"Dok se motocikl popravlja Doktor može da uživa i u hladovini"
"Dok se motocikl popravlja Doktor može da uživa i u hladovini"

Fijasko u Muđelu: Jamaha gazi oprezno po tankom ledu zbog brljotina na VN Italije

Vreme čitanja: 2min | pon. 30.05.16. | 10:45

Previsoki obrtaji, manjak vazduha i prevelike oscilacije u brzini na ciljnom pravcu havarisale Rosijevu Jamahu

Dok se motocikl popravlja Doktor može da uživa i u hladoviniDa je Jamaha preforsirala Rosijev i Lorencov motocikl na Muđelu, to nije vest već činjenica. Tim je oprezno pristupio velikom tehničkom fijasku, koji istini za volju nema samo tehnički, već i korporativni uticaj na ugled slavnog proizvođača.

Jamaha sebi u bradu teoretiše kako su japanski inženjeri nakon otvaranja obe pogonske jedinice uvideli da su „oscilacije“ na startnom pravcu uzrok kvarova. Inženjeri smatraju kako zadnji točak na kočenju gubi čvrsto prijanjaje, i vrti se brzinom kojom bi se motor teoretski mogao kretati brzinom od 380 km/č. Konkretno reč je o iberturaži, ili jednostavnije rečeno previsokim obrtajima zbog kojih agregat na kraju puca. Ima li ova teorija veze sa istinom, i kako to da se u visokim obrtajima na stazi Muđelo nisu našle ni Honde, ali ni ekstremno komplikovane Dukatijeve mašine?
„Jamaha će biti oprezna i neće davati konačne izjave o problemima koje su doživela oba takmičarska motocikla iz istog razloga i u istom danu. Rosi je sve vreme bio iza Lorenca, i verovatno je da njegov motocikl nije imao dovoljno čistog vazduha kako bi ohladio motor. Takođe Rosijev motor je u toj zavetrini došao do brzine kakvu Jamaha nije imala tokom celog vikenda. Lorenco je sa druge strane postigao najveću brzinu u 22. krugu, i razvio 340,9 km/h, dok je Rosijeva brzina bila 343,2 km/č. Doktor je u čak pet krugova nadmašio najveću brzinu Horha Lorenca“, informacija je koja je procurela iz Jamahinog biroa, od inženjera koji je želeo da zasada ostane anoniman.

Izabrane vesti

Ipak, u onome što se navodi iz Jamahe postoji par pitanja koja su tehnički nedefinisana. Nedostatak vazduha za hlađenje i odlazak u visoke obrtaje su dva potpuno razdvojena pojma. Drugim rečima, visoka turaža je problematična, izaziva prevelika naprezanja i može da izazove lom pokretnih delova kada dođe do debalansa u kretanju klipnjače, radilice i ventila. Nedostatak čistog vazduha u usisnoj grani pre bi mogao da ošteti pokretne delove motora, i to ne zbog manjka kiseonika, nego zbog ulaska nečistoća u komoru za sagorevanje. Kako bilo, Jamaha na Muđelu nije bila kadra da uspostavi pouzdanost, što se na kraju slomilo preko nesrećnog Valentina Rosija, ako izuzmemo da je Lorenco pobedio samo na čiste mišiće, ili poslednjim atomima snage njegove Jamahe.

Pouzdanost je dakle danas ogroman problem za ekipu Jamahe koja sličan kvar nije imala od 2012. godine kada je odustao Ben Spajs. Kada je reč o Rosiju, on je ove sezone „potrošio“ agregat i to treći po redu, od sedam dozvoljenih motora po sezoni. Reč je o gotovo novom agregatu koji je pregazio oko 500 kilometara, pa je veoma neumesno pričati o zamoru materijala koji bi trebalo da traje znatno duže nego što je to ovde slučaj.

  (Foto: Action Images)


tagovi

Valentino RosiSuzukiMoto gpJamahaHorhe LorencoDukati

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara