"Fredi Montero"
"Fredi Montero"

Tako to rade Portugalci: Kupiš za dva i po miliona, prodaš za 60!

Vreme čitanja: 2min | pon. 14.10.13. | 14:45

Novi kolumbijski dragulj blista u Primeiri. Fredi Montero je prošle godine igrao za Sijetl, a ove teroriše rivale Sportinga

Fredi MonteroRadamel Falkao, Džekson Martinez, a sada i Fredi Montero. Portugalsko sunce očigledno prija kolumbijskim golgeterima, koji se raspomame čim kroče u Primeiru. Ovaj poslednji novo je otkrovenje, s obzirom na to da je u prvih sedam prvenstvenih utakmica postigao devet golova za Sporting što ga čini najboljim strelcom.

U ligi u kojoj su do sada carovali Martinez, Oskar Kardozo, LimaMontero je, ipak, hit ove sezone. Iako je 26-godišnji napadač među lisabonske Lavove stigao iz često osporavane, američke MLS lige. I to kao pozajmljen igrač Sijetla.

Izabrane vesti

Međutim, uprava Sportinga je pametno postupila i izdejstvovala otkupnu cenu od dva i po miliona evra. Posle uvodnih partija Montera već su zakazani sastanci kojim bi trebalo da se ozvanični njegov status u klub.

Novi ugovor, naravno, znači i veću platu za Montera, ali i veću cenu za sve zainteresovane klubove, a takvih već ima. Pre svih se tu misli na gradske rivale Romu i Lacio, pa i španske klubove Valensiju i Malagu.

Protiv BenfikePlatežna sposobnost pomenutog kvarteta ne zadovoljava apetite Sportinga, koji će u novi ugovor, pišu portugalski mediji, ubaciti i klauzulu kojom će Monterova sloboda biti procenjenja na astronomskih 60.000.000 evra što bi značilo da bi Kolumbijac bio dostupan isključivo evropskoj eliti. Klubovi iz te lige još nisu zabacili udicu. Verovatno čekaju da vide da li zlatna koka Sportinga može da se ponavlja iz meča u meč.

Jasno, cena od 60.000.000 ne može biti fiksna za igrača od 26 godina, koji tek pravi prve korake na evropskom tlu. Portugalske kolege veruju da je u pitanju samo namera Sportinga da otera sitne ribe i pokaže da ima dugoročne planove za Montera.

Ipak, kada bi neko zakucao na vrata stadiona Žoze Alvalade i ponudio 25.000.000 evra, Uprava bi stavila prst na čelo, jer bi tako na Kolumbijcu desetostruko zaradila. Ispod toga ne bi išla.

Montero je, inače, sin policajca, karijeru je počeo u Deportivu Kali, potom se kalio na pozajmicama dok nije sazreo za prvi tim i ubrzo se preporučio imućnijem Sijetlu. Nikad nije krio da MLS ligu shvata samo kao odskočnu dasku ka nekoj jačoj evropskoj ligi.

A koliko je Fredi Montero posvećen fudbalu možda najbolje govori podatak da mu se pas zove FIFA?! Ne Fifi, već baš FIFA. I da – po Svetskoj fudbalskoj federaciji.

(FOTO: Action Images)


tagovi

EvropaFredi MonteroPortugalSporting Lisabon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara