""
""

DOBAR JE MALI: Leon Gorecka - univerzalac zreo za velika dela

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.07.14. | 09:13

Piter Nojrurer, stručnjak koji ga je 2013. trenirao u Bohumu, za Gorecku je rekao da nikada nije video osamnaestogodišnjaka ni blizu njegovog nivoa, kao i da je Leon „talenat veka“. I pored ovakvih komplimenata mladić je ostao na zemlji

Nemačka je na impresivan način došla do četvrte titule prvaka sveta, a pritom je imala najviše igrača mlađih od 25 godina od svih reprezentacija na turniru – čak 14. Ovaj podatak najbolje ilustruje zašto mnogi fudbalski analitičari očekuju da Panceri započnu dominaciju koja će postideti i upravo završenu špansku. Ono što je još impresivnije je broj talentovanih fudbalera koji nisu uspeli da se nađu na spisku Joakima Leva. Ti momci će za nekoliko godina vladati klupskim fudbalom, iako nisu bili na Mundijalu, a Nemci najveće nade polažu u Leona Gorecku.

Ovaj 19-godišnji igrač je prošle sezone igrao na 24 utakmice Šalkea u Bundesligi. Uspeo je da postigne četiri gola, ali ono što ga najviše odvaja od drugih talenata su impozantna visina i snaga, kao i sposobnost da igra na svakoj poziciji u sredini terena, te ga u domovini porede sa legendarnim Mihaelom Balakom.

Izabrane vesti

Prva obaveza Gorecke u životu je bio fudbal, pošto je sa četiri godine počeo da trenira u Verneru iz Bohuma. Tu se zadržao do svoje šeste godine, a onda je prešao u mnogo poznatiji klub iz svog rodnog grada – VFL Bohum. Tu je i privukao pažnju nemačke fudbalske javnosti, dobre igre za kadete i omladince ove ekipe su mu zaradile poziv za mladu reprezentaciju Nemačke, a vezista je u karijeri 33 puta igrao za mlađe kategorije Pancera.

To mu je donelo najveću nagradu koju mladi fudbaleri u Nemačkoj mogu da zarade – zlatnu medalju Fric Valter u kategoriji igrača mlađih od 17 godina, a tom prilikom je inkasirao 20.000 evra. Usledio je prelazak u prvi tim Bohuma, a već istog leta je i debitovao protiv Dinamo Drezdena u Cvajti. Do kraja te sezone odigrao je 32 ligaška meča, postigao četiri gola i isto toliko puta asistirao saigračima. Malo je reći da su u Bohumu bili zadovoljni. Bivši trener mlađih kategorija i legenda kluba Darijus Voš nije krio oduševljenje njegovim igrama.
"On je izvanredan! Nikada nisam video nekoga na tom nivou u tim godinama. Leon ima „čistu“ glavu, vrlo je zreo. Ništa ne može da mu skrene pažnju", rekao je Voš.

Piter Nojrurer, stručnjak koji je 2013. došao u Bohum, za Gorecku je rekao da nikada nije video osamnaestogodišnjaka ni blizu njegovog nivoa, kao i da je u pitanju „talenat veka“. I pored ovakvih komplimenata Leon je ostao na zemlji, a za to je najviše zaslužna njegova porodica. Roditelji se i dalje pitaju o sinovljevoj karijeri.
"Sve odluke koje sam doneo zajedno s porodicom bile su ispravne i ne vidim razlog da bilo šta menjam. Trudim se da ostanem ista osoba, do sada niko nije rekao da sam se promenio", rekao je Gorecka.

Gorecka sa saigračima

Izveštaji u Nemačkoj govore da je mladi fudbaler redom odbijao agente koji su mu redovno prilazili na parkingu posle treninga. Minhenski Bajern je potvrdio da je zainteresovan, a i Dortmund je želeo mladog vezistu. Ipak, Gorecka je izabrao Šalke i to zato što se Gelzenkirhen nalazi na pola sata vožnje od Bohuma. Tinejdžer nije želeo da napusti školu u rodnom gradu. Rudari su tako napravili odličan posao i za „samo“ 2.800.000 evra doveli jednog od najvećih talenata nemačkog fudbala. Lokalni mediji tvrde da je Gorecka čak pretio da tuži Bohum zato što nije hteo da ga se odrekne dok mu ne istekne ugovor.

Skok u elitno takmičenje nije bio težak za dugonog fudbalera, te je već u prvoj sezoni zabeležio 24 nastupa u Bundesligi, uz četiri postignuta gola. To koliko je Gorecka siguran u svoje mogućnosti vidi se i po tome što u proseku na svakih 36 minuta uputi šut ka golu. U timu Šalkea samo su Klas Jan Huntelar i Kevin Prins Boateng češće testirali protivničke golmane od njega. Vodi se kao centralni vezni – i možda ima i najbolje predispozicije za ovu poziciju – ali mladić iz Bohuma je prošle sezone najčeće igrao na levom krilu, mada je na nekoliko utakmica bio i na desnoj strani. Iako visok 189 centimetara, Gorecka ima i brzinu i tehniku za igru na krilu. Bolje se služi desnom nogom, pa često ulazi u sredinu terena s levog boka i odatle šutira.

Zbog visine i snage deluje kao da bi mu najbolje legla pozicija ispred odbrane svog tima, ali je Leon više napadački orijentisan, što ne znači da je loš u defanzivi. Naprotiv. Protivnički igrači verovatno imaju osećaj da oko njih zuji „osica“ od 189 cenimetara svaki put kada imaju loptu u posedu, jer je Gorecka vrlo agresivan pri pritiskanju rivala. Uprkos tome, samo jednom je prošle sezone dobio žuti karton u Bundesligi.

Leon preti da postane kompletan vezista, jer pored navedenih kvaliteta igra smireno kao veteran. Ume da pošalje i kratak i dugačak pas, da diktira tempo, sačuva loptu, kao i da istu povuče napred. Sve njegove mogućnosti najbolje su se videle na derbiju sa Leverkuzenom, kada je prvo oteo posed Larsu Benderu, dugim koracima povukao ka golu, prevario štopera i onda „bocnuo“ loptu preko istrčalog golmana Lena. Iako ga porede sa Balakom, Gorecka je izjavio kako su mu heroji pet godina stariji Toni Kros i njegov otac Konrad.

Nema sumnje da će ovaj mladić i sledeće sezone igrati za Rudare. Ugovor sa Šalkeom mu ističe tek 2018, ali samo je pitanje vremena kada će bogati klubovi – u prvom redu naravno Bajern – početi da se udvaraju „talentu veka“. Ipak, navijače Šalkea može da raduje njegov stav po tom pitanju:
"Igram fudbal jer je zabavan, a ne da bih zaradio mnogo novca!".  

LEON GORECKA

Klub: Šalke
Rođen: 6. februara 1995. godine u Bohumu (Nemačka)
Reprezentacija: Nemačka
Visina: 189 cm
Trenutna cena: 8.000.000 evra
S kim ga porede: Mihael Balak
Pozicija: Vezni

Piše: Miloš Stanković
milos.stankovic@mozzartbet.com


tagovi

NemackaEvropadobar je mali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara