"Marina Granovskaja"
"Marina Granovskaja"

Romanova čelična ledi: Žena koja je od ovaca za šišanje napravila prodavce skupocenog krzna!

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.02.15. | 18:03

Od kada je Marina Granovskaja došla na Stamford Čelsi kao da je gumicom izbrisao sve pretnje koje nosi finansijski fer-plej

Marina GranovskajaNekako se ustoličio taj stereotip pa, čim se neka pripadnica lepšeg pola zaposli u svetu fudbala, odmah krenu i zakulisne priče o tome kako je do funkcije došla preko kreveta. Ko bi se usudio da to kaže za Marinu Granovskaju međutim verovatno bi dobio preko nosa, jer direktorka Čelsija ne da nije iz te priče, već je toliko dobra u svom poslu da bi ogromna većina muškaraca koji se diče višedecenijskim stažom u fudbalu mogla samo da joj zavidi. Ono što Marina radi na Stamfordu vredno je divljenja, a da bismo to shvatili potrebni su nam olovka, papir i digitron. Mnogo je nula u pitanju.

Čelsi je naime po dolasku Romana Abramoviča bio klub koji je zbog neograničenog budžeta ruskog milijardera morao da igrače plaća i višestruko skuplje no što oni stvarno vrede. Sledeći onu staru "ovce su za šišanje" ostali klubovi nisu štedeli Plavce. A Plavci nisu imali izbor no da plaćaju ako žele do samog vrha.

Izabrane vesti

Situacija se ipak drastično promenila poslednjih sezona, a najveće zasluge za to pripadaju baš 39-godišnjoj Marini, Abramovičevoj desnoj ruci i dami koja je već neko vreme zadužena za sprovođenje transfer politke. Žoze Murinjo uperi prstom, a Granovskaja krene u akciju. Ona je uostalom i vratila Portugalca na Ostrvo.

Tako je i ovog januara. Upravo je Čelsi obavio najveći transfer zime 2015. Na Stamford je za 33.400.000 evra stigao Huan Kvadrado. Ali Granovskaja nije to uradila pre no što je prethodno "sredila papire" za Uefine kontrolore. Murinjo svejedno nije računao na Andrea Širlea, Rajana Bertranda i Muhameda Salaha.

Egipćanin je istina za džaba otišao u Fjorentinu. Štaviše do leta će mu Čelsi plaćati i zaradu. Od leta tu obavezu preuzeće italijanski klub. Ali Širle je utopljen Volfzburgu za celih 32.000.000 evra, dok je i Bertrand više nego sjajno popunio budžet pošto ga je Sautempton platio čak 12.780.000?! Sve skupa plus od nekih 11.400.000 evra.Ma lažete da ja vredim toliko?

Širle je možda i najbolji dokaz Marininog poslovnog uma. Za Nemca se naime ne može reći da je potpuno razočarao na Stamfordu - imao je on svoje trenutke, ali na njegovu žalost i oštru konkurenciju. Odigrao je 20 utakmica, pokazao da u njegovim nogama stanuje kvalitet i nije čudo što se brzo uhlebio u Nemačkoj. Ono što iznenađuje je međutim suma od pomenutih 32.000.000 evra. Čelsi ga je naime 2013. godine doveo za 24.000.000. Granovskaja je od Plavaca napravila klub u kojem igračima cena raste čak i kada su na klupi.

Širleov slučaj nije izolovan slučaj. Granovskaja je uvela red u Čelsi. Prošlog leta je ogroman novac investiran u dovođenje Dijega Koste, Seska Fabregasa i drugih dobrim delom povratila samo prodajom Davida Luiza Pari Sen Žermenu za začuđujućih 50.000.000. Začuđujućih, jer su Luizu već bili odbrojani dani kod Murinja, baš zato što ničime nije pokazao da vredi tih 50.000.000. Šest meseci ranije više nego pristojno se zaradilo i na Hanu Mati (Mančester junajted ga je platio 45.000.000), Romelu Lukaku je u klub uneo 35.360.000 evra.

Samo na Širleu, Luizu, Mati i Lukakuu superžena kakva je Marina zaradila je gazdi nekih 162.000.000 evra! Pa kako da je Roman ne voli? Ovce za šišanje tražite na drugom mestu. Granovskaja će svoju kožu skupo naplatiti.

(FOTO: chelseafc.com, Action Images)


tagovi

Roman AbramovičRajan BertrandPremijer ligaMohamed SalahMarina GranovskajaHuan KvadradoEvropaEngleskaČelsiAndre Širle

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara