Benžaman Mendi (©Reuters)
Benžaman Mendi (©Reuters)

Isplivali detalji slučaja Mendi! Saigrači bili sa mnom na žurkama i klub je to znao...

Vreme čitanja: 5min | uto. 15.10.24. | 02:28

Francuz rešen da naplati 11.000.000 funti za koje veruje da mu Mančester Siti duguje na ime neisplaćenih plata i bonusa

Od optužbi za silovanje i seksualno zlostavljanje je oslobođen još početkom 2023. godine, međutim, Benžaman Mendi želi da istera pravdu do kraja i sudskim putem se izbori za novac koji veruje da mu duguje Mančester Siti, njegov bivši klub, protiv kojeg je krajem prošle godine pokrenuo tužbu.

Podsetimo, nakon što je optužen u septembru 2021. godine, mančesterski klub je prestao da isplaćuje Mendijevu platu sve do juna 2023. odnosno isteka ugovora. Međutim, kako je oslobođen optužbi francuski defanzivac rešio je da naplati štetu i tvrdi da mu Siti duguje 11.000.000 funti na ime neisplaćenih plata i bonusa.

Izabrane vesti

I mada ne beži od činjenice da se 'ponašao' nepromišljeno, fudbaler francuskog drugoligaša Lorijana veruje da ga bivši klub nije tretirao kao nekolicinu drugih saigrača koji su takođe prisustvovali 'spornim' zabavama, te je na suđenju koje je počelo u ponedeljak izneo nekoliko interesantnih detalja koje su tokom jučerašnjih otkrili engleski mediji.

U sudskim dokumentima se navod da je Mendiju "vrlo brzo ponestalo novca" i da je morao da proda svoju vilu u Češiru kako bi pokrio pravne takse, račune i isplati alimentacije nakon što je klub prestao da ga plaća, a sam fudbaler rekao je da su mu tadašnji saigrači "Rahim Sterling, Bernardo Silva i Rijad Marez pozajmili novac kako bi pokušao da plati pomenute troškove i izdržava svoju porodicu." Međutim, neki od njih su isto tako bili njegovi gosti na njegovim žurkama...

U pisanim podnescima koje je podneo na zahtev Tribunala za zapošljavanje, Mendi tvrdi da je "nekoliko saigrača, uključujući i kapitena', konzumiralo alkohol i prekršilo ograničenja korona virusa'. Pa iako nijedno od imena nije potvrđeno, 30-godišnji Francuz je dokumentovao i isečak članka iz januara iz 2023. godine u kojem se navodi da su Džek Griliš, Kalj Voker, Rijam Marez, Rahim Sterling i Džon Stouns bili sa njim u kući te noći.

"Svi ti igrači su prisustvovali zabavama koje su dovele do optužbi", napisao je Mendi u pisanoj izjavi koju je podneo Tribunalu za zapošljavanje.

"Nekoliko igrača prvog tima Mančester Sitija, uključujući i kapitena kluba, bilo je prisutno na zabavama kojima sam prisustvovao i koje sam organizovao. Svi smo pili alkohol. Svi smo imali neobavezne odnose sa ženama. Svi smo prekršili ograničenja korona virusa. Ovo ne opravdava moje ponašanje, ali smatram da nije fer da me Mančester Siti izdvaja na način na koji je to učinio. Razlika između mene i ostalih igrača Mančester Sitija je u tome što sam ja bio taj koji je bio optužen za silovanje i javno ponižen", dodao je Mendi.

Benžaman Mendi i Rijad Marez (©Reuters)Benžaman Mendi i Rijad Marez (©Reuters)

U vreme kada je Francuz bio pod istragom, kapiten kluba bio je brazilski vezista Fernandinjo, dok su ranije tokom Mendijevog perioda u Sitiju traku nosili još Vensan Kompani i David Silva... Na koga je tačno mislio nije poznato, mada to i nije poenta Mendijeve priče, već utisak da ga klub nije tretirao kao ostale igrače iako je kasnije dokazano da nije kriv.

"Ne mogu da ne osetim da klub pokušava da stvori narativ kako sam se ponašao nepromišljeno i da je moja navodna nepromišljenost dovela do toga da sam uhapšen zbog zločina koji nisam počinio. Želeo bih samo da naglasim da u to vreme nisam uradio ništa drugačije od onoga što je još nekolicina igrača prvog tima Mančester Sitija."

Nakon prvog hapšenja u novembru 2020. godine Siti je zapravo redovno isplaćivao Mendija, ali je prestao pošto je suđenje počelo, a FS izrekao suspenziju igraču. Fudbaler je u novembru 2022. poslao Whatsapp poruku Omaru Beradi, doskorašnjem šefu fudbalskih operacija (trenutno istu ulogu obavlja u Junajtedu) i jedinom predstavniku Sitija na suđenju, upitavši ga kada će dobiti preostale plate, ali odgovor nije dobio. Berada je takođe dodao da nije upoznat ni sa jednim slučajem u kojem su igrači Sitija trenirali odvojeno od tima zbog kršenja discipline.

Tokom suđenja otkriveno je i da je Mendiju po ugovoru sledovalo 900.000 funti ukoliko odigrao 60 odsto mečeva tokom sezone, potom 1.000.000 funti ukoliko se Siti plasira u Ligu šampiona, 700.000 za osvajanje elitnog evropskog takmičenja, 350.000 za osvajanje Premijer lige, 100.000 za FA kup, 50.000 za Liga kup, Superkup ili FIFA svetsko klupsko prvenstvo. Na sve to i 1.200.000 na autorska prava na lik i delo...

"Bio sam isto toliko spreman, voljan i sposoban da obavljam svoje dužnosti kao i ostali igrači Mančester Sitija za koje je klub znao da prisustvuju zabavama, i koji su prema njihovom mišljenju, postupili nepromišljeno. Međutim, nije mi poznato da je Mančester Siti umanjio ili suspendovao isplatu bilo kojem drugom igraču čak i kada je bilo poznato da su oni prisustvovali zabavama. Stoga osećam da je neverovatno nepravedno što me je Mančester Siti izdvojio iz tima kada nisam radio ništa drugačije od ostatka tima", naveo je Mendi dalje u svom saopštenju.

Kako kaže, odbio je ponudu za raskid ugovora jer je 'želeo da se vrati i trenira sa svojim timom'.

"Verujem da je pošteno da mi se isplate plate koje bih zaradio da nisam lažno uhapšen za zločine koje nisam počinio", zaključio je Mendi.

On je u pritvoru bio u period od avgusta 2021. do januara 2022. godine i potom još jednom od decembra 2022. do januara 2023. pošto je prekršio uslove za kauciju tako što je organizovao i bio gost na nekoliko zabava.

U Mančester Siti je stigao leta 2017. godine iz Monaka za 57.500.000 evra, a sa Građanima je osvojio tri titule Premijer lige, isto toliko trofeja u Liga kupu, jedan FA kup i dva Superkupa Engleske. Poslednji nastup za Siti upisao je avgusta 2021. protiv Totenhema, a od jula 2023. je član Lorijana.

U januaru prošle godine oslobođen je šest tačaka za silovanje i jedne za seksualni napad. Zatim je oslobođen silovanja jedne žene i pokušaja silovanja druge u julu na ponovljenom suđenju. Saslušanje u slučaju protiv Sitija će se nastaviti u utorak kada će biti i zaključeno.


tagovi

Benžaman MendiMančester Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara