""
""

SRPSKI SINOVI: Stefan Perić, budućnost Red Bula i Austrije na „ić“

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.03.13. | 10:53

Upoznajte štopera austrijske reprezentacije do 17 godina koja je juče u kvalifikacijama za EP savladala našu nacionalnu selekciju

 

Izabrane vesti

U nastavku feljtona „Srpski sinovi“, MOZZART Sport vam predstavlja Stefana Perića, reprezentativca Austrije, člana selekcije U17. Rođen je 13. februara 1997. godine u Salcburgu, gde je sa osam godina počeo da se bavlji fudbalom u lokalnom Red Bulu, najboljem i najorganizovanijem austrijskom klubu u poslednjoj deceniji.

Već posle godinu dana treniranja Stefanovi fudbalski učitelji odlučili su da ga stave u konkurenciju sa godinu-dve starijom decom, što se pokazalo kao odličan potez. Visok i snažan nametnuo se i kod starijih na poziciji štopera, tako da i danas nastupa za Red Bul U18.
„Loptu volim, čini mi se, od rođenja. Od kad sam počeo da treniram igram samo za Red Bul. Idem i u srednju školu u okviru klupske akademije, treniram dva puta dnevno i nije lako, ali ne žalim se. Pomoć i podrška porodice mi olakšava borbu sa svakodnevnim obavezama, ali sâm sam izabrao da idem ovim putem, jer želim da postanem fudbalski profesionalac“, kaže za MOZZART Sport Stefan Perić.

Kada se osvrne na urađeno, talentovani štoper Red Bula kaže da ništa od toga ne bi bilo moguće bez upornosti u radu i pravilnog savetovanja oca Radislava, zaposlenog u klubu.
„Roditelji su poreklom iz Bosne. Od oca sam nasledio ljubav prema fudbalu, uz mene je od prvog treninga do danas, kada sam reprezentativac i zato ću mu biti večno zahvalan.“

Za nacionalni tim Austrije odigrao je pet mečeva, od čega su tri nastupa bila za svoju generaciju U16, a poslednja dva zabeležio je igrajući za U17. Trenutno se takmiči u Beču na kvalifikacionom turniru za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se odigrati u Slovačkoj od 5. do 17. maja, a protivnici u grupi su mu Irska, Gruzija i njegova Srbija. Upravo juče je Austrija savladala Srbiju sa 1:0, a Perić proveo na terenu 90 minuta i bio među najboljima na terenu. Ova selekcija Austrije se komotno može nazvati „Austrijanovićima“. U jučerašnjem meču protiv Srbije, pored Perića su igrali i Nikola Životić, Peter Gluhaković, Adrijan Grbić, a na klupi su bili Boris Vuković i Danijel Ripić.
„Što se tiče igranja za reprezentaciju, zasad je moja odluka da nastupam za Austriju, jer sam ovde rođen. Ne mogu da se požalim na bilo šta u Austriji, ali ne mogu reći ni da ne razmišljam o igranju za Srbiju. Prošle godine sam bio pozvan da od 1.  avgusta prisustvujem pripremama reprezentacije Srbije za dečake rođene 1997, ali sam zbog prevelikih obaveza morao da otkažem. Predstavnici Red Bula su razgovarali s ljudima iz rukovodstva FSS-a i objasnili su im razlog“, kaže Stefan.

Perićima predstoje veoma važni dani po Stefanovom povratku iz reprezentacije. Uskoro će čelnici kluba izaći s ponudom za potpisivanje profesionalnog ugovora, jer su se priče o talentovanom dečaku odavno proširile po Nemačkoj i drugim delovima Zapadne Evrope. Mnogo je zainteresovanih klubova, menadžera i agencija, ali prednost ima matični Red Bul.
„Već smo imali razgovore, a biće ih još čim se vratim iz Beča s turnira. Oni bi voleli da me zadrže, jer ja sam proizvod njihove fudbalske škole, jedini igrač iz generacije koji je od osnivanja došao do U18.“

Naviknut na to da u fudbalu ništa ne pada sa neba, Stefan ne traži previše od budućnosti.
„Samo zdravlje! Ako bi mogle da me zaobiđu povrede, eto to mi je jedina želja, a za ostalo ću se, kao i dosad, boriti uz pomoć roditelja i sestara. Trudiću se da dostignem znanje i tehniku mojih uzora Nemanje Vidića i Vensana Kompanija, a ako bih mogao da biram klub, voleo bih da obučem dres omiljenog Bajerna iz Minhena“, zaključio je Stefan Perić.

Piše: Istraživački tim MOZZART Sporta

 


tagovi

AustrijaEvropareprezentativni fudbalSalcburgSrbijaSrpski sinoviStefan Perić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara