Demijan Daf (©Reuters)
Demijan Daf (©Reuters)

Demijan Daf nije preskakao razrede i sada je blizu prve trenerske titule

Vreme čitanja: 5min | pet. 25.10.24. | 14:44

Legendarnog Irca dele još dve pobede do šampionskog slavlja, na koje Šelburn čeka od 2006. godine

Drama na vrhuncu u fudbalskom prvenstvu Republike Irske. Dva kola su ostala do kraja šampionata, a čak četiri ekipe su još uvek u konkurenciji za titulu. Aktuelni prvak Šamrok Rovers nije favorit da odbrani tron.

Četiri od pet mečeva 35. kola na programu je ovog petka od 20.45 časova. Trenutni lider i ekipa koja drži sve u svojim rukama, Šelburn, dočekaće Drogedu. Istovremeno, sastaće se četvrtoplasirani i drugoplasirani tim na tabeli, Sent Patriks Atletik i Deri Siti, posle čega će jedna ekipa verovatno da ispadne iz trke pred poslednje kolo.

Izabrane vesti

Na Šamrok ćemo čekati do nedelje, pošto su zeleno-beli u četvrtak igrali protiv Lanrea (4:1) u Ligi konferencije, pa im je potrebno vreme za odmor. Šampion će gostovati budućem drugoligašu Dandoku, posrnulm velikanu irskog fudbala koji više nema ni matematičke šanse da opstane.

Šelburn predvodi kolonu sa 57 poena, Deri i Šamrok imaju po 55, a Sent Patriks 53. Zato je Šelburn najbliži uspehu, dve pobede mu garantuju prvu titulu od 2006, ukupno 14. (sedmu pod profesionalnim statusom) u 129 godina dugoj istoriji.


20.45: (1,57) Šelburn (3,60) Drogeda (6,00)


Do nje ga vodi nekadašnji fudbaler Blekberna, Čelsija, Njukasla, Fulama, Melburn Sitija i Šamrok Roversa Demijan Daf, čovek sa tačno 100 nastupa u dresu reprezentacije Republike Irske.

Ovaj 45-godišnjak iz Dablina možda nije započeo igračku karijeru u domovini, samo ju je završio, ali zato trenerski zanat peče kod kuće. Pritom, to je uradio na jedini ispravan način, bez ikakve sujete i pokvarenog mišljenja da zbog toga što je bio veliki fudbaler zaslužuje da preskoči korake i odmah uskoči na neku veliku funkciju.

Po završetku igračke karijere ostao je u Šamroku da trenira mlađe kategorije, prvo generaciju do 15, pa potom kadete, do 17 godina. U klubu iz Dablina je radio do janaura 2019. godine, kada ga je pozvao Seltik u svoje mlađe kategorije. Posle samo dva meseca promovisan je u pomoćnog trenera A tima pod palicom Nila Lenona.

Možda bi ostao duže od 14 meseci u Glazgovu da nije bilo one proklete pandemije korona virusa.

U Seltiku sam radio posao iz snova. Duša me boli što sam morao da odem. To je u potpunosti bila odluka koju sam doneo zbog porodice. Nijedan posao na svetu me ne bi odveo odande. Voleo bih da jednog dana postanem vrhunski trener, ali trenutno je najbitnije da budem vrhunski otac“, poručio je Daf na oproštajnom intervjuu od Seltika te 2020. godine.

Zbog pandemije je rešio da se vrati kući, prihvatio je poziv selektora Republike Irske Stivena Kenija, da njemu bude pomoćnik. Odradili su zajedno kvalifikacije za Mundijal u Kataru, neuspešne, a potom je otišao u Šelburn i preuzeo njegove kadete. Vodio ih je do novembra 2021. godine, dok zbog loših rezultata nije otpušten Ian Moris. Daf je preuzeo prvi tim prvobitno kao privremeno rešenje, ali pošto je ekipa reagovala dobro ostao je na toj funkciji.

-----------------

SVI PRVACI REPUBLIKE IRSKE OTKAD JE LIGA PROFESIONALNA

11 – Šamrok Rovers

8 – Dandok

6 – Šelburn

5 – Sent Patriks Atletik

4 – Bohemijans

3 – Kork Sitija

2- Deri Sitija

1 – Slajgo Rovers, Drogeda, Atlon Taun

-----------------

Početkom 2023. godine Šelburn je dobio novog vlasnika, većinske deonice kluba je kupio turski tajkun Adžun Ilidžali, vlasnik engleskog kluba Hal Sitija. Prvobitno je sa Dafom produžena saradnja, ali pošto rezultati prošle godine nisu bili baš dobri (u poslednjem kolu osvojeno četvrto mesto i izboren plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije) Dafu se uzdrmala klupa. Turci su hteli da ga menjaju, navijači Šelburna su bili protiv i na kraju su se prošlog novembra organizovali iza dugogodišnjeg navijača i deoničara Mikija O‘Rurka da otkupe 60 odsto kluba. Tako je Daf ostao na klupi i ispostavilo se da je to bila dobra odluka.

Dvostruki šampion Engleske (2005. i 2006. sa Čelsijem), osvajač dva Liga kupa Engleske (2002. sa Blekbernom i 2005. sa Čelsijem) te jednog Superkupa Engleske (2005) je mogao da se krije iza godina rada sa Žozeom Murinjom, Klaudijom Ranijerijem, Rojom Hodžsonom, Grejamom Sunesom i Martinom Jolom, da tvrdi da je od njih naučio dovoljno da samostalno vodi tim. Da je te 2015. godine zakucao na vrati bilo kog kluba u Republici Irskoj, u kojoj do ne tako davno je sve bilo na poluamaterskom nivou, bez problema bi dobio posao koji želi samo na osnovu svog statusa u domovini. Međutim, nije želeo da preskače korake, razvijao se kao trener onako kako treba i sada je veoma blizu toga da bude nagrađen na najlepši mogući način.

Doduše, Šelburn je već mogao da proslavi tu dugo čekanu titulu samo da su rezultati u septembru bili malo bolji. Porazi od Golveja, Sent Patriksa i Šamroka, te remi sa Slajgom su zakomplikovali situaciju, ali iz te krize je ekipa izašla pre nedelju dana kada je savladala Voterford (3:1). Sada igra protiv Drogede, koja se polako priprema za plej-aut za opstanak protiv drugoplasiranog drugoligaša.

Kada smo održali prvi sastanak na početku sezone, od mojih igrača nisam tražio da budu u borbi za titulu, već sam to zahtevao. Ne zanimaju me priče o vrednom radu, jer irski fudbal je decenijama građen na takvim izgovorima. Ne zanimaju me alibiji o nedostatku sreće, zanima me samo da završimo posao. Lepo je što smo ovde. Ljudi su verovatno iznenađeni zbog toga, što smo izdržali na vrhu gotovo cele sezone. Međutim, to je od starta bio naš plan i sada samo želimo da ga ispunimo do kraja. U dobroj smo poziciji, postoji plan za oba meča do kraja“, kazao je Daf.

Ako ne bude velikih iznenađenja, u poslednjem kolu će da se rešava pitanje o šampionu Republike Irske. Sledećeg petka će Šelburn gostovati trenutno drugoplasiranom Deri Sitiju, Šamrok će ugostiti Voterford, a Sent Patriks će ići na noge Slajgu.

REPUBLIKA IRSKA 1 – 35. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Petak

20.45: (1,55) Golvej (3,80) Slajgo Rovers (5,80)

20.45: (1,57) Šelburn (3,60) Drogeda (6,00)

20.45: (2,40) Sent Patriks Atletik (3,25) Deri Siti (2,80)

20.45: (2,70) Voterford (3,20) Bohemijans (2,50)

Nedelja

18.45: (9,50) Dandok (4,80) Šamrok Rovers (1,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Demijan DafIrska 1Šelburn

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara