Idealne postave liga petica: Kostić jedini Srbin, bez Halanda i igrača Juventusa

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.05.21. | 20:56

Oni su prema statističkim parametrima ostavili najzapaženiji trag

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) u aktuelnoj nedelji pažnju je posvetio fudbalerima pet najkvalitetnijih državnih šampionata odabravši idealne postave Premeijer lige, Bundeslige, Primere, Serije A i Lige 1.

Na osnovu statističkog indeksa izračunatog kroz podatke OptaPro, jednog od najboljih sistema za analizu sportskih podataka CIES je odabrao po 11 najboljih igrača u pet šampionata, a preduslov da se igrač nađe u konkurenciji bio je da je odigrao najmanje dve trećine utakmica u prvenstvu.

Izabrane vesti

Oštra konkurencija i samo 55 mesta učinili su privilegiju još većom, a jedini Srbin koji se našao u odabranom društvu je Filip Kostić.

Srpski krilni fudbaler, kao drugi asistent Evrope, odmah iza Milera, izborio se za mesto uz levu aut liniju u idealnom timu Bundeslige. Kostić je ujedno i jedini predstavnik Ajntrahta, a preostala mesta pripala su Nojeru (Bajern), Bakuu (Volfsburg), Boatengu (Bajern), Orbanu (Lajpcig), Gereiru (Dortmund), Arnoldu (Volfsburg), Kimihu (Bajern), Sanču (Dortmund), Mileru (Bajern) i Levandovskom (Bajern).

Reprezentativac Srbije na 30 susreta postigao je četiri gola i čak 17 puta asistirao, što je bio učinak dovoljan da bude prvi izbor na levom krilu, ispred Gorecke i Halanda koji su tandem na levoj strani u zvaničnom izboru Bundeslige. Osim golgetera Dortmunda i veznog igrača Bajerna, u odnosu na zvaničnu idealnu postavu izostali su još Humels (Dortmund), Angelino (Lajpcig), Dejvis (Bajern) i Andre Silva (Ajntraht).

Dominacija šampiona oslikana kroz pet od 11 igrača, osim u Nemačkoj, viđena je i u Engleskoj gde su iz redova Mančester Sitija izabrani Ederson, Dijas, Kanselo, Rodri i Sterling.

Osim kvinteta Građana, u idealnoj postavi Premijer lige našli su se još: Robertson (Liverpul), Lindelof (Mančester Junajted), Džaka (Arsenal), Fernandes (Mančester Junajted), Maunt (Čelsi) i Kejn (Totenhem).

Oštra konkurencija uticala je da sa spiska izostanu imena poput Emilijana Martineza, fenomenalnog golmana Aston Vile, Ilkaja Gundogana, najboljeg strelca Sitija u aktuelnoj sezoni, ali i asova poput Fodena, Manea, Salaha, Sona...

Kada su u pitanju timovi sa najvećim brojem predstavnika, jedini klub koji u idealnoj postavi ima više predstavnika od Bavaraca i Sitija je Inter čijih je čak šest igrača zaslužilo individualno priznanje nakon titule koja se čekala od sezone 2009/10.

Ponos Nerazura su Handanović, Bastoni, Škrnar, Hakimi, Brozović i Lukaku, dok čast ostatka Serije A brane Gosens (Atalanta), Čalhanoglu (Milan), De Pol (Udineze), Insinje (Napoli) i Berardi (Sasuolo). Zanimljivo, u idealnoj postavi nije se našao nijedan igrač Juventusa.

Iako je do titule stigao takođe posle dvocifrenog broja godina, Lil je za završeno prvenstvo na čelu tabele, sa bodom više od Pari Sen Žermena nagrađen sa četiri igrača u idealnoj postavi, te su se u društvu najboljih našli Manjan, Fonte, Čelik i Andre. Po dva predstavnika u idealnih 11 imaju Pari Sen Žermen (Kimpembe i Mbape) i Lion (Korne i Depaj), a individuana priznanja pripala su i Čuameniju (Monako), Faivreu (Brest) i Bulaji (Mec).

Disproporcionalno uspehu, Atletiko Madrid je godinu završio sa samo tri igrača u idealnom timu, koliko mesta je pripalo i trećeplasiranoj Barseloni. Jorgandžije su u veoma neizvesnoj šampionskoj trci uspeli da održe korak ispred Reala i Barselone, međutim statistički parametri nisu bili na strani ekipe Dijega Simeonea.

Iz redova šampionske generacije Atletika izdvojili su se Oblak, Koke i Suarez, dok su značajne uloge pripale i katalonskom klubu koji predstavljaju Lengle, De Jong i Mesi. Iz redova vicešampiona izdvojili su se samo Modrić i Benzema, a dva predstavika ima i četvrtoplasirana Sevilja - Koundea i Navasa. U društvu četvorke koja je izborila karte za Ligu šampiona, svog igrača za ponos ima još samo Ueska zahvaljujući Galanu.



tagovi

Filip KostićJuventusBajern MinhenInterLilMančester Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara