Fermin Lopez i Rafinja (@Reuters)
Fermin Lopez i Rafinja (@Reuters)

Flik zadužio, Flik razdužio! Inkasant Rafinja het-trikom razbio Bajern i poslao poruku Evropi: Barsa može do kraja!

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.10.24. | 22:51

Katalonci naplatili dugove posle šest uzastopnih poraza od Bavaraca, Brazilac blistao u pobedi 4:1

Neka se ne ljute svi ti Jang Bojsi, Slovani, Šturmovi - nažalost, i Crvena zvezda je, bodovno i utiskom, trenutno u tom društvu - uz rezultate 2:9, 1:7, 1:5... Ali, ovo je Liga šampiona!

Kao da samo ta imena već nisu sama po sebi bila dovoljna za šou - imena osvajača sedam titula prvaka Evrope u ovom veku - Barselona i Bajern rešili su da nam prirede dodatni spektakl. Kako? Pa, tako što su "skratili teren". I jedni i drugi izašli su od početka sasvim visoko, ostavljali okeane praznog prostora iza leđa svoje odbrane, igrali na ivici žileta, a u takvim okolnostima neuporedivo bolje snašao se domaćin koji je u paramparčad raneo Bavarce - 4:1 (3:1).

Izabrane vesti

Nakupilo se tih dugova poslednjih godina, red je bilo da počnu da se otplaćuju. Šest uzastopnih pobeda imao je Bajern nad Kataloncima, čak i po teoriji verovatnoće moralo je da se okrene na drugu stranu. Među tih šest bila je i ona ponićavajuća od 8:2 u četvrtfinalu "korona sezone", koju su Bavarci ostvarili sa Hansijem Flikom na klupi u svom šampionskom pohodu, a ovaj meč večeras potvrda je da nemački stručnjak može takav poduhvat da ponovi i u Barseloni.

I opet, svaka čast Valjadolidu, Alavesu, Sevilji, Viljarealu, kojima su Katalonci punili mrežu do vrha prethodnih nedelja, ali tek večeras nova Barselona polagala je pravi ispit zrelosti i položila ga sa - desetkom. Diplomski ispit je možda i prava sintagma za ovu ekipu, jer sa 24 godine i 185 dana najmlađa je startna postava sa kojom je Barsa izašla na jednu utakmicu elitnog evropskog takmičenja u poslednjih 13 godina.

I najveće iznenađenje u njoj - Fermin Lopez, momak koji je minulog leta, u razmaku od mesec dana, osvojio titulu prvaka Evrope i olimpijsko zlato sa reprezentacijom, za ukazano poverenje da dejstvuje odmah iza najisturenijeg Levandovskog odužio se svom treneru sa dve asistencije u prvom poluvremenu - prvom već nakon 57 sekundi igre (drugi najbrži Barsin gol ikada u Ligi šampiona, posle Van Bomelovog protiv Panatinaikosa 2005. godine)!

A čovek koji predstavlja paradigmu Flikove renesanse u srcu Katalonije, taj u prethodne dve godine tako nedorečeni, a ove sezone preporođeni Rafinja, sa sve kapitenskom trakom oko ruke, het-trikom već do 56. minuta nokautirao je ionako grogirani Bajern, koji 41 utakmicu zaredom nije znao za poraz u grupnoj ili ligaškoj fazi Lige šampiona, a sada ih je spojio dva uzastopna!

I da se ne lažemo, patili su i jedni i drugi zbog gore opisanog taktičkog opredeljenja. Ali, to je ovde malo i pitanje ponosa, niko nije hteo da se prilagodi protivniku, a u takvoj situaciji naivan je ispao - Vensan Kompani. Neretko je razdaljina između poslednjih linija odbrane dva rivala bila jedva nekih tridesetak metara. Igralo se na malom prostoru, a tu majstorstvo naročito dolazi do izražaja. Bajern je posebno bio ranjiv kroz sredinu svoje odbrane - tako je primio prva dva gola, a Barsa po bokovima, odakle su gosti gađali svog golgetera Harija Kejna - tako je i ona dva puta kapitulirala u razmaku od samo osam minuta, s tim što je prvi gol poništen iz VAR sobe zbog ofsajda, važio se onaj iz 18. minuta.

Nije Robert Levandovski želeo da slavi pogodak iz 36. minuta protiv svog bivšeg kluba, čiji su fudbaleri, a posebno trener Kompani, burno protestovali zbog blagog kontakta Fermina Lopeza i Kima koji je prethodio drugoj asistenciji Barsinog plejmejkera, nakon kojeg je poljski napadač samo ubacio loptu u praznu mrežu i ponovo pobegao Kejnu za jedan gol ove sezone (15:14).

A onda je scenu ponovo stupio stavio Rafinja. Šta je veće majstorstvo? Ono iz poslednjeg minuta prvog poluvremena, kada je loptu primio na levom krilu, pa desnom nogom, kroz noge Upamekanu, poslao dijagonalu u suprotan gornji ili onaj kontranapad iz 56. minuta, kada je prilepio loptu za grudi, ostavio čuvare u prašini nanišanio levom i pogodio suprotan donji ugao? Kakav način da se obeleži jubilej - stota utakmica u dresu Barselone, postao je tek četvrti fudbaler koji je Bajernu dao tri gola na jednoj utakmici Lige šampiona, posle Makaja, Aguera i Kristijana Ronalda.

Flik je ubacio De Jonga i počeo da "zatvara" utakmicu. Kompani je posegao za četvorostrukom izmenom, a sa tribina Monžuika je krenulo i čuveno "ole", tek da poniženje velikog rivala i dojučerašnjeg tradicionalnog dželata bude kompletno. Kakva uvertira za "El klasiko" koji je već za vikend, kakva uvertira za dolazak Barselone u Beograd, koliko za dve nedelje... Na Marakanu stiže legitimni kandidat za titulu šampiona u prvoj sezoni novog formata Lige šampiona!

LIGA ŠAMPIONA - 3. KOLO

REAL MADRID - BORUSIJA DORTMUND 6:2 (0:2)

/Ridiger 60, Vinisijus 62, Vaskez 83, Vinisijus 86, 90+3 - Malen 30, Gitens 34/

ARSENAL - ŠAHTJOR 1:0 (1:0)

/Martineli 29/

ASTON VILA - BOLONJA 2:0 (0:0)

/Mekgin 55, Duran 64/

ĐIRONA - SLOVAN BRATISLAVA 2:0 (1:0)

/Gutijeres 42, Huanpe 73/

JUVENTUS - ŠTUTGART 0:1 (0:0)

/Ture 90+2/

PSŽ - PSV 1:1 (0:1)

/Hakimi 55 - Lang 34/

ŠTURM GRAC - SPORTING LISABON 0:2 (0:1)

/Santos 29, Đekereš 53/

MONAKO - CRVENA ZVEZDA 5:1 (2:1)

/Minamino 21, Embolo 45+4, Singo 54, Minamino 70, Akliuš 90+6 - Endijaje 27/

MILAN - KLUB BRIŽ 3:1 (1:0)

/Pulišić 34, Rejnders 64, 71 - Sabe 51/

ATALANTA - SELTIK 0:0

BREST - BAJER LEVERKUZEN 1:1 (1:1)

/Le Melu 39 - Virc 24/

ATLETIKO MADRID - LIL 1:3

/Alvarez 8 - Zegrova 61, Dejvid 74 penal, 89/

BARSELONA - BAJERN MINHEN 4:1

/Rafinja 1, 45, 56, Levandovski 36 - Kejn 18/

BENFIKA - FAJENORD 1:3

/Akturkoglu 66 - Ueda 12, Milambo 33, 90+2/

MANČESTER SITI - SPARTA PRAG 5:0

/Foden 3, Haland 58, 68, Stons 65, Nuneš 87 penal/

RB LAJPCIG - LIVERPUL 0:1

/Nunjez 27/

SALCBURG - DINAMO ZAGREB 0:2

/Kulenović 49, Petković 84/

JANG BOJS - INTER 0:1

/Tiram 90+3/



tagovi

BarselonaBajern MinhenLiga šampionaRafinjaHansi FlikFermin LopesVensan KompaniRobert LevandovskiHari Kejn

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara