©Reuters
©Reuters

Buongiorno Italia: Leao je problem, a Mota u problemu

Vreme čitanja: 6min | sre. 23.10.24. | 13:42

Portugalac nije sportski primio odluku trenera Paula Fonseke da ga zameni u 60. minutu i vrlo je verovatno da je to jedan, ako ne i ključni razlog, zašto nije želeo da se pridruži drugovima u uobičajenoj proslavi fudbalera sa navijačima posle pobede

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Milan je pobedio, ali nije bio ubedljiv protiv Briža. Urpkos brojčanoj prednosti od gotovo sat vremena Rosoneri su se propisno namučili protiv Belgijanaca. Nije slučajno da je najbolji igrač Milana, uz dvstrukog strelca Rejndersa, bio čuvar mreže Menjan. Tamo gde nije stigao francuski golman isprečila se prečka.

Izabrane vesti

Međutim, više od pobede Milana, vest je Rafa Leao. Portugalac je napravio još jedan gest koji može da se tumači na više načina: nije otišao sa drugovima, po završetku utakmice, pod južnu tribinu da pozdravi navijače.

Leao nije sportski primio odluku trenera Paula Fonseke da ga zameni u 60. minutu i vrlo je verovatno da je to jedan, ako ne i ključni razlog, zašto nije želeo da se pridruži drugovima u uobičajenoj proslavi fudbalera sa navijačima posle pobede.

U ovom periodu sve ide loše po Leaa. Sinoć, tek što je zamenjen, nije stigao ni do klupe za rezervne igrače, njegova zamena Okafor je napravio prodor po levom boku i servirao asist Rejndersu za gol koji je vratio Milan u prednost.

Ruku na srce, Leao sinoć i nije igrao tako loše. Fonseka je posle meča objasnio da nije zamenio svog zemljaka zato što nije bio zadovoljan njegovim učinkom već zato što je želeo da napravi tehničku promenu u igri svog tima a Leao je izgledao kao da nema više snage da napravi razliku.

Jučerašnji incident bi prošao nezapaženo da se ne radi o četvrtom-petom poakazivanju nezadovljstva Leaa svojim statusom u klubu ili odlukama trenera u prva dva meseca sezone. Ponašanje na utakmici sa Lacijom, izjave tokom boravka u Portugalu u prethodne dve nedelje, samo su etape u progresivno zahlađivanju odnosa dve strane.

Milan i Fonseka se nalaze u delikatnoj situaciji. Svakako da rosoneri mogu da igraju i bez Leaa, čak i da pobeđuju, kao što je to bio slučaj juče, ali je svima jasno da bez najboljeg Leaa Milan ne može da se uključi u trku za skudeto i da bude protagonista a ne samo epizodista u Ligi šampiona.

U Milanelu vlada određena nervoza. Arogantan nastup Zlatana Ibrahimovića na italijanskom Skaju je potvrda napetih odnosa i živaca. Ibrahimović je bio veliki igrač, ali tek treba da dokaže da je jednako veliki rukovodilac. U svakom slučaju nije dobro počeo, ali ima vremena da se popravi.

IZGUBILA SE MOTINA MAGIJA

Ne zabrinjava ambijent Juventusa toliko poraza od Štutgarta koliko način na koji su fudbaleri Tijaga Mota položili koplja pred nemačkim timom. Prošlo je 20 godina kada je Juve poslednji put dozvolio protivničkoj ekipi da uputu 12 udaraca na svoj gol. Matija Perin je imao barem četiri volšebne intervencije, plus odbranjen penal. Da nije bilo njega, Juve bi izgubio sa mnogo većom razlikom i ne bi ostao u utakmici do sudijske nadoknade vremena.

Problemi u napadu su vidljivi u igri Juventusa od počeka sezone, negativna novina je da odbrana ne funkcioniše kako bi trebalo. Protiv Lacija je isključenje Romanjolija u dobroj meri usmerilo tok meča pa se nije osetilo značajnije odsustvu Bremera.

Tijago Mota je već bio izložen kritikama, istina stidljivim, zbog pojedinih odluka kada je više hteo da zadivi i iznenadi nego da bude pragmatičan. Jučerašnje izostavljanje Kambijaza kao i uvođenje Rouhija umesto Gatija u poslednjim minutima meča, posle isključenja Danila, ne pronalazi logično objašnjenje. Opravdanje da je poštedeo Kambijaza i Gatija za meč sa Interom ne pije vodu jer je susret na San Siru na programu u nedelju.

Činjenica je da je Juventus drastično penalizovan povredama svojih igrača, sinoć se povredio i Daglas Luiz, ali to ne može da bude izgovor za očajnu partiju. Henesov Štutgart je izgledao kao Bajern iz najboljih dana, ali ne toliko zbog svojih zasluga koliko zbog loše predstave Juventusa.

Dušan Vlahović je sinoć, ponovo, ostavljen sam da se bori sa kompletnom odbranom Štutgarta. Za 70 minuta meča nije dobio jednu poštenu loptu od svojih saigrača. Sa igrom koju praktikuje Juve, pogotovo jučerašnjom, nema tog centarfora koji bi mogao da izvuče bjankonere iz nevolje.

Za Motu ne stižu dobre vesti ni iz ambulante. U Kontinasi su se nadali da će moći da računaju na Teuna Kopemejnersa za nedeljni sudar sa Interom, ali su šanse da se Holanđanin nađe u vozu za Milano sve manje.

TAREMI I ARNAUTOVIĆ ZA ŠVAJCARSKU SINTETIKU

Medi Taremi i Marko Arnautović su presedeli ceo meč protiv Rome na klupi da bi bili odmorni i nabijeni motivacijom za meč Lige šampiona protiv Jang Bojsa. Osim njih dvojice u timu Intera protiv Švajacaraca će nastupiti još pet ili šest igrača koji su bili na klupi na Olimpiku, barem na startu utakmice: De Fraj, Bisek, Dumfris, Fratezi i Karlos Augusto. Postoji i šansa da Zjelinski uskoči u prvi tim umesto Barele a Mhiatrjanu bude dodeljena uloga da zameni Čalhanoglua.

Inzagi želi da što bolje rasporedi minutažu svojih igrača i da smanji na najmanju moguću meru broj povreda. Međutim, i pored toga, nerazuri imaju već 12 povreda u novoj sezoni, gotovo isti broj koji su imali u prethodnoj sezoni. U glavni grad Švajcarske Inter je došao, ne računajući golmane, sa 16 igrača plus dvojica momaka iz podmlatka.

Jedna od briga Inzagija je sintetička podloga na stadionu u Bernu. Površina koja tradcionalno kreira problem italijanskim timovima. Roma je pre oktobarske pauze izgubila u Švedskoj u Ligi Evrope od skormnog Elfsborga na sintetičkoj podlozi. Drugi problem je strah od novih povreda.

Čalhanoglu i Ačerbi neće igrati protiv Juventasa, ali se u Apijano Đentileu nadaju da bi Kristijan Aslani mogo da se oporavi do nedelje.

INTER 3-5-2: Zomer - Pavar, De Fraj, Bisek - Dumfris, Fratezi, Barela, Mhitarjan, Karlos Augusto - Taremi, Arnautović.

SAMARDŽIĆ I DE KETELAR ZA MESTO STARTERA

Lazar Samardžić i Šarl De Ketelar će i večeras biti u baražu za jedno mesto u startnoj postavi Atalante protiv Seltika u Ligi šampiona. Trenera Boginje Đan Pjero Gasperini nije želeo da oktrije karte i verovatno će do poslednjeg minuta biti neizvesno ko će igrati u Bergamu.

U dobroj meri opredeljenje Gasperinija zavisi od Kolašinca. Reprezentativac BiH se oporavio od povrede, ali nije trenirao prethodnih dana sa saigračima i nije sigurno da će početi meč. Ako ne bude igrao, De Ron će biti premešten u zadnju linju a Pašalić u vezni red, u takvoj konstelaciji Samardžić je u prednosti da igra u ulozi ofanzivnog pleja, iza leđa Lukmana i Retegija.

Atalanta je dobro počela avanturu u Ligi šampiona, remi sa Arsenalom i pobeda nad Šahtarom, i sa tri boda protiv Seltika Boginja bi se približila kvoti od 9 bodova za koju se veruje da će biti dovoljna za plasman u plej of.

Gasperini je nekoliko puta u prethodna tri dana upozoravao svoje igrače da ne treba da razmišljaju o debaklu Seltika u Dortmundu protiv Borusije (7-1) i da škotski tim zaslužuje respekt.

“Seltik nije slabiji tim od Koma, a znamo kako smo se opekli pre par nedelja”, naglasio je Gasp.

ATALANTA 3-4-2-1: Karneseki - De Ron, Hijen, Đimšiti - Belanova, Pašalić, Ederson, Ruđeri - Samardžić (De Ketelar) - Retegi, Lukman

LIGA ŠAMPIONA - 3. KOLO

Real Madrid - Borusija Dortmund 5:2 (0:2)

/Ridiger 60, Vinisijus 62, Vaskez 83, Vinisijus 86, 90+3 - Malen 30, Gitens 34/

Arsenal - Šahtjor 1:0 (1:0)

/Martineli 29/

Aston Vila - Bolonja 2:0 (0:0)

/Mekgin 55, Duran 64/

Đirona - Slovan Bratislava 2:0 (1:0)

/Gutijeres 42, Huanpe 73/

Juventus - Štutgart 0:1 (0:0)

/Ture 90+2/

PSŽ - PSV 1:1 (0:1)

/Hakimi 55 - Lang 34/

Šturm Grac - Sporting Lisabon 0:2 (0:1)

/Santos 29, Đekereš 53/

Monako - Crvena zvezda 5:1 (2:1)

/Minamino 21, Embolo 45+4, Singo 54, Minamino 70, Akliuš 90+6 - Endijaje 27/

Milan - Klub Briž 3:1 (1:0)

/Pulišić 34, Rejnders 64, 71 - Sabe 51/

Sreda

18.45: (1,40) Atalanta (4,80) Seltik (7,75)

18.45: (6,00) Brest (4,00) Bajer Leverkuzen (1,57)

21.00: (1,58) Atletiko Madrid (4,20) Lil (6,50)

21.00: (2,55) Barselona (3,85) Bajern Minhen (2,65)

21.00: (1,50) Benfika (4,50) Fajenord (7,25)

21.00: (1,10) Mančester Siti (11,0) Sparta Prag (18,0)

21.00: (3,65) RB Lajpcig (3,80) Liverpul (1,95)

21.00: (1,90) Salcburg (3,50) Dinamo Zagreb (4,10)

21.00: (8,50) Jang Bojs (4,90) Inter (1,37)

***Kvote su podložne promenama


Piše: Željko Pantelić


tagovi

Rafael LeaoTijago Mota

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara