Daks Palmer Zunjiga (©Saprisa)
Daks Palmer Zunjiga (©Saprisa)

Ima 16 godina, visok je 190 i ume mnogo toga sa loptom: Upoznajte „kostarikanskog Musijalu“

Vreme čitanja: 3min | uto. 18.07.23. | 23:05

Trener Saprise Vladimir Kesada u superlativima priča o Daksu Palmeru Zunjigi, kadetu kojeg je preko reda uveo u prvi tim

S vremena na vreme, u nekim fudbalski malim zemljama se pojavi poneki talenat koji privuče pažnju svetske javnosti. Jedan takav isplivao je na terenima u Kostariki, u redovima tamošnjeg šampiona Saprise. Trener tog tima Vladimir Kesada u svojoj kadetskoj sekciji zapazio je 16-godišnjaka Daksa Palmera Zunjigu, odveo ga na pripreme prvog tima i posle njih je ostao opčinjen.

Blago rečeno, prošao je probu za prvi tim. Preskočiće Zunjiga potpuno omladinsku selekciju, nastaviće ubuduće da se bori sa seniorima za mesto u timu. Priliku da upiše zvaničan debi u seniorskom fudbalu imaće u noći imeđu utorka i srede, od 04.00 časova, kada će Saprisa da odigra Superkup Kostarike protiv Eredijana.

Izabrane vesti

Kada vam neko pomene kostarikanske fudbalere, verovatno prvo pomislite na omalene, brze tehničare, kao što su to bili nekadašnji fudbaler Arsenala i Betisa Džoel Kembel ili u nekoj blažoj verziji bivše krilo Crvene zvezde Džon Ruiz. Iako Zunjiga igra u veznom redu, nije ni nalik njima.

Potpuno je atipičan za srednjoamerički fudbal. Već sada je visok 190 centimetara i potpuno se izdvaja od sunarodnika kojima je prosečna visina muške populacije 169,4 centimetara. I pored nesvakidašnjeg rasta, spretan je sa loptom.

Daks Palmer je šesnaestogodišnjak iz naše škole. On je mršav, visok, džigljast i nadamo se da će uz kvalitetan fizički rad uskoro pravilno da razvije mišićnu masu. Mislim da će on biti vrhunski fudbaler. Ne bih da zvuči kao da preterujem, ali na momente me podseća na Džamala Musijalu iz Bajerna. Važno je samo da mu pružimo kontinuitet, da može da se razvije u pravom smeru“, kazao je Kesada.

04.00: (2,05) Saprisa (3,30) Eredijano (3,45)

Zunjiga će se za minutažu boriti sa kapitenom Saprise, 20 godina starijim Marijanom Toresom i 33-godišnjim Davidom Guzmanom, koji je sakupio 63 nastupa za reprezentaciju Kostarike. Uz njih dvojicu sasvim sigurno će moći da nauči mnogo toga.

Ako Kesada ispuni obećanje i gurne 16-godišnjaka u vatru, brzo će se na Saprisinim treninzima naći skauti iz Španije, Engleske, SAD i Meksika. Upravo su klubovi iz ove četiri države poznati po tome što uvek sa velikom pažnjom motre na talente iz Centralne Amerike i nema šanse da im „kostarikanski Musijala“ tek tako promakne.

Pogotovo jer Saprisa nije neki mali klub, već je najtrofejniji koji Kostarikanci imaju. Prvak te države bio je ukupno 38 puta, prošle sezone je osvojio i Aperturu i Klausuru. Po nekoj logici, trofej Superkupa Kostarike bi trebalo da mu pripadne automatski, ali umesto toga igraće noćas protiv Eredijana, tima koji je bio drugi na zbirnoj tabeli dva prvenstva.

Saprisa je tri puta osvajala KONKAKAF Ligu šampiona, 1993, 1995. i 2005. godine, a uz to ima i jedan trofej u KONKAKAF ligi, što je severnoamerički pandan Lige Evrope. Taj pehar je uzela 2019. godine. Gledali smo Saprisu 2005. i na Klupskom svetskom prvenstvu, Kostarikanci su tada osvojili bronzu, pobedom nad Al Itihadom iz Saudijske Arabije.

Saprisa je na poslednja tri susreta sa Eredijanom (jedan u aprilu i dva u maju) trijumfovala. Dva puta sa po 2:0, jednom 2:1. Na poslednja dva meča je sav posao praktično završila u prvom poluvremenu, kada je postizala po dva gola, a ako i noćas tako nešto ponovi povećaće se šansa da vidimo Zunjigu na terenu.

SUPERKUP KOSTARIKE

Sreda

04.00: (2,05) Saprisa (3,30) Eredijano (3,45)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Daks Palmer ZunjigaDeportivo SaprisaEredijanoKostarika 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara