(Reuters)
(Reuters)

Dinamo i(li) Seltik neće ispasti iz Lige šampiona

Vreme čitanja: 5min | čet. 24.10.24. | 10:17

Šampioni Hrvatske i Škotske u sjajnoj poziciji posle četiri kola

Podvlačiće se crta tek tamo u januaru, ali nakon tri kola Lige šampiona neke konture se naziru. Na primer, prolazno vreme Dinama i Seltika svima u Zagrebu i Glazgovu daje za pravo da sanjaju velike snove. Nakon tri utakmice, oba tima imaju po četiri boda. Podsetimo, devet bodova će najverovatnije biti dovoljno za prolazak dalje, a sa 10 će učešće u plej-ofu biti garantovano. Za plasman među osam najboljih će biti potrebno 15 ili 16 bodova.

I dok su klubovi poput Liverpula ili Aston Vile praktično osigurali plej-of (klubovi od devetog do 24. mesta), Dinamo i Seltik su kao autsajderi na jako dobrom putu da ne ispadnu iz Lige šampiona posle prve faze.

Izabrane vesti

Dinamo je sinoć u Salcburgu upisao tek drugu gostujuću pobedu u Ligi šampiona, a prvu nakon 26 godina i trijumfa nad Ajaksom u Amsterdamu. Seltik je osvojio bod veliki kao kuća u Bergamu pošto je 90 i kusur minuta odolevao uraganskim napadima Atalante.

Četiri boda nakon tri kola su veliki uspeh za prvake Hrvatske i Škotske bez obzira na nešto lakši raspored. Pogotovo ako se uzmu u obzir katastrofe u Nemačkoj koje su mogle da unište samopouzdanje igrača.

Dinamo je tukao Salcburg u Austriji i osvojio bod protiv Monaka kući. Tačnije, Monako je taj koji je iščupao bod jer je Dinamo vodio 2:0 na 20 minuta do kraja i uz malo sreće mogao do sva tri boda. Sve to posle katastrofe u Minhenu i devet primljenih golova koji su Sergeja Jakirovića koštali posla i na njegovo mesto je došao Nenad Bjelica.

Iskusni Slavonac je za kratko vreme posložio kockice i vartio ekipi samopouzdanje nakon debakla u Bavarskoj. Na dva meča u Ligi šampiona, Bjelica nema poraz. Ukupno kao trener Dinama u Ligi šampiona ima skor od tri pobede, tri remija i remija i četiri poraza. Samo je jednom na klupi Modrih izgubio više od dva razlike u Ligi šampiona (Mančester Siti 1:4). Bjelica je trener za Ligu šampiona i nije slučajno prošle sezone radio u “ligi petice”.

On je još ranije srušio istorijske barijere u Zagrebu kada je 2018. doneo evropsko proleće čekano 48 godina. Ako sada obezbedi prolaz dalje u premijernoj sezoni Lige šampiona u novom formatu, biće to rezultat iznad svih očekivanja. A i te kako ima razloga da se nada…

Dinamo tek čekaju mečevi koji su uoči početka takmičenja izdvojeni kao oni gde mogu da se uzmu bodovi. Prvenstveno se to misli na protivnika u narednom kolu, jer Dinamo će 5. novembra putovati na megdan Slovanu, fenjerašu Lige šampiona, koji je na tri dosadašnje utakmice pretrpeo tri teška poraza i postigao samo jedan gol.

Nekih mesec dana kasnije, Dinamo će u šestom kolu ugostiti i Seltik koji za pobedu u gostima u Ligi šampiona ne zna već sedam godina. Iako će Dinamo biti blagi favorit, ovo je meč od velikog značaja i za Kelte. Seltik je u prvom kolu opravdao status favorita proptiv Slovana i slavio 5:1. Potom je doživeo fijasko u Dortmundu (1:7), da bi sinoć osvojio bod u Bergamu.

Seltik do gostovanja u Zagrebu igra dva vezana meča kod kuće. Protiv Lajpciga koji je najveće razočaranje takmičenja i Briža protiv kojeg može do sva tri boda. Ako Seltik u ta dva meča izvuče tri ili četiri boda, u Zagrebu će igrati za plasman u plej-of. Može dalje čak i sa porazom u Maksimiru jer posle toga ima popravni protiv Jang Bojsa u Glazgovu, dok u poslednjem kolu ide na noge Aston Vili. U sjajnoj situaciji su Kelti.

Dinamo će između gostovanja Slovanu i Seltika kući biti domaćin i Borusiji Dortmund. Autsajder je, ali se potajno nada iznenađenju. Uzimajući u obzir skorašnje iskustvo sa Nemcima, sve osim nekog ubedljivog poraza bi bio dobar scenario za Modre. Ako se iz Slovačke vrate sa tri boda, protiv Seltika će praktično igrati za prolaz. U preostala dva kola idu Arsenalu i dočekuju Milan tako da su njihova dva finala gostovanje u Bratislavi i duel kod kuće sa Seltikom.

Iako je ostalo još mnogo da se igra, ovakav bilans posle tri kola bi verovatno pre početka takmičenja sa zadovoljstvom potpisali i na Maksimiru, i na Seltik Parku. Pogotovo Zagrepčani jer letos ništa nije nagoveštavalo ovakav scenario.

Dinamo je minulog leta doveo samo dva velika pojaćanja. U transfere Huana Kordobe i Marka Pjace je uloženo ukupno 3.600.000 evra. Za džabe je došao Španac Torente iz Granade kojeg je Bjelica fudbalski oživeo. Ali, Dinamo je zadržao okosnicu ekipe iz prošle sezone. Nijedan bitan igrač nije prodat. Odbijene su i ponude jače od 20.000.000 evra za Martina Baturinu što se pokazalo kao pogodak jer mladi vezista blista i cena mu raste. On je najveći, ali ne i jedini kapitalac u timu Modrih. Zasijala je i fudbalska zvezda 20-godišnjeg Petra Sučića. Njih dvojica su osovina Dinama, ali tu su i iskusni Petković, povampireni Kulenović, preporođeni Pjaca

Dinamo je sinoć imao petoricu Hrvata u startnih 11 plus dvojicu Makedonaca Ademija i Ristovskog koji se praktično računaju kao domaći i produkt su HNL-a. Još četvorica hrvatskih fudbalera su ušli sa klupe… Isti je to tim koji je sa Jakirovićem primio devet golova u Minhenu, tako da je ključ uspeha povratak Nenada Bjelice na klupu.

“Dečki imaju pravo na koju pivicu, večeras nema limita“, rekao je Bjelica posle pobede u Salcburgu.

Što se Seltika tiče, njihova priča je drugačija. Brendan Rodžers je letos potrošio preko 30.000.000 evra na pojačanja. Arne Engels je plaćen Augzburgu 11.000.000 evra, Adam Ajda Noriču 10.000.000, Oston Trasti Šefildu preko 7.000.000… Ali, sve to je pokriveno prodajom Meta O’Rajlija u Brajton za 30.000.000 evra. Danac je dve i po godine ranije došao iz MK Donsa za manje od 2.000.000 evra. Kao i Dinamo u slučaju Baturine, Seltik je pokazao zube prilikom trgovine oko O’Rajlija. Odbijeno je čak pet ponuda Atalante od kojih je prva bila oko 15.000.000. Na kraju su Kelti inkasirali duplo više od Brajtona. Za razliku od Dinama, stranci su nosioci igre u Seltiku. Sinoć je samo jedan Škot bio u startnih 11 u Bergamu.

Kada se podvuče crta, Dinamo i Seltik letos nisu trošili kao sumanuti već samo ono što su obezbedili prodajama. I opet su uspeli da sklope respektabilne timove koji u Ligi šampiona beleže dobre rezultate i na dobrom su putu ka evropskom proleću. Zanimljivo je i da u svojim prvenstvima nisu dominantni. Seltik deli prvo mesto sa Aberdinom dok Dinamo kasni za Hajdukom. Ali, u Evropi je druga priča…

Bodovi do kraja Lige šampiona su za Dinamo bitni u još jednom kontekstu. Prvak Hrvatske neće ići drektno u Ligi šampiona naredne szeone. Ali, tu je mogućnost da zahvaljujući klupskom koeficijentu uđe direktno kao najbolji šampion van 10 najjačih liga Evrope. Na toj virtulanoj tabeli je trenutno prvi Glazgov Rendžers, ali oni u Škotskoj već kasne šest bodova za prvim mestom i Seltik je u boljoj poziciji. Sa druge strane, Seltikov koeficijent je samo 31.000 i on nema razloga da se nada direktnom plasmanu na ovaj način. Ali, Dinamo ima. Ako prestigne Haduk do kraja i Rendžers ne osvoji titulu u Škotskoj.



tagovi

SeltikDinamo Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara