"Divok Origi"
"Divok Origi"

Vilmots je majstor izmena: Rezervista ponovo režirao pobedu Belgije!

Vreme čitanja: 5min | ned. 22.06.14. | 19:15

Divok Origi prekinuo uspavanku na Marakani i golom u 88. minutu Đavole pogurao do osmine finala Svetskog prvenstva

Divok Origi

Nije to više samo talenat. Belgija je i zvanično među 16 najboljih timova na planeti, pošto je 19-godišnji Divok Origi golom u 88. minutu susreta sa Rusijom doneo Crvenim đavolima minimalac od 1:0 i plasman u osminu finala Mundijala u Brazilu.

Izabrane vesti

Ogroman deo posla odradio je i Eden Azar, koji je odahnuo kada je do odlični desni bek Baćuška Aleksej Kozlov morao da zbog povrede ustupi mesto Andreju Ješenku. Do tog trenutka maltene nevidljivi as Čelsija konačno je dočekao da mu se otvori prostor na desnom krilu što je umeo da iskoristi, prođe do srca protivničkog kaznenog prostora i povratnom loptom pronađe Origija.

Mladi napadač Lila, gladan uspeha na reprezentativnom nivou, takav poklon oberučke je prihvatio i nepogrešivo tukao iza leđa nemoćnog Igora Akinfejeva.

Belgija je tako stigla i do druge pobede na turniru, iako je utisak da Rusija nije zaslužila da izgubi. Uprkos lošem početku kojem je kumovao Dmitri Kombarov pošto ni lasom nije mogao da uhvati Drisa Mertensa. Međutim, sudija Feliks Brih možda je i oštetio Ruse propustivši priliku da svira penal zbog starta nad agilnim Maksimom Kanunikovim, ali bi izabraici Fabija Kapela najviše trebalo da žale za propuštenom šansom Aleksandra Kokorina u finišu prvog dela igre. Golgeter Rusije bio je sam kao duh na petercu, Denis Glušakov ga je gađao u trepavicu, ali je ovaj sa nekoliko metara šutirao pored gola.

U nastavku, činilo se da su Belgijanci potpuno ispali iz ritma, maltene nisu izlazili sa svoje polovine terena do negde 75. ili 80. minuta. Ali, onda je selektor Mark Vilmots još jednom demonstrirao koliko je brz na misli. Kao i protiv Alžira, kada su Maruan Felaini i Mertens u igru ušli sa klupe i doneli preokret, povukao je pravi potez i Romelua Lukakua zamenio Origijem.

Zbivanja iz samog finiša meča najbolja su pohvala na račun Vilmotsa, koji već sada može da počne da razmišlja o nokaut fazi. Kolega sa ruske klupe Fabio Kapelo sudbinu će saznati u okršaju sa Alžirom u poslednjem kolu Grupe H.

BELGIJA – RUSIJA 1:0 (0:0)
/Origi 88/

Stadion: Marakana, Rio de Žaneiro;
Sudija: Feliks Brih (Nemačka);

Belgija (4-2-3-1): Kurtoa – Aldervireld, Kompani, Van Bujten, Vermalen (od 32’ Vertongen) – Vicel, Felaini – Mertens (od 75’ Miralas), Azar, De Brujne – Lukaku (od 57’ Origi).

Rusija (4-4-2): Akinfejev  - Kozlov (od 62’ Ješenko), Ignaševič, Berezucki, Kombarov –Samedov (od 90’ Keržakov), Fajzulin, Glušakov, Šatov (od 83’ Džagojev)- Kanunikov, Kokorin.

Ovde pogledajte kako je tekao meč...

POČELO JE!!!Kevin de Brujn u naletu

18.05 - Bez pravih šansi, ali početak mnogo otvoreniji od onog koji smo očekivali. Očekivano, lopta je više u posedu Belgijanaca.

18.10 - Lopta uglavnom kruži oko kaznenog prostora Rusije, koji čekaju šansu iz kontranapada. Ali, ubacivanjem Felainija u vezni red Vilmots je dodatno učvrstio odbrambeni bedem. Takođe, mnogo se očekuje od brzonogog Drisa Mertensa, koji bi trebalo da napravi višak po boku.

18.12 - Prva opasnost na meču. Fajzulin je dobro šutirao sa nekih 17 metara, ali se Tibo Kurtoa nije dao iznenaditi.

18.13 - Opasan prodor Kevina de Brujna, koji je nekih 30 metara loptu vukao sa sobom, odložio je do Mertensa, ali je ovaj pokušao da uposli markiranog Lukakua. Možda je bilo bolje da pokuša sam.

18.20 - Opet preti Mertens! Lako je pretrčao čuvara i šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali pogađa samo spoljni deo mreže. 

18.21 - I još jednom Mertens, ovaj put nešto nepreciznije. Ali, evidentno je da je mnogo brži od Dmitrija Kombarova, koji pokriva taj deo terena.

18.25 - Kraći prekid zbog sudara Aldervirelda i Kanunikova. Da primetimo da Rusi napadaju poslednji liniju Belgije kada je lopta kod Đavola. Što se tiče visokih lopti... To će teško proći. I jedni i drugi odlično skaču u odbrani.

18.27 - Sporna situacija u kaznenom prostoru Belgije. Kanunikov je bio na lopti, a Tomas Vermalen ga je šutnuo po stopalu i oborio. Feliks Brih je bio blizu, ali se nije oglasio. Nije to bio jak udarac, ali sasvim dovoljan da 22-godišnji napadač Rusije padne.

18.30 - Još jedan opasan pokušaj Rusije iz daljine. Oprobao se agilni Kanunikov, međutim Kurtoa deluje prilično sigurno za sada.

18.31 - Već prva izmena na terenu. Vertongen menja Vermalena, koji se na zagrevanju žalio na povredu. Očigledno nije mogao da izdrži.

Eden Azar18.35 - Mertens muči Kombarova! Prošao ga je već četiri puta na "istu foru", ali u završnici se ne snalazi. Sada je Akinfejev dobro reagovao.

18.37 - Ogromna brzinska prednost Belgije na sredini terena. Ali, kada dođu do Ignaševiča i Berezuckog nalete na zid.

18.40 - Eden Azar se za sada ne vidi. Svi napadi Belgije idu preko Mertensa na desnoj strani.

18.42 - Volej Fajzulina. Prilično snažan, ali ne previše precizan.

18.43 - KAKVA ŠANSA ZA KOKORINA! Sjajan centaršut Glušakova sa leve strane, Kokorin sam na petercu, ali loše tuče. Lopta odlazi u gol-aut. Idealna prilika za Ruse.

POLUVREME!!!

18.47 - Početak meča pripao je Belgiji i razigranom Drisu Mertensu, ali su Rusi polako uspostavljali ravnotežu na terenu i na kraju imali i najbolju priliku za gol. Prosto neverovatno šta je promašio Aleksandar Kokorin.

19.00 - Inače, ako i dalje verujete u pobedu Belgije kvota na keca je na MOZZART uživo klađenju skočila na 2,55, iks je 2,40, a dvojka 3,75.

POČELO JE DRUGO POLUVREME!!!Šut Kokorina

19.02 - Igrači koji su završili prvo poluvreme počinju drugo.

19.08 - Mnogo oprezniji početak obe ekipe u nastavku meča. 

19.10 - Rusi, ipak, konkretniji u napadu. Stežu obruč oko protivničkog šesnaesterca, ali visoki defanzivci Belgije lako izlaze na kraj sa visokim loptama.

19.15 - Druga izmena u timu Belgije. Kao i protiv Alžira, Origi menja Lukakua. Brzina umesto visine. Videćemo da li će dati rezultat.

19.16 - Kokorin neuspešno pokušava makazicama... Na drugoj strani ne prolazi dupli pas Azara i Origija.

19.20 - Menja i Fabio Kapelo. Čini se da je Kozlov izašao zbog povrede. Na terenu je Andrej Ješenko. Kozlov je do sada dobro čuvao Azara. Da vidimo da li će uspeti i Ješenko.

19.25 - Belgija potpuno bezopasna u drugom poluvremenu. Rusija nedorečena u poslednjih 20 metara. Sve je manje šanse da ćemo videti gol. Ako mislite da će ga, ipak, biti i da će ga prvi postići Rusi kvota je sasvim privlačna - 4,15.Maksim Kanunikov gladan igre na mundijalskom debiju

19.30 - Probaju Rusi ubacivanjima, ali generalno - vrlo loše drugo poluvreme. Posebno za Belgijance.

19.32 - Vilmots pravi poslednju izmenu, Kevin Miraljas menja Drisa Mertens.

19.37 - Gol se ne nazire... Čini se da su i jedni i drugi zadovoljni rezultatom.

19.38 - Konačno neko uzbuđenje. U 81. minutu Ješenko je probao sa ivice iskosa, ali uspeo da usmeri loptu tamo gde je želeo.

19.40 - Pokušaće Kapelo da nešto promeni uvođenjem Alana Džagojeva u igru. Šatov napušta teren.

19.40 - Prvi pokušaj Belgije u drugom poluvremenu! Slobodan udarac sa nekih 20 metara, Miralas je lukavi tukao po zemlji, ali se stativa isprečila.

19.45 - GOOOOOL!!!  Divok Origi za vođstvo Belgije od 1:0. Ali, veliki deo posla odradio je Eden Azar, koji je probio po levoj strani i povratnom loptom proigrao napadača Lila. Iz prve pod prečku. Akinfejev je bio nemoćan.

KRAJ!!!

(FOTO: Getty/Guliver Images, Action Images)


tagovi

Rusijareprezentativni fudbalBrazil2014HBrazil2014BrazilBelgija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara