"Zuma"
"Zuma"

DOBAR JE MALI: Kurt Zuma - fudbalski Žan-Klod van Dam

Vreme čitanja: 5min | pon. 22.09.14. | 09:49

U avgustu 2011. debitovao je za Sent Etjen, a te sezone je 21 put igrao u Ligi 1 i to sa 16 godina! Pritom je otkrio da se u svlačionici pre prve utakmice saigračima obraćao sa „gospodine Paje, gospodine Peren...“

ZumaŽoze Murinjo je pre nekoliko dana izjavio kako je Čelsi sada prodavac, a ne kupac na transfer tržištu, zbog pooštravanja finansijskog fer-pleja, naravno. Gospodin Specijalni je zaboravio da je pre uvođenja ovih pravila londonski klub doveo po jednog talentovanog igrača iz verovatno svakog poštovanijeg kluba na svetu, tako da Plavci sada imaju 26 fudbalera na pozajmici!  Sada je ostanak mladog igrača u ekipi sa Stamford Bridža postao novi parametar po kojem se meri talenat, te devetnaestogodišnji  Kurt Zuma ima čime da se diči, iako još nije ni debitovao za engleski klub.

Pouzdani štoper je već prošle zime potpisao za Čelsi i to za neverovatnih 15.000.000 evra, a onda je vraćen na šestomesečnu pozajmicu u Sent Etjen, kako bi stekao još iskustva. Definitivno je u tome i uspeo noseći zeleni dres, pošto je 51 put igrao za desetostrukog prvaka Francuske, a debitovao je sa 16 godina, iako igra na tako odgovornoj poziciji. Najveća pohvala na njegov račun stigla je od bivšeg igrača Plavaca i reprezentativca Trikolora Florana Malude koji je ubeđen da će Zuma postati jedan od najboljih igrača Francuske svih vremena!

Izabrane vesti

A sve je počelo u Lionu 1994. godine. Ipak, za razliku od mnogih igrača o kojima smo pisali u ovoj rubrici, Kurt nije počeo da trenira čim je prohodao, nego tek kada je napunio devet godina, i to u klubu iz predgrađa Vo en Velinu. Zatim je pohađao Akademiju fudbala u Dižonu koju finansira Fudbalski savez Francuske.  Više puta je išao na probe u Olimpik Lion, ali nikada nije dobio poziv da se priključi tada vladaru francuskog fudbala. Zuma je onda presekao i rešio da zaboravi na Žerlan, a to mu nije ni teško palo, jer je od malih nogu navijač Marselja.

Ipak, nije prešao u redove kluba s Azurne obale, već u drugi najtrofejniji klub Francuske – Sent Etjen (inače najveći rival Liona). Bio je suviše dominantan u odnosu na vršnjake i posle samo dve godine u omladinskim selekcijama potpisao je profesionalni ugovor, mada je još neko vreme ostao da igra u mlađoj selekciji, a onda i za B tim Zelenih. Naravno, usledio je i poziv za reprezentaciju Francuske, a za mlade timove Trikolora odigrao je 39 utakmica i osvojio Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina prošlog jula. Kroz smeh je tada priznao da nije znao veći deo teksta čuvene francuske himne „Marseljeze“ na prvoj utakmici za nacionalni tim, već je samo otvarao usta i pravio se da peva.

-------------------------------------
KURT ZUMA      

Klub: Čelsi
Rođen: 27. oktobra 1994. godine u Lionu (Francuska)
Reprezentacija: Francuska M21
Visina: 190 cm
Trenutna cena: 15.000.000 evra 
S kim ga porede:  Marsel Desaji
Pozicija: Štoper
------------------------------------

U avgustu 2011. debitovao je za Sent Etjen, a te sezone je 21 put igrao u Ligi 1 i to sa 16 godina! Pritom je otkrio da se u svlačionici pre prve utakmice saigračima obraćao sa „gospodine Paje, gospodine Peren...“. Trener Kristof Galtije je toliko cenio Zumu i želeo da od njega napravi igrača da je odlučio da mladom defanzivcu na dresu ne piše ime, kako ne bi privukao reflektore evropskih velikana koji bi omeli njegov razvoj. Skautima ipak nije promakao momčić koji razgrće starije kolege po francuskim terenima, te je Mančester Siti poslao ponudu od 13.000.000 evra, ali je Zuma odbio Građane i onda produžio ugovor sa Zelenima.

Mladić je igrao redovno u prvenstvu, i to uglavnom kao starter, ali je pre skoro godinu dana polomio nogu fudbaleru Sošoa Tomasu Guerberu i zaradio supsenziju od 10 utakmica. Pauza nije sprečila Čelsi da se angažuje i minule zime krene u ofanzivu na jeftiniju verziju Elijakima Mangale, a Zuma je otkrio da nije mogao da odbije, kako je rekao, „velikog čoveka“ Žozea Murinja, pogotovo kada mu je Gospodin Specijalni na tečnom francuskom rekao da ga želi u svojoj ekipi. Poslednjeg dana prelaznog roka Plavci su potrošili 15.000.000 evra na devetnaestogodišnjaka, a defanzivac je ostao u klubu iz domovine do kraja sezone i tek se ovog leta pridružio novim saigračima. 

Zuma

Poreklom je iz Centralnoafričke Republike. Njegovo ime je neubičajeno i za Francusku i za zemlju s Crnog kontinenta, a Kurt je objasnio da su ga roditelji tako nazvali zbog filma „Kikbokser“! Glavni lik, kojeg je glumio slavni Belgijanac Žan-Klod van Dam, zvao se Kurt Sloun („bio je snažan kao stena i uvek nasmejan“). Inače, Čelsijevu nadu mediji često nazivaju „čovek planina“, a pritom uvek ima dečački osmeh na licu, iako je stvarno građen kao stena. Njegove fizikalije su impresionirale i saigrače iz svlačionice na Stamford Bridžu, pa je Zuma otkrio da se stalno šale s njim kako je u stvari stariji, kao i da je Murinjo čak rekao da će preko analize krvi utvrditi da li Kurt zaista ima 19 godina.

Francuski mediji su ga prozvali novim Marselom Desaijem, i to i pre nego što je potpisao za Čelsi. Miran je na lopti i dobar u pas igri, ali ipak je fizička spremnost njegovo glavno oružje i ono što ga izdvaja od vršnjaka. Zuma je i snažan i brz toliko da bi odmah mogao da zaigra u Premijer ligi, a njegova impresivna skok igra je sigurno bio jedan od razloga što je klub sa Stamford Bridža odlučio da ne pazari zamenu za Davida Luiza ovog leta. „Nežni div“ – kako su ga prozvali Francuzi – pritom je pokazao i zreo stav o svom razvoju na terenu i van njega, ali i karakteristike vođe.

Francuz je sada spreman da sačeka svoju priliku u Londonu. Verovatno je došao na pravo mesto, jer je Gospodin Specijalni u Real Madridu lansirao drugog mladog francuskog štopera koji bi sa Zumom mogao još dugo da čini štoperski tandem Trikolora.
“Žoze Murinjo mi je rekao: „Rafael Varan mi je kao klinac startovao protiv Mančester Sitija i ti moraš da budeš spreman da igraš u svakom trenutku!“ Evropsko prvenstvo 2016. godine je cilj koji sam sebi postavio, a to nije daleko”, objasnio je Zuma.

Piše: Miloš Stanković

(FOTO: Action images)


tagovi

Čelsidobar je maliEngleskaEvropaFrancuskaKurt ZumaLiga 1Premijer ligaSent Etjen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara