Folarin Balogan (©AFP)
Folarin Balogan (©AFP)

Copy Saliba, paste Balogan: Arsenal u Francuskoj ima špica od kojeg su efikasniji samo Haland, Kejn i Osimen

Vreme čitanja: 5min | pon. 13.02.23. | 17:05

Mladi napadač londonskog kluba briljira na pozajmici u Remsu

Golova je možda manje nego što se očekivalo, ali Gabrijel Žezus nikako nije razočarao na Emiratima od letošnjeg dolaska iz Mančester Sitija. Štaviše, tek je tokom njegovog - sada već troipomesečnog - odsustva postalo jasnije kakav je uticaj imao na igru londonskog tima. Međutim, iako je imao priliku, ali i finansije, da Mikel Arteta nije želeo da troši desetine miliona evra na poziciju u koju je letos već uložio preko 50.000.000. Uostalom, već ima špica. I to ne jednog, već dvojicu. Pa, zašto je onda, kada je već opcija više, Edi Enketija odigrao svaki minut u poslednjih sedam prvenstvenih mečeva? Odgovor se krije u Francuskoj, preciznije u – Remsu.

Tamo, za istoimeni klub, nastupa Folarin Balogan, taj "treći" Arsenalov napadač, trenutno vodeći strelac Lige 1. Momak čiji je prelazak na severoistok Francuske letos prošao ispod svih radara. Kako i ne bi, budući da prethodno nije oduševio na pozajmici u Midlzbrou, te da je na Ogost Delon stigao da odmeni Uga Ekitikea, zlatnu koku što je letos otišla u Pari Sen Žermen pošto je prošle sezone postigla deset golova. Samim tim, očekivanja crveno-belih od Balogana bila su minimalna, a on je tu brojku prebacio krajem januaru.

Izabrane vesti

"Četrnaest golova posle 21 utakmice… Neću da vas lažem, ne", iskreno je početkom februara kroz smeh odgovorio Pol Eduard Kaliot, sportski direktor Remsa, na pitanje da li je očekivao ovakav učinak od 21-godišnjeg napadača.

Posle jučerašnje pobede nad Troom koju je potvrdio novim golom, Balogan je na koti 15 u Ligi 1. U pet najjačih evropskih liga samo su Erling Haland (25), Hari Kejn i Viktor Osimen (po 17) efikasniji od njega. U francuskom prvenstvu niko. Ni Lionel Mesi, ni Kilijan Embape, ni Nejmar, Džonatan Dejvid, Visam Ben Jeder, preporođeni Aleksandre Lakazet… Ovaj poslednji mu je i predložio da krene put Francuske kako bi dobio minutažu koju na Emiratima verovatno ne bi u skorije vreme.

"Opcija u Francuskoj sa Remsom bila je skroz nova za mene. Nikad nisam ni pomislio o mogućnosti da zaigram u inostranstvu. Pričao sam sa Lakom (Aleksandre Lakazet) i Nikom (Nikolas Pepe) pre nego što sam doneo odluku. Laka mi je rekao kako misli da je to dobra liga za mene i da treba da krenem da igram. On je posle otišao pa sam popričao sa Nikom dok smo bili u Americi na turneji. Mogao je da vidi tokom tog perioda da sam nezadovoljan jer ne igram", otkrio je Balogan kako je došao na ideju da prihvati poziv Remsa. Poučeni iskustvom sa Vilijamom Salibom koji je u Marselj otišao pošto nije uspeo da se nametne na Emiratima, a vratio se kao formiran igrač, spreman da odmah odgovori zahtevima Premijer lige, bio je to poziv protiv kojeg ni u Arsenalu nisu imali ništa.

Balogan proslavlja gol protiv Pari Sen Žermena (©AFP)Balogan proslavlja gol protiv Pari Sen Žermena (©AFP)

Balogan svakako nije želeo da mu se ponovi prethodna sezona. Odnosno njen drugi deo koji je proveo u Mildzbrou. Kao i većina talentovanih engleskih fudbalera, odlučio je da ide linijom manjeg otpora i spusti se u drugi rang kako bi sakupio preko potrebnu minutažu. Međutim, nije kaljenje nije proteklo kako je Balogan planirao. Osim što je šansu često dobijao sa klupe, tadašnji trener Kris Vajlder umeo je i da mu dodeli ulogu krila, pa je na 21 utakmici u svim takmičenjima postigao i namestio po tri gola.

"Ostali su mu ožiljci iz tog perioda. Bilo je momenata kada je patio, momenata kad je igrao, momenata kada nije igrao, momenata kada je igrao, ali je mislio da nije na poziciji koja mu najviše odgovara. To iskustvo bilo mu je preko potrebno da bi igrao kako sada igra. On ima nešto posebno. Zato smo mu i dali dugoročni ugovor", istakao je Arteta nedavno.

Mada se londonski klub ozbiljno kockao i bio vrlo blizu da izgubi trenutno najboljeg strelca Lige 1 u nekoliko navrata. Jer iako je briljirao u mlađim kategorijama Tobdžija, Balogan nikako nije uspevao da se probije do prvog tima i u njemu se zadrži. Jednostavno, u konkurenciji Pjera Emerika Obamejana, u tom trenutku jednog od najubojitijih špiceva Premijer lige, i Lakazeta kao njegove zamene, pa ni dve godine mlađeg Edija Enketije, Balogan jedva da je i na kašičicu dobijao priliku. Nezadovoljan minutažom, Balogan je leta 2020. odlučio da prekine pregovore o produžetku ugovora i sasluša druge ponude.

Međutim, iako to nije potvrđivao na terenu, Arteta je Balogana imao u planovima za budućnost - što potvrđuje informacija da je Arsenal u januaru 2020. godine odbio 6.000.000 evra od Brentforda za tada 18-godišnjeg fudbalera – i nikako nije želeo da ga izgubi pa je u sezoni 2020/21 krenuo u misiju njegovog zadržavanja. Postepeno ga je uvodio u igru tokom grupne faze Lige Evrope (63 minuta, dva gola i asistencija, još 175 minuta u domaćim kup takmičenjima) i na kraju ga privoleo da sedne za pregovarački sto i potpiše novi, četvorogodišnji ugovor u aprilu 2021, nešto više od mesec dana pre nego što bi postao slobodan igrač.

Sada je pred Artetom kompleksniji zadatak, da Baloganu pronađe mesto u Arsenalovoj napadačkoj hijerarhiji.

"Plan je da tamo završi ovu sezone, proceni gde se trenutno nalazi, gde smo mi, a onda ćemo sesti zajedno i isplanirati sledeće poglavlje u njegovoj razvojnoj karijeri", istakao je Arteta pre nekoliko dana. Opet, sve i da na Emiratima ne procene kako im nije dobar, moći će ozbiljno da zarade od Baloganove, s obzirom na to da mu se tokom šestomesečnog boravka u Remsu tržišna vrednost uvećala za tri i po puta, sa 4.000.000 na 14.000.000 evra. U praksi bi to moglo da bude i mnogo više. Kako god na kraju da bude, kaljenje u Ligi 1 pokazalo se kao ispravan potez. Za Arsenal po drugi put. Verovatno ne i poslednji.


tagovi

Folarin BalogunArsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara