Alesandro Bastoni nakon poslednje pobede protiv Rome (©Reuters)
Alesandro Bastoni nakon poslednje pobede protiv Rome (©Reuters)

Buongiorno Italia: Kome je teže, Romi protiv Intera ili Laciju protiv Juventusa?

Vreme čitanja: 5min | čet. 17.10.24. | 14:33

I kako to Rafael Leao i Paulo Fonseka ne mogu da pronađu zajednčki jezik, a mogu da se sporazumeju na četiri?

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Italijanski šampionat se nastavlja sa dva velika okršaja u Torinu i Rimu. Na Alijanc stadionu će ukrstiti koplja Juventus i Lacio u subotu, a dana kasnije će Roma i Inter odmeriti snage na Olimpiku u Rimu.

Izabrane vesti

U Večnom gradu se vodi velika polemika ko od dva gradska rivala ima zahtevniji zadatak u vikendu pred nama. Rimaljni nisu sujeverni kao Napolitanci, ali nisu ni mnogo daleko, tako da i Lacijali i Romanisti prozivaju komšije da su u boljoj poziciji od njih odnosno da imaju manje težak zadatak da sruše tabue protiv Juventusa, odnosno Intera.

Lacio se provodi kao bos po trnju na “Alijancu” već osam godina, sedam poraza i jedan remi. I taj nerešeni rezultat je iščupan golom Sergeja Milinkovića-Savića u poslednjem minutu sudijske nadoknade vremena.

Roma je poslednji put pobedila Inter na Olimpiku 2016. godine dok su dres dva kluba nosili Edin Džeko i Mauro Ikardi, protagonisti tog sudara. Od tada samo porazi za Đalorose i poneki remi.

Lacio se nalazi u odličnoj formi i novi trener Marko Baroni je uspeo da utisne svoj mentalni pečat na novi tim nebeskoplavih koji podrazumeva napadački fudbal i filozofiju da se postigne gol više, ali neće moći da računa na Lacarija i najverovatnije Genduzija.

S druge strane, Ivan Jurić u hodu pokušava da složi kockice u Romi. U međuvremenu je kreirao dupla rešenja za gotovo svaku ulogu u timu i protiv Monce, uprkos remiju su se videli određeni pomaci nabolje u igri. Dobro raspoloženje u Trigoriji je donela vest o oporavku Paula Dibale i Enca Le Fea.

Juventus se nalazi u velikim problemima. Spisak povređenih igrača je sve duži, plus suspendovani Konseisao. Poslednje ime na sanitarnoj listi je Fađolijevo. Podsetimo, osim talentovanog Italijana, van stroja su Bremer (sezona završena), Niko Gonzales, Kopmejners, Mekeni, Milik.

Inter gotovo da puca od zdravlja. Jedini igrač pod znakom pitanje je Zjelinski koji će biti pošteđen na Olimpiku i tokom cele sledeće nedelje, kako se ne bi rizikovala duža pauza zbog mišićne povrede

U Formelu, među igračima i stručnim štabom, sve do povrede Genduzija, vladao je veliki optimizam da su spremni da sruše tabu Juve. Sa vrlo verovatnim izostankom Francuza Baroni je u problemu jer se Vesino tek oporavio od povrede i maksimalno bi mogao da odigra 45-60 minuta na zadovoljavajućem nivou, Kastrovili i dalje nije u dovoljno dobroj formi, a Dele Baširu nema karakteristike za centralnog veznog igrača, pored Rovele, u formaciji 4-2-3-1.

Marko Baroni (©Reuters)Marko Baroni (©Reuters)

Baroni će morati, silom prilika da bude kreativan. Na treningu je u veznoj liniji, pored Rovele, probao Patrika što već dovoljno govori o stepenu alarma u Formelu. Marušić će zameniti Lacarija protiv Juventusa, ali budući da će odsustvo italijanskog beka trajati nekoliko nedelja, postavlje se pitanje da li Beograđanin može da odigra sve utakmice bez adekvatne zamene.

Tijago Mota se uzda u Dušana Vlahovića. Srpski as nije samo najbolji strelac Juvea u ovoj sezoni već je igrač koji je šutirao više puta u okvir protivničkog gola nego svi njegovi saigrači zajedno (26 prema 21). To objašnjava zašto Mota, ne računajući meč sa Napolijem, ne menja nikada srpskog asa. Istovremeno, Vlahović ima poseban pik na Lacio. Na sedam utakmica protiv Rimljana dao je šest golova. Pred Dušanom je još jedno važno dostignuće. Pogodio je protivničku mrežu na poslednja tri meča Juventusa, do sada nije upseo nijednom da veže četiri meča sa svojim imenom na semeforu.

U Romi se sve vrti oko Dibale.Argentinac je odigrao samo polovinu mečeva od dolaska u Rim i od te polovine na trećini nije proveo više na terenu od 45 minuta. Lekarski nalazi i treneninzi u Trigoriji su potvrdili da se Dibala oporavio i sada je na njemu da poboljša učinak na startu sezone. Inače ovo je njegov najmršaviji start od kada je došao u Italiju: samo jedan gol i to sa bele tačke protiv Udinezea i jedna asistencija. Protiv Intera Dibala ima relativno zavidan skor budući da je dao pet golova Nerazurima i ubeležio jednu asistenciju.

Malu nervozu u redove Đalorosih su unele poslednje vesti o Dovbiku. Ukrajinski reprezentativac se vratio sa reprezentativnihi obaveza sa kolenom koje nije u najboljem stanju. Nije rečeno da će preskočiti meč sa Interom, ali je pod znakom pitanja i budući da oseća bol u kolenu u Trigoriji moraju da budu veoma oprezni.

Lautaro Martinez se vratio iz Argentine sa novim golovima i asistencijama u dresu nacionalne selekcije i što je najvažnije sa “preporukom” Lea Mesija da zaslužuje “Zlatnu loptu”, odnosno laskavu titulu najboljeg fudbalera sveta u 2024. godini. Trener Inzagi je već odlučio da napravi veliku rotaciju u Ligi šampiona, tako da ćemo protiv Rome verovatno videti i Barelu od prvog minuta, zajedno sa Čalhanogluom koji je promašio drugi penal u poslednjih osam godina, ali u dresu Turske, i jermenskog hajlendera Mhitarjana.

Osim napadačkog dvojca Tiram-Lautaro, Inzagi očekuje mnogo od Dimarka čija je cena stigla do cifre od 80.000.000 eva. I kad već pričamo o novcu, Inter, posle duže vremena, izdvaja najviše novca za plate igrača u Seriji A. Stigli smo do kvote 142.000.000 evra. Na drugom mestu je Juve sa 114.000.000. Takav raspored snaga nismo videli od sezone 2012/2013.

SLUČAJ LEAO

Rafael Leao i Paulo Fonseka (©Reuters)Rafael Leao i Paulo Fonseka (©Reuters)

Rafa Leao nije odoleo izazovu da ne uputi otrovnu strelicu treneru Fonseki, ali i upravi Milana. Razgovarajući sa portugalskim novinarima nakon meča sa Škotskom krilni napadač Rosonera je objasnio razliku u kvalitetu njegovih predstava u reprezentativnom i klupskom dresu činjenicom da u nacionalnoj selekciji uživa totalno poverenje svih, od ljudi iz FS Portugala i stručnog štaba do saigrača.

U Milanelu su pokušali da minimalizuju odjek Leaovih reči dajući interpretaciju da je Portugalac pričao načelno bez želje da kritikuje bilo koga u Milanu. U svakom slučaju nešto škripi u odnosu dva zemljaka, Leaa i Fonseke, kao da ne govore isti jezik, štaviše četiri ista jezika (portugalaski, francuski, italijanski i engleski).

Od Leaa se mnogo više očekivalo. Ako pogledamo prosek ocena Rafe u italijanskim medijima on je ispod prelazne šestice, tačnije 5,6. Dakle, Fonseka i uprava Milana imaju pravo kada od najplaćenijeg igrača u klubu očekuju više.

Fonseka pretenduje da Leao preuzme lidersku ulogu na terenu. Nije više premlad za taj teret, sa napunjenih 25 godina Leao mora da pokaže da je spreman i voljan da postane top igrač a ne samo večito obećanje.

Ključni motiv razdora između Leaa i Fonseke je što kormilar Milana traži od svog najboiljeg igrača da obavlja zadatke i u defanzivnoj fazi igre odnosno kad Milan nije u posedu lopte. Leao je na poslednjim mečevima počeo da ispunjava zahteve Fonseke, ali nije ubeđen da je to njegova prava uloga i zato nastaju trzavice.


tagovi

Buongiorno ItaliaRafael LeaoPaulo Fonseka

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Roma
Milan
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara