"Skorcanitis i Marjanović"
"Skorcanitis i Marjanović"

Zvezda juriša na šampiona Evrope, imaju li crveno-beli nekog Skunija Pena u rukavu?

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.01.15. | 12:13

Crvena zvezda je jedini put savladala Makabi iz Tel Aviva u tadašnjoj Gudjer ligi, kada je u Nokija Areni,simpatični, omaleni plej eksplodirao i postigao 33 poena uz osam asistencija...

Skorcanitis i MarjanovićSa jedne strane evropski šampion, paklena atmosfera i tradicija od koje se uvlači strah u kosti, sa druge strane mladost, veliki potencijal i požrtvovanost u odbrani do poslenjeg atoma snage. Košarkaši Crvene zvezde večeras u Tel Avivu (20.05, Sportklub 1) biju veoma važnu bitku sa Makabijem u drugom kolu TOP 16 faze Evrolige, utakmici koja bi ekipi Dejana Radonjića mogla da donese istorijski brejk i snažan vetar u leđa u nastavku najkvalitetnijeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu.

Samo je jedna generacija Crvene zvezde uspela da savlada strašni Makabi. Zvezda je 14.12.2002. u Izraelu bila bolja od Makabija posle produžetaka 91:100. Predvođeni Amerikancem, Džejmsom Skunijem Penom, crveno-beli su zabeležili istorijsku pobedu u tada još uvek Nokija areni, a Skuni je postigao 33 poena, zabeležio osam asistencija za indeks 39! Makabiju nije pomogao ni fantastično raspoloženi Nikola Vujčić sa 27 poena i osam skokova. Nikada više nije ponovljen taj uspeh, dok je najbliža cilju bila ona prošlogodišnja ekipa crveno-belih, koja je u Pioniru poražena u penal završnici poenima Dejvida Blua (76:78). Crveno-beli su u toj utakmici početkom poslednje deonice imali i 18 poena zaostatka, ali su velikom borbenošću došli do prilike da sami odlučuju o svojoj sudbini. Ipak, u napadu za pobedu pod košem Izraelaca poklizao se Demarkus Nelson i od velikog trijumfa nije bilo ništa.

Izabrane vesti

Iznenađujući evropski šampion iz prošle godine po opštem mišljenju ima nešto slabiji tim u odnosu na prethodnu sezonu, ali u svojoj postavi svakako ima igrače koji su u stanju da naprave velikih problema mladom timu s Malog Kalemegdana.
„Makabi je kao i svake sezone tim sa najvišim ambicijama i ima priliku da brani titulu prvaka Evrope. Pretrpeli su određen promene, ali i zadržali okosnicu tima koji je ostvario veliki uspeh“, rekao je Dejan Radonjić.

Makabi je upravo u Atini pokazao dva lica svoje igre. Bukvalno do polovine poslednjeg perioda šampion Evrope je ličio na tim koji ne može da izgubi utakmicu, ali je onda proradila odbrana i ofanzivni skok domaćina, koji je predvođen Demarkusom Nelsonom i Džejmsom Gistom na kraju došao do važne pobede.

Izuzetno zanimljiva bitka vodiće se pod koševima, gde će ponovo „ratovati“ Sofoklis Skorcanitis i Boban Marjanović. Najbolji scenario za Zvezdu bio bi da Bejbi Šek u svom stilu vrlo rano uđe u problem sa ličnim greškama, pa bi to moglo da otvori put crveno-belima ka dominaciji u skokovima, a samim tim i pobedi.
„Skorcanitis svoj kvalitet koristi na najbolji mogući način. Makabi ima mogućnost da igra na veoma različite načine, sa snažnim centrom, sa niskim igračem na pozicije pet. Igraju veoma dobru odbranu i treba odgovoriti na sve njihove kvalitete. Smatram da imamo kapacitet za to, ali treba da budemo svesni da idemo u goste prvaku Evrope“, dodao je Radonjić.

Borbenost Zvezdinih igrača i angažovanost u odbrambenim zadacima ni jednog trenutka se neće dovoditi u pitanje, ali će napadački učinak u najvećoj meri zavisiti od raspoloženja Markusa Vilijamsa. Forma Zvezdinog organizatora igre je u drastičnom padu, ali bi sve to mogla da izbriše blistava partija u Tel Avivu.
„Normalno je da kod svakog igrača dođe momenat kada izgleda slabije na terenu. On je jedan pozitivan momak i sigurno je da će ponovo biti na nivou na koji nas je navikao. Moguće je da bude još njegovih slabijih partija, ali bitno je da timski duh na nivou koji će nam omogućiti da i dalje dobro reagujemo u teškim utakmicama“, stao je u zaštitu svog plejmejkera Radonjić.

Zvezda je na svim gostovanjima Makabiju trpela prilično teške poraze, sem naravno te 2002. kada je savladala Ponos Izraela. Najteži je doživela u sezoni 2011/2012. u ABA ligi, kada je domaćin slavio sa ogromnih 101:66. Ipak, iako nije bio posebno ubedljiv, prošlogodišnji poraz u Tel Avivu ostaće dugo u pamćenju navijača crveno-belih, jer je beogradski klub dočekan uvredljivim transparentom „We are Maccabi, who the f**k are you“, pa je kasnije usledila reakcija vodećih ljudi crveno-belih, a zatim i javno izvinjenje Izraelaca.

Ta utakmica ostaće u zaboravu samo ako Zvezda učini ono što priželjkuju njene pristalice, da ponovo uzme skalp slavnom rivalu i sa velikim samopouzdanjem krene u nastavak takmičenja TOP 16 faze Evrolige.

(FOTO: Starsport)


tagovi

SrbijaSofoklis SkorcijanitisMakabi Tel AvivEvroligaDejan RadonjićFK Crvena zvezdaBoban Marjanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara