Jusuf Demir u A selekciji Austrije protiv Endija Robertsona (©AFP)
Jusuf Demir u A selekciji Austrije protiv Endija Robertsona (©AFP)

Austrija sa "Mesijem" mora da pobedi, tradicija je na njenoj strani

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.06.22. | 12:40

Omladinsko Evropsko prvenstvo: Komplikovana situacija u Grupi B gde je Srbija sa bodom, baš kao i Izrael koji danas ima posla sa poslednjeplasiranom selekcijom

Rano je davati prognoze posle tek prvog kola grupne faze Evropskog prvenstva za fudbalere do 19 godina, ali ishodi uvodnih mečeva nagoveštavaju da će iz Grupe B u polufinale ići Engleska. Izabranici Jana Fostera u prvom kolu savladali su Austriju 2:0 i iskoristili remi Srbije i Izraela da se izdvoje na prvom mestu.

Po gol u oba poluvremena, i to krajem prvog i sredinom drugog, doneo je Englezima sigurnih 2:0 u susretu sa Austrijom. Zbog toga će ekipa Martina Šerba, bivšeg trenera Altaha kojeg je pre neki dan preuzeo čuveni nemački napadač Miroslav Klose, morati da ide na "sve ili ništa" u susretu sa Izraelom ukoliko želi da ostane u trci za prolaz u polufinale.

Izabrane vesti

Za omladinsku reprezentaciju Austrije trebalo bi da bude velika satisfakcija što je jedina selekcija sa nemačkog govornog područja koja je uspela da se plasira na završni turnir Evropskog prvenstva u Slovačkoj. Ako Jusuf Demir, kojeg zovu "austrijski Mesi" i kompanija uspeju da prođu u polufinale, to bi značilo i da će Austrija da overi vizu za plasman na Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina, a to je tek poseban podvig. S obzirom na nesumnjiv kvalitet sastava, ovaj scenario je definitivno u okvirima mogućnosti.

Uoči elitne runde, retko ko je očekivao da će Austrija da stigne na Evropsko prvenstvo. Bila je u komplikovanoj grupi sa Španijom, Danskom i Rusijom, i smatrana je autsajderom. Zbog suspenzije Rusa i četiri boda iz utakmica protiv Španije (2:2) i Danske (2:0), učešće je izboreno.

17.30: (3,20) Izrael (3,40) Austrija (2,25)

Vođa tima je pomenuti Jusuf Demir, koji je bio pozajmljen Barseloni kao ogroman talenat i potencijalni naslednik Lionela Mesija, ali nije uspeo da se tamo afirmiše pošto Katalonci nisu imali novca da plate transfer bečkog Rapidu. Sada se Demir vratio u matičmni klub, a već ima četiri seniorska nastupa u selekciji Austrije. Kapiten Ervin Omić iz Juventusa ili Adis Jašić, redovni igrač Volfzbergera, takođe su uzdanice trenera Šerba i jaki štihovi za obračun sa Izraelcima.

S druge strane, Izraelci su već ostvarili veliki uspeh plasmanom na EP U19. To je tek drugi put posle 2014. da omladinci predstavljaju svoju zemlju na Evropskom prvenstvu u ovoj starosnoj grupi. Na turniru u Mađarskoj 2014. godine doživeli su tri poraza u tri grupne utakmice, a osam godina kasnije, Izraelci su osvojili prvi bod u prvom meču. Reprezentacija Srbije do 19 godina bila je na ivici poraza, ali je u trećem minutu nadoknade palo izjednačenje 2:2. Međutim, s obzirom na tok utakmice, remi je bio apsolutno opravdan, jer su Srbi imali malo više od igre.

Pokazao se tim Ofira Haima kao vrlo disciplinovan i strpljiv. Dao je posed našim fudbalerima i čekao grešku, a onda je u dva navrata kaznio. Očekuje se da tako bude i protiv Austrije, s obzirom na to da bi i bod mogao da bude značajan Izraelcima u borbi za prolaz.

Sa izuzetkom 17-godišnjeg Tai Abeda, koji ima ugovor sa PSV-om u Ajndhovenu, svi igrači tima su i dalje aktivni kod kuće. Posebno se ističe centralni vezista Oskar Gluh, koji je uspeo da se učvrsti u seniorskom timu Makabija iz Tel Aviva i postigao je tri gola u osam prvoligaških utakmica.

Podsetimo, po dve prvoplasirane selekcije iz obe grupe idu u polufinale Evropskog prvenstva, dok će trećeplasirane igrati plej-of za učešće na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina.

EVROPSKO PRVENSTVO M19, GRUPNA FAZA - 2. KOLO

GRUPA A

Utorak

Slovačka - Italija 0:1 (0:1)

/Ambrozino 33/

Rumunija - Francuska 1:2 (0:2)

/Kubis 82 - Čauna 12, Adelan 20/

GRUPA B

Sreda

17.30: (3,20) Izrael (3,40) Austrija (2,25)

20.00: (1,50) Engleska (4,30) Srbija (6,50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

EP za omladince

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara