""
""

Sport za radničku klasu?! Ma važi...

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.06.13. | 17:23

Nezadovoljstvo je dugo tinjalo, ali klubovi Premijer lige su visokim cenama ulaznica za predstojeću sezonu izazvali toliki revolt navijača da su usledili ulični protesti. Kada vidite ove podatke, shvatićete i zašto

Nije tajna da je osnovni koncept borbe engleskih vlasti protiv huligana osamdesetih godina prošlog veka, između ostalog, bio zasnovan na pragmatičnom principu: podigneš cenu ulaznica za mečeve i umesto nezadovoljne i nezaposlene omladine na tribine dovedeš srednju klasu i bogatiji stalež. Ovo je i te kako upalilo, a uz pojačan video-nadzor na ulicama i evidentiranje teških izgrednika, rezultati u borbi protiv huligana su brzo došli.

Huligana je sve manje na stadionima elitnih liga na Ostrvu, ali lako bi moglo da se dogodi da za koju godinu počnemo da viđamo i prazne stolice na inače dupke punim stadionima u „kolevci fudbala“. 

Izabrane vesti

Čini se da je strmoglavi marketinški uspon Premijer lige od osnivanja 1992, koji garantuje enormne zarade od TV prava, učinio čelnike klubove pohlepnim. Navijači su pobesneli i pre nekoliko dana članovi udruženja fanova više premijerligaških klubova izašli su na ulice Londona. Transparenti su poslali jasnu poruku: „Fudbal nije počeo da se igra 1992.“, „Protiv modernog fudbala“, „Igra radničke klase, karte za bogataše“, „Dosta je bilo“... U srcu protesta bila je grupacija navijača Liverpula okupljena oko organizacije „Duh Bila Šenklija“ (čuveni trener Redsa, poznat po prisnom odnosu sa Kopom).

"Najveća sramota u svemu ovome je što gazde klubova misle da smo glupi. Premijer liga je za sledeće tri sezone potpisala još unosniji ugovor o TV pravima, toliko vredan da bi klubovi čak mogli da spuste cene ulaznica za 50 funti po meču i opet zarade kao i prošle sezone! A umesto toga, dešava se suprotno, većina diže cene! Sezonske karte su za poslednjih 20 godina skočile za 716 odsto, dok su plate navijača porasle za 186%. Da ne pominjemo da su plate igrača porasle za više od 15 puta u proseku. Izgleda da se moderni fudbal igra samo za menadžere, igrače i rukovodioce klubova. To je nedopustivo", rekao je Džej Mekena, predsednik organizacije „Duh Bila Šenklija“.

Arsenal je posebna priča – najjeftinija sezonska karta za Emirejts u sledećoj sezoni koštala bi vas 985 funti. Podsećamo, sa ovom sezonkom možete da gledate samo Premijer ligu, ništa Liga šampiona, FA kup ili Liga kup!

Opet, pravi navijač nema izbora. Ukoliko se odlučite da posećujete mečeve pojedinačno, to će vas izaći još skuplje. Ostaće zabeleženo da je pre nekoliko meseci, kada je Arsenalu gostovao Mančester Siti, najjeftinija ulaznica za Emirejts koštala 62 funte i to za najlošija mesta na poslednjem nivou velelepnog stadiona. Ovo je apsolutni rekord (doduše negativan) engleskog fudbala.

Zanimljivo, Mančester Siti, iako šampion Premijer lige 2012. i tim prepun velikih zvezda svetskog fudbala, za svoje mečeve u domaćem šampionatu ima najpovoljnije cene sezonskih karata. Naravno, nije to zbog altruizma Uprave, već su šeici sa Bliskog istoka toliko bogati da ne mogu da se zamaraju „sićom“.

Prosečne sezonske karte za premijerligaške klubove koštaju između 508 i 837 funti. Poređenja radi, za više nego duplo manji novac (u nekim slučajevima i četvorostruko manji!), možete da postanete pretplatnik respektabilne bundesligaške ekipe poput Hanovera, Majnca, pa čak i HSV-a!

Pritom, dve najbolje ekipe u Evropi nisu iz Premijer lige, već iz Nemačke.


tagovi

cene ulaznicaEngleskaEvropaPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara