalne situacije

„Socijalna situacija je takva da postoji tenzija protiv vlasnika, sa redovnim demonstracijama protiv njih, čak i tokom utakmica. U gradu ih ne želi niko i postoje razni pokreti koji ih primoravaju izvrše prodaju.”

Ovo je jedna od tačaka dokumenta koji objašnjava zašto je Valensija uopšte uključena kao tržišna opcija u Španiji. Odatle se izlažu varijable kao što su atraktivnost grada, istorija kluba, broj stanovnika, finansijska situacija (dug od 340 miliona) i imovina subjekta.

Ova poslednja tačka, ona o nasleđu, je ona na koju je stavljen najveći naglasak. Ističe se da postoji stadion koji treba da bude „završen“ (Nuevo Mestalla), kao i „ Sportski grad" od 200.000 metara kvadratnih i Tehnološki park (jedna od najvažnijih poslovnih zona u Valensiji).“ U dokumentu se, međutim, navodi da je za završetak radova na Novom stadionu potrebno uložiti 150.000.000 evra, što znači da je cifra koja je prema poslednjem predstavljenom projektu potrebna novom vlasniku - 1.000.000.000 evra.

Društvena situacija, nepomirljivi razvod između navijača i vlasnika, nisu jedini razlog zašto se Valensija pojavljuje na listi klubova koji će morati da budu prodati. Ne bude li prodata, Valensije verovatno neće ni biti. Takođe, postoji i druga strana priče, po kojoj bi Limu bilo lakše da proda klub ako bar započne ili još bolje završi izgradnju novog stadiona. Samo što bi se u tom slučaju projekat prodaje otegao na još bar tri godine, a kako Lim očigledno ne ume da posluje domaćinski, za Valensiju je toliko gledanje unapred zabranjeno. Evo šta je na tu temu reako i sam direktor lige Havijer Tebas.

"Ako novi stadion ima kran, Piteru Limu je mnogo lakše da ga proda, zašto? Zato što to daje vrednost za prodaju, privlači investitore.” ,

Izvori upoznati sa klupskim kupoprodajnim tržištem vide izgradnju tima potpuno iznova kao ključnu za novi projekat. Čak 15 od 25 fudbalera završava ugovor 2026. godine, njih osam 2025. To suštinski znači, u očima potencijalnih novih investitora, 'nasleđe' dobijeno u vidu tima ne bi predstavljalo problem za njihov projekat, jer ga skoro i ne bi bilo.

Trenutno Valensija nema formalne kontakte sa investitorima, iako svaka operacija ove prirode prevazilazi zidove Mestalje. Naravno, investitor koji želi da preuzme Valensiju pre 2026. godine, pored pregovora sa Limom, mora to da uradi i prethodno sa Bankama, glavnim poveriocima kluba.

Kontakti s potencijalnim investitotorima Valensije iz La Liga nisu zvanično priznali, iako se šuška da postoje neke indicije da zainteresovanih ima

„Svaki klub se može prodati, Valensija ili bilo ko, ali prodavac u ovom slučaju želi da ga proda po nerealnoj ceni“, nedavno je rekao Havijer Tebas , dodajući: „U Valensiji investitori se plaše. Jer ako dođe kupac koji nije crnomanjasti ili neki od onih koji se tamo malobrojnima ne sviđaju, povrh cene koja se mora platiti, ako sezona prođe loše, baciće na njega 30.000 ljudi. To plaši", kaže Tebas. Sve to dovoljno govori o Piteru Limu, čija je uprava rezultirala gubicima u devet od deset godina koliko je prošlo od njegovog dolaska i čija se Valensija takmičila samo u tri od poslednjih devet sezona u Evropi

Prethodnih dana je sve kulminiralo time što su navijači otišli korak dalje i otišli čak do Singapura da protestviju protv vlasnika voljenog kluba. Između ostalog, policija je oduzela pasoše bračnog para -- koji su navodno bili na medenom mesecu -- dok su bili pod istragom zbog učešća na javnom skupu protiv Lima u Singapuru. Španski mediji su ih identifikovali kao Danija Kuestu i njegovu suprugu Mireju Saez, pristalice Valensije. Kuesta je objavio svoje fotografije na društvenim mrežama sa nekoliko lokacija u Singapuru kako drži crno-žuti transparent na kojem je pisalo „Lim idi kući“, uključujući i onaj ispred zgrade u kojoj se veruje da biznismen živi.

Oboje su zaustavljeni na aerodromu 4. oktobra kada su pokušali da se ukrcaju na let za Bali, rekla je gradonačelnica Valensije Marija Hose Katala za špansku radio stanicu Onda Cero. U saopštenju od utorka, policija je saopštila da je izdala "strogo upozorenje" jednom 34-godišnjem muškarcu zbog "učestvovanja u javnom skupu bez dozvole... i zbog lepljenja obaveštenja". Jedna 30-godišnja žena je takođe upozorena "zbog krivičnog dela podržavanja učešća Španca na javnom skupu". Singapur ima stroge zakone koji ograničavaju kritički govor i okupljanje, što uključuje proteste samo jedne osobe.

Valensija grca u dugovima, a povrh svega je još i 18. na tabeli u Primeri. Ima li spasa za klub, zavisi kako stvari stoje, samo od toga ima li dovoljno ludog investitora da se upusti u đavolski težak posao i zasuče rukave više nego ikada ranije u biznis karijeri.


tagovi

ValensijaPiter Lim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara