Sa prošlog finalnog duela (©Reuters)
Sa prošlog finalnog duela (©Reuters)

Gladne Vučice skidaju Real iz Liona sa trona?

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.08.20. | 15:27

Večeras u San Sebastijanu na programu finale Lige šampiona za dame

Spektakl, kao i obično. Posle Londona, Ređo Emilije i Kijeva, dugogodišnji prvaci Nemačke i Francuske - Lion i Volfzburg - sastaju se četvrti put u finalu Lige šampiona, sada u Baskiji (20.00). San Sebastijan, grad sa filmskim festivalom i najvećom koncentracijom Mišlenovih zvezda na planeti, okupiće dve najbolje evropske fudbalske ekipe, koje zbirno imaju osam pehara prvaka Starog kontinenta. Lionove dame brane trofej i nadaju se da će sedmi put uspeti da ga osvoje, a peti put zaredom, dok su se Vučice na tron Evrope pele dva puta.

Dva tima imaju na raspolaganju najsjajnije evropske zvezde tokom finala. Sa jedne strane Volfzburgov napadački tandem Pernile Harder i Eva Pajor, dok Vendi Renar i Amel Mažri žele da nastave Lionovu vladavinu.

Izabrane vesti

Lion ima rekordnih šest titula i devet finalnih nastupa, što nije pošlo zarukom nijednom drugom timu. Zato ga u šali nazivaju Realom iz Liona. Francuska ekipa je trenutno rangirana na prvom mestu UEFA liste i bez poraza je na turniru - marširajući do finala. Najpre je pregažen ruski Rjazan u dvomeču ukupnim rezultatom 16:0, potom je islandski Breidablik eliminsan sa zbirnim ishodom 7:1, Bajern je u četvrtfinalu pobeđen sa 2.1, a u polufinalu je pao PSŽ pogotkom kapitena Lionovih dama Vendi Renar.

Volfzburg se vratio u finale posle dve godine odsustva, kada je baš izgubio od Liona. Radi se o ekipi koja je na 2. mestu UEFA rang liste i, takođe, nema poraz u kampanji Lige šampiona. Prva prepreka je bila Mitrovica iz tzv. Kosova, koja je deklasirana sa 10:0 i 5:0, zatim je pao holandski Tvente sa 6:0 i 1:0, u četvrtfinalu je eliminisan Glazgov Siti sa 9:1, a u polufinalu je savladana Barselona sa 1:0.

Prošlo je skoro šest godina otkako je Lion izgubio na ovom takmičenju. U svojim redovima Lion ima kapitene reprezentacija Francuske, Nemačke i Japana, pa njihovo prisustvo na Anoeti nije iznenađenje.

Selektor nacionalnog tima Engleske Fil Nevil opisao Lusi Bronz, desnog beka Liona, kao „najbolju igračicu sveta bez sumnje“. Engleskinja je bila vicešampionka prošlogodišnjeg izbora za Zlatnu loptu, a pobednica Ada Hegerberg najverovatnije neće nastupiti pošto se još nije oporavila od povrede ligamenata kolena.

"U Francuskoj, kao i u Evropi, svi žele da skinu Lion sa trona. Istina je da je pomalo dosadno stalno videti isti tim na vrhu“, kaže golman francuskog tima Sara Buadi.

Veznjak Volfzburga Aleksandra Pop bila je kratka.

"Oni su tim broj jedan u Evropi i želimo da to zaustavimo".

Ako je neko opremljen za takav podvig, onda je to šampion Bundeslige. U ovosezonskom takmičenju finalisti su kombinovano odigrali 12 mečeva, pobedili 12 puta, postigli 62 i primili dva gola. Vučice su 32 puta zatresle mrežu, Lion 30. Svenja Hut i najbolji strelac takmičenja, Pernile Harder, posebno su impresionirali.

Problem za Lion, u ofanzivnom delu, bez dileme je činjenica da verovatno neće biti Hegerbergove i njene zamenr, Nikita Peris, koja je suspendovana. 

LIGA ŠAMPIONA, FINALE (SAN SEBASTIJAN)

Nedelja

20.00: (3,30) Volfzburg (3,00) Lion (2,25)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampiona za ženeŽFK LionŽFK Volfzburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara