"Igra se svuda"
"Igra se svuda"

Najpopularnije sportske igrice, 2. deo: PES, FIFA ili možda SWOS? (VIDEO)

Vreme čitanja: 7min | pon. 03.11.14. | 13:48

Svaka je u svoje vreme terala stotine miliona ljudi širom sveta da satima sede prikovani za svoje računare. Donosimo vam nastavak priče o najboljim video-igricama sa sportskom tematikom…

Igra se svuda

Postići kod konzumenata što realniji vizuelni i auditivni osećaj je ultimativni zadatak industrije video-igara i, naravno, usput zaraditi milione. Ali kada je u pitanju zadovoljstvo koje su im doneli bezbrojni sati igranja omiljenih sportskih simulacionih igara, zabava koju dobijaju zauzvrat ne poznaje kategorije poput potrošenog vremena i novca…

Izabrane vesti

MOZZART Sport potrudio se da napravi izbor omiljenih sportskih video-igrica i prilično smo sigurni da ćete imati zamerke na ovu listu jer je svako od nas, u određenom periodu života, bio vezan za drugu igricu, pa se zato radujemo vašim komentarima u kojima ćete dopuniti našu listu...

Posle PRVOG, donosimo vam i drugi deo našeg izbora...

FIFA (SERIES)

FIFA 13

Američki proizvođač video igara EA Sports, ogranak kompanije Electronic Arts 1993. izbacio je prvu u nizu serije igara za čiji naziv je morao da dobije licencu od svetske fudbalske asocijacije FIFA. Serijal uključuje između ostalih Premijer ligu, Seriju A, La ligu, australijsku A ligu, američku MLS ligu… Pored autentičnih liga, u igri se koriste i prava imena klubova, igrača... Pomeranje granica i proboj u sam vrh industrije predstavljala je edicija FIFA 96 sa opcijama "virtuelnog stadiona", pomeranja igrača u 2D tehnologiji… a još veći napredak usledio je sa izdanjem FIFA: Road to World Cup 98. Unapređena je grafika, a igra je sadržala kompletan tok Svetskog prvenstva sa kvalifikacionim grupama i svim učesnicima Mundijala. Usledilo je "opuštanje" usled nastale dominacije na tržištu fudbalskih simulacija i sve glasnije kritike na račun sve manjeg unapređenja igre sa svakim novim izdanjem.

Ovaj trenutak iskoristio je japanski konkurent Konami direktno se uključivši u borbu za prestiž sa svojim serijalom Pro Evolution Soccer (PES). Ipak, FIFA još uvek drži primat u industriji sa preko 100.000.000 prodatih kopija igre širom sveta, a tome je svakako doprinelo i angažovanje Lea Mesija kao glavnog promotivnog lica franšize. U prilog ovim podacima govori i onaj da izdanje FIFA 12 drži rekord kao "sportska video-igra koja je najbrže rasprodata" sa 3.300.000 kopija prodatih u prvoj nedelji svog pojavljivanja uz prihod od preko 186.000.000 dolara. FIFA 13 unela je novine poput usavršenog driblinga, kao i mogućnosti da igrač automatski analizira situaciju i prostor kako bi lakše savladao protivnika, a na sličan način poboljšane su i performanse golmana. Sledeći serijal FIFA 14 pored grafičkih inovacija poput kreiranja vremenskih prilika, pozabavio se i mentalnim sklopom igrača, odnosno njihovim karakternim osobinama, ali i fizičkim, poput što vernijeg prikaza lica fudbalera, ali i karakterističnom proslavljanju golova. Novine su uvedene i kada su lige u pitanju, pa su tako u opciji argentinske, čileanske i kolumbijske najjače lige. Poslednja u nizu, FIFA 15 na tržištu se pojavila krajem septembra ove godine, a karakteristična je zbog činjenice da je po prvi put zvanično odobrena od Premijer lige. FIFA 15 uglavnom je pozitivno ocenjena od strane igrača i kritike.

PRO EVOLUTION SOCCER

PES 14

Pro Evolution Soccer ili PES je serijal fudbalskih video-igara japanskog proizvođača Konamija koji se za status najpopularnije i najprodavanije fudbalske simulacije bori sa serijalom FIFA, američkog proizvođača EA Sports. Počevši od 1996. svake godine u septembru ili početkom oktobra izlazi modifikovana i ažurirana verzija ove igre. Kako bi fudbalere na ekranu učinili što realnijim i sličnijim pravim, igrači mogu koristiti specijalno kreirane sajtove za tu potrebu nazvane PES Stats i PES Stats Database, a ljubitelji PES-a vičniji kompjuterskom programiranju koriste "pečovanje", (premošćivanje) menjajući  kodove same igre kako bi svojim timovima koji nisu "zvanični" omogućili nošenje sportske opreme Najkija, Pume, Umbra, Mitre… kao i nove stadione ili, recimo, Adidasove lopte. Ove "modifikacije" su zapravo direktno kršenje autorskih prava proizvođača što opet ne sprečava njihovu ilegalnu prodaju na tržištu Srednjeg istoka i Azije. Napori Konamija da enkriptovanjem svakog novog izdanja PES-a onemogući ove zloupotrebe nisu urodili plodom. Svaki put igra je "krekovana".

Pro Evolution Soccer 2013. dvanaesto je izdanje serijala koje je još više unapredilo mogućnost preciznog šutiranja i dodavanja, a po prvi put u ponudi je i svih 20 timova brazilske Nacionalne lige. Kristijano Ronaldo bio je promotivno i zaštitno lice franšize i pojavljuje se na omotu svake edicije, a od 2011. igra je dostupna u 62 zemlje prilagođena na 19 jezika. Poslednja verzija PES 2014. po prvi put uvrstila je azijsku Ligu šampiona, kao i argentinsku i čileansku prvu diviziju, a najnovija verzija Pro Evolution Soccer 2015. svoju premijeru imaće 13. novembra ove godine. Procena je da je serijal do sada prodat u preko 75.000.000 primeraka širom sveta što ga svrstava u sam vrh najprodavanijih video-igara.

NBA LIVE (SERIES)

NBA 2003

Još jedna u nizu uspešnih igara američke kompanije EA Sports naslednik je serijala NBA Playoffs i NBA Showdown. NBA Live je serijal video-igara koji je prvo izdanje imao 1995. godine. Počevši od 2000. godine igra sadrži opciju NBA Live Legend All Star Teams koji uključuje najveća imena igre od pedesetih do devedesetih godina. Da bi igrač mogao da koristi sve košarkaše u ponudi, potrebno je dobrom igrom postigne pravo na njihovo aktiviranje. Novine je donelo izdanje NBA Live 2005, uz opcije igranja NBA Ol-star vikenda koji uključuje ruki izazov, takmičenje u trojkama, takmičenje u zakucavanju, kao i samu Ol-star utakmicu.

Poput FIFA i PES-a i NBA Live serijal uvideo je nužnost dobrog reklamiranja, pa je za svako novo izdanje koristio košarkaške zvezde u cilju promocije. Sa ovom tradicijom počelo je izdanjem NBA Live 06 i Dvejnom Vejdom kao promoterom na naslovnom omotu igre, zatim 2007. s Trejsijem Mekgrejdijem, Gilbertom Arenasom 2008, Tonijem Parkerom 2009, i NBA Live 10 sa Dvajtom Hauardom kao protagonistom igre. Serija NBA Live 2013 trebalo je da ima svoju premijeru u septembru 2012, ali je njen izlazak na kraju otkazan. Zatim je usledila, po mišljenju mnogih, najslabija verzija u serijalu NBA Live 2014 s Kajrijem Irvingom u ulozi promotera. Poslednja u nizu ovih serija NBA Live 2015 trebalo je da se pojavi krajem oktobra ove godine, ali je njen izlazak zbog dorađivanja ipak pomeren. Demijan Lilard iz Portlanda zvanični je promoter ovog izdanja. Najveći konkurent ovom serijalu predstavlja video-igra sa ovom tematikom pod nazivom NBA 2K.

SENSIBLE WORLD OF SOCCER

SWOS

Po nekim recenzijama specijalizovanih časopisa za video-igre Sensible World of Soccer ili skraćeno SWOS smatrana je jednom od najvažnijih igara u istoriji ove industrije. Prva verzija igre izašla je 1994. godine kao naslednik igre Sensible Soccer iz 1992. godine i predstavlja kombinaciju igranja u 2D tehnologiji s opcijom menadžerskog upravljanja. U ponudi je oko 1.600 klubova i oko 22.000 igrača (originalnih imena) kao i gotovo sve svetske reprezentacije, evropska takmičenja, Evropsko i  Svetsko prvenstvo i mnoga druga takmičenja. Ali njena najveća specifičnost predstavlja sam način igranja koji podrazumeva upotrebu samo jedne komande na tastaturi koja uključuje šutiranje i dodavanje, što s druge strane nimalo ne umanjuje dinamičnost same igre.

Sensible World of Soccer koncipiran je tako da možete voditi klub po svom izboru u ulozi trenera ili menadžera. U svakom trenutku možete da birate želite li da igrate, gledate utakmicu ili samo da videte konačan rezultat. Svaki tim sadrži 16 igrača u prvoj postavi, kao i određeni broj igrača u rezervi od kojih neki mogu svojim igrama napredovati i postići veću tržišnu vrednost. Svaki od igrača imaju karakteristične sposobnosti kao što su na primer brzina, pucanje, driblanje, udarac glavom... a njihova tržišna vrednost temelji se na osnovu tih sposobnosti. U opciji je i kupovina igrača od drugih klubova, kao i opcija razmene igrača uz određenu nadoknadu. Kako bi klub postao finansijski jači, potrebno je osvojiti što više takmičenja kao što su domaće prvenstvo, kup ili neki od evropskih kupova. Po završetku svake sezone igrač dobija ponude za treniranje drugih klubova, a ukoliko klub vremenom postaje uspešniji, dolaze i ponude za vođstvom nacionalne reprezentacije na osnovu nacionalnosti koju igrač bira na početku karijere.

MADDEN (NFL)

Madden

Pored FIFA serijala video-igara, koji je u vlasništvu američke kompanije EA Sports, igra koja spada u najprodavanije igre posle nje dobila je naziv po čuvenom treneru Oukland Rajdersa kasnije i komentatoru Džonu Madenu. Igra se pojavila 1988. i debitovala na Apple II kompjuterima, najpre pod imenom John Madden Football, a od 1993 godine i dobijanja prava EA Sports-a za korišćenje stvarnih NFL timova i igrača samo kao Madden NFL. Pored veoma realnih instalacija u igri na kojima je insistirao upravo Džon Maden, poseban kuriozitet je i postojeći glas komentatora koji igraču daje utisak pravog TV prenosa s njim lično u glavnoj ulozi, a veliki deo ovih komentara snimio je Maden lično.

Procena kompanije EA je da igra ima između pet i sedam miliona posvećenih fanova među kojima su i pravi NFL igrači, koji se neretko žale na netačnost njihovih statističkih bilansa u igri, ili imaju zahteve za boljim prikazivanjem svojih "profila". Takođe, igrači i treneri NFL-a izjavljivali su kako je Madden imao uticaja na njihovu igru, a koliko je igra uticajna ilustruje i podatak da su TV stanice svoju televizijsku grafiku NFL utakmica napravili po uzoru na onu koja postoji u samoj igri. Na svakoj od igara u serijalu koji se plasira svake godine u proseku radi tim od 30 programera i 100 članova test-grupe, a procena je da je do 2012. u igru implementirano više od 10.000.000 programerskih kodova.

Piše: Aleksandar Đelošević


tagovi

EvropagejmingigriceNBA ligavideo igrica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara