FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Izgnanik zamalo kao Aleksandar Veliki: Persijanci preživeli penale i Taremijevo glumatanje (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 31.01.24. | 20:06

Sirijci od Dohe napravili Damask, ali stadion Bin Kalifa nije iranska "Pećina krvi"

Jedan od najvećih vladara starog istoka Darije I načinio je od Persijskog carstva najveću državu starog veka sve do pojave Aleksandra Velikog. Zahvaljujući pobedama u čuvenim bitkama kod Granika, Isa i Gaugamele čuveni vojskovođa osvojio je Persiju, čime je starogrčko kraljevstvo Makedonije dostiglo vrhunac moći. Poput cara Darija u petom veku pre nove ere, prethodnih je godina Karlos Keiroš izgradio veliki sistem u fudbalskoj reprezentaciji Irana, sa preciznom hijerarhijiom i ciljem da se osvoji Azijski kup.

Otišao je Portugalac nakon Mundiijala u Kataru, ali je sistem ostao isti sa domaćim selektorom Galeneijem kao "figurom" i posrednikom između pomenutog sistema i igrača. Malo je falilo da to iransko fudbalsko carstvo bude srušeno u susretu sa velikim autsajderom, ali izuzetno motivisanom Sirijom. Reprezentacija koja od 2011. zbog zabrene FIFA sve svoje domaće utakmice igra van svoje zemlje poražena je tek nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca, pa je Iran sprečio iznenađenje, izborio izlatak na megdan Japanu u četvrtfinalu i nastavak snova o prvoj tituli od davne 1976. godine. Prethodno je posle 120 minuta igre rezultat bio 1:1.

Izabrane vesti

Reprezentacija Sirije nosi nadimak Orlovi Kasjuna, po planini koja gleda na prestonicu Damask. Upravo se na njoj nalazi "Pećina krvi" gde je prema predanju načinjeno prvo ubistvo u istoriji civilizacije. Stadion Abdulah Bin Kalifa mogao je ove večeri da bude mesto pogubljenja iranskih snova, a atmosfera koju su navijači Sirije napravili u katarskoj prestonici učinila je da se izabranici čuvenog Ektora Kupera osećaju kao kod kuće. Nije Iran preživeo samo ozbiljne nalete Sirije da stigne do pobede u nadoknadi vremena i kasnije penal-seriju, već i prlično nedostojanstvene poteze svog najboljeg igrača Mehdija Taremija.

Napadač Porta dobio je prvi žuti karton zbog "bacanja u bunar" prilkom pokušaja da iznudi jedanaesterac, kasnije je na autoritet preživeo dobijanje drugog prilikom brojnih prigovora arbitru, da bi na kraju ipak bio isključen kada je bio na ivici da pocepa dres protivničkog igrača u želji da spreči gol-šansu. U trenutku kada je golgeter isključen već su Sirijci izjednačili, ali je tek od tog trenutka Iran postao inferioran. Sirija je imala veliku priliku u nadokandi vremena da da pobedonosni gol, ali su Iranci izbacili loptu s gol-linije.

Ostaje žal što argentinski strateg na klupi Sirije nije poslao poruku svojim izabranicima da odigraju ofanzivnije u nadoknadi vremena s brojčanom prednošću, pa je Iran rutinski pregrmeo dodatnih 30 minuta. Prethodno su oba gola u regularnom toku data iz penala, a sigurno su ih realizovali Taremi na jednoj i Omar Hribin na drugoj strani.

Od deset izvođača u penal-seriji jedini je promašio u Sirijac Fahd Jusef u drugoj seriji. Najiskusniji u timu Irana 34-godišnji Ehsan Hadžsafi poslednjim penalom označio je kraj Sirijskog sna o prvom plasmanu među osam najboljih na kontinentu. Četvrtfinalni duel Irana i Japana igraće se u subotu (12.30).




AZIJSKI KUP - OSMINA FINALA

Nedelja

Australija - Indonezija 4:0

/Bagot 12 ag, Bojl 45, Gudvin 89, Soutar 90+1

Tadžikistan - UAE 1:1 pen: 5:3

/Hanonov 30 - Al Hamadi 90+5/

Ponedeljak

Irak - Jordan 2:3 (0:1)

/Natiku 68, Husein 76 - Al Naimat 45+1, Al Arab 90+5, Al Rašdan 90+7/

Katar - Palestina 2:1 (1:1)

/Al Hajdos 45+6, Afif 49 - Dabag 37/

Utorak

Uzbekistan – Tajland 2:1 (1:0)

/Turgunboev 37, Fajzulajev 65 – Saračart 58/

Saudijska Arabija - Južna Koreja 1:1 pen: 2:4

/Radif 46 - Čo 90+9/

Sreda

Bahrein - Japan 1:3 (0:1)

/Suzuki 64 ag - Doan 31, Kubo 49. Ueda 72/

Iran - Sirija 1:1 pen: 5:3

/Taremi 33 pen - Hribin 62 pen/



tagovi

reprezentaicja IranaReprezentacija Sirije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara