Navijač El Salvadora na meču sa SAD (©AFP)
Navijač El Salvadora na meču sa SAD (©AFP)

Algoritam za ostvarivanje snova - Ernandez koracima Komljenovića, Ergića, Kuzmanovića, Veljkovića...

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.09.21. | 20:13

El Salvador uz pomoć programa koji je razvio Hugo Alvarado iz Kalifornije pravi fudbalsku reprezentaciju koja će ga odvesti na Svetsko prvenstvo

El Salvador, zemlja sa blizu 7.000.000 stanovnika, 101. BDP-om u svetu i jednom ispodprosečnom reprezentacijom u fudbalu. Infrastruktura je slaba, osim stadiona Kuskatlan u San Salvadoru (kapacitet 55.000 mesta) gotovo da ni nema objekta vrednog pomena, a predsednik fudbalskog saveza je nedavno osuđen zbog reketa. Kako u takvim okolnostima napraviti značajniji sportski uspeh? U ovoj centralnoameričkoj državi smatraju – pomoću algoritma!

Hugo Alvarado živi u Kaliforniji, ali je veliki zaljubljenik u salvadorski fudbal i velika želja mu je bila da pomogne nekako reprezentaciji. Pošto je bio svestan da je baza fudbalera u samom El Salvadoru premala, došao je na ideju da potraži igrače iz dijaspore koji mogu da zaigraju za reprezentaciju. Proučavao je sve igrače iz MLS, akademija, evropskih klubova… Fokusirao se na one koji imaju salvadorsko ime ili fizičke osobine ljudi sa tog podnevlja. Proučavao je njihova porodična stabla i polako pravio listu igrača.

Izabrane vesti

01.00: (3,10) El Salvador (2,75) Honduras (2,70)

Zanimljivo, Alvarada za to niko nije plaćao. Sva svoja otkrića je kačio na sajt selectatalent.com, u nadi da će neko iz FS El Salvadora to da primeti. Naposletku, zaista i jeste. Kada se promenilo rukovodstvo posle hapšenja Rejnalda Vaskeza, Alvardo je angažovan da pomogne reprezentaciji.

Želeo sam da vidim kompetitivniju reprezentaciju. Zato radim to što radim“, objasnio je Alvarado.

Čak se ni najveće fudbalske reprezentacije poput Italije, Engleske i Španije, ne libe da regrutuju fudbalere iz inostranstva koje imaju njihove korene. Radila je to i Srbija, svojevremeno sa Slobodanom Komljenovićem, a kasnije i sa Ivanom Ergićem, Zdravkom Kuzmanovićem, Nevenom Subotićem, a od aktuelnih reprezentativaca Milošem Veljkovićem i Miletom Svilarom… Svima njima je igranje za Srbiju bilo ostvarenje sna, a ima takve reprezentativce i El Salvador.

Alvarado je prošlog oktobra zvanično angažovan od strane Saveza, postao je glavni skaut reprezentacije. Zaduženje – da nastavi da radi ono što je do tada i radio na svom privatnom kompjuteru u Kaliforniji, a sve sa ciljem da se napravi konkurentan tim koji može da napadne plasman na Mundijal 2026. godine u SAD, Kanadi i Meksiku.

U toku su kvalifikacije za Mundijal u Kataru, gde će Severna Amerika da pošalje tri reprezentacije direktno na završni turnir i jednu u interkontinentalni baraž. Među osam selekcija koje se bore za te četiri pozicije u ligaškom takmičenju nalazi se i El Salvador. On je u prvom kolu priredio iznenađenje i u San Salvadoru odigrao 0:0 sa Sjedinjenim Američkim Državama, dok meč drugog kola igra u noći između nedelje i ponedeljka, od 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu protiv Hondurasa.

Alvarado je uspeo da angažuje neke igrače već za ovaj ciklus, među njima je i Enriko Duenjas Ernandez, napadač holandskog drugoligaša Ajndhovena. Ovaj 20-godišnjak je rođen u Holandiji, prošao je akademije Ajaksa i Vitesea, a kroz poreklo je osim za Lale i El Salvador mogao da igra i za reprezentacije Finske i Kurasaa.

Alvarado ga je „iskopao“, a zatim ga je kontaktirao preko njegove rođene sestre, koju je pronašao preko Fejsbuka. Brzo su se dogovorili, završili su papire, a Ernandez je debitovao protiv Amerikanaca, i to u startnoj postavi. Na terenu je bio do 58. minuta, kada ga je odmenio Moterosa.

El Salvador je do sada dva puta učestvovao na Mundijalu, 1970. i 1982. godine. Bio je prva selekcija iz Severne Amerike kojoj se ukazala šansa da se nađe na turniru najboljih reprezentacija na planeti. Kasnije je tu zemlju pogodio građanski rat, konkurencija je ojačala, a El Salvador praktično nestao sa fudbalske mape. Zahvaljujući Alvaradu i njegovom programu možda zaista uskoro vidimo plavo-belu zastavu na nekom velikom turniru.


tagovi

El Salvadorreprezentacija HondurasaKvalifikacije za SP 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara